Santina har en drøm. En dag vil hun være premierminister i Østtimor. I forbindelse med FN’s Internationale Pigedag fik hun chancen for at udleve sin drøm for en dag.

Når man kun er 11 år gammel, 120 centimeter høj, bor i Østtimor og tilmed er pige, er det enormt ambitiøst at drømme om at indtage posten som premierminister i sit land. Men det gør Santina. Hvis det en dag lykkes for hende, ved hun også godt, hvad der skal være hendes mærkesag.

“En af de største udfordringer for piger her i landet, er børneægteskaber. En stor del af mine veninder i skolen, er allerede gift, selvom de kun er 10-12 år gamle,” forklarer Santina.

Santina tør at drømme og tænke stort, bl.a. fordi hun er med i et af Plan Internationals projekter i Østtimor, der arbejder med at involvere piger og kvinder i politik, så de kan være med til at påvirke de udfordringer, de møder. Det giver også pigerne nogle forbilleder at leve op til.

“At have kvindelige høvdinge inspirerer pigerne og viser dem, at de har andre muligheder, end de har været vant til. Før havde vi kun en landsby med en kvindelig høvding, nu har vi ni,” siger Etha Mota, der er leder for projektet.

 

Se, hvordan det gik, da Santina var premierminister for en dag.

Mødet med ministeren

På FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober 2018 gik Santinas drøm i opfyldelse. PlanBørnefonden og Plan International markerer den 11. oktober over hele verden ved bl.a. at lade piger overtage magtfulde positioner i regeringer, virksomheder og medier. I Østtimor var det Santina, der fik chancen for at overtage tjansen som landets premierminister fra Taur Matan Ruak. En udfordring, hun glædede sig til.
“Jeg har altid troet på mig selv, siden jeg var lille. Jeg følte mig betydningsfuld, da jeg tog til hovedstaden, Dili, for at tage over som premierminister.”

Der var bare et problem. Hendes kun 120 centimeter gjorde det svært at finde et jakkesæt, Santina kunne passe. Heldigvis fik hun med hjælp fra Plan syet et til i sidste øjeblik, så hun var klar til den store dag.

“Da jeg først mødte premierministeren, var jeg vildt spændt. Jeg spurgte ham, hvad jeg skulle gøre for en dag at få hans job. Han svarede, at jeg skulle læse en masse bøger og knokle hårdt i skolen,” fortæller Santina.

De forpligtelser mener hun nok, hun kan leve op til. Santina har altid været vild med at tilegne sig ny viden. Også selvom hun griner lidt af ministerens bud på, at det nok er nødvendigt at læse fire bøger om dagen. Hun er heller ikke bange for at tale foran store forsamlinger. En af opgaverne på hendes dag som premierminister var at holde en tale om vigtigheden af, at piger får lov at overtage de magtfulde positioner. Der var flere hundrede tilhørere – både børn og voksne. Men det gjorde ikke Santina nervøs.

“Jeg er vant til at holde taler offentligt. Jeg har gjort det mange gange for (Plan Internationals samarbejdspartner) Rural Youth Action,” forklarer hun, mens et stort smil breder sig på hendes læber.

Pavestolte forældre

Det er ikke kun den 11. oktober, Santina arbejder for en bedre fremtid i sit land. Til dagligt er hun også frivillig for Plan International, hvor hun tager rundt til andre landlige områder og lærer de unge, hvordan de kan engagere sig og være med til at hjælpe, hvis en katastrofe indtræffer. Altsammen mens hun selvfølgelig passer sin skole. Ministerdrømmen skal jo forfølges. Santinas enorme engagement gør hendes forældre stolte.

“Vi er enormt glade for, at vores børn får en mulighed for at udvikle sig ved at deltage i de her projekter. Når de så bliver ældre har de muligheden for at tillære sig de nødvendige evner, der skal til for at blive ledere,” forklarer hendes far, Domingus.

“Det er en anden tid nu. Jeg synes, det er vigtigt, at piger deltager, udvikler sig og forbereder sig på at blive ledere. Det er meget vigtigt for vores land, at kvinder så vel som mænd kan sidde i de ledende stillinger. Vi håber, vores datter en dag kommer til at repræsentere vores land. Og det tror vi på, hun kan,” slutter han.