16 dages aktivisme: Vi sætter fokus på vold mod piger og kvinder

De næste 16 dage sætter verden fokus på vold mod piger og kvinder. Problemerne er store, og bliver desværre kun større.
Derfor skal vi handle nu – og oplysning er et afgørende middel.

Omskåret som lille pige, gift som 15-årig og udsat for overgreb som kvinde. Det er de voldelige livsbetingelser for mange millioner piger og kvinder verden over.

Mere end 200 millioner piger og kvinder er allerede blevet omskåret, 12 millioner piger bliver hvert år giftet bort, og hver tredje kvinde i verden bliver udsat for fysisk og/eller seksuelt overgreb i løbet af deres liv.

Dansk Institut for Internationale Studier forudser, at 31 millioner flere piger og kvinder vil blive udsat for vold, og 13 millioner flere piger vil blive giftet bort, imens de stadig er børn – alt sammen som konsekvens af COVID-19.

”Det har aldrig været vigtigere at kæmpe for at sikre pigers rettigheder og ligestilling. Corona-krisen har øget vold mod piger og kvinder og der skal sættes alvorligt ind nu, hvis vi ikke skal tabe de seneste års fremskridt for pigers rettigheder og ligestilling på gulvet,” siger direktør for PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.

Oplysning er et vigtigt skridt

I år er det 30 år siden, at FN’s organisation for kvinder og ligestilling mellem kønnene (UN Women) tog initiativ til den første udgave af 16 dages aktivisme imod kønsbaseret vold.

Det er en global kampagne, hvor organisationer verden over sætter fokus på vold mod piger og kvinder.

Der er brug for en fælles indsats for at støtte alle de piger og kvinder, som udsættes for overgreb og vold og oplysning er et vigtigt skridt på vejen, forklarer Dorthe Petersen.

”I vores arbejde med at sikre piger og kvinders rettigheder kan vi se, at oplysningsarbejde er et vigtigt skridt. Det er nemlig afgørende at kende sine rettigheder for, at man kan sige fra,” siger hun.

PlanBørnefonden bidrager med særligt fokus på vold mod piger og kvinder i løbet af de 16 dage sammen med unge aktivister og vores kolleger i Plan International verden over.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform