Fire grunde til, at piger og kvinder er ekstra udsatte

Vi ved, at piger er ekstra udsatte i kriser. Her kan du læse fire grunde til, at piger er udsatte under den aktuelle COVID-19-krise.

1. Vold i hjemmet

Ligesom risikoen for vold i hjemmet stiger i nogle familier herhjemme, øges risikoen for vold også for især piger i voldelige familier i verdens mest udsatte områder, når familierne tilbringer mere tid sammen derhjemme. Især hvis familierne er under øget pres og stress på grund af økonomiske tab og arbejdsløshed.
Voldelige partnere kan udnytte COVID-19-krisen til at kontrollere deres partnere yderligere, fordi de sandsynligvis har mindre kontakt med familie og venner og organisationer, der under normale omstændigheder kan støtte og beskytte dem mod volden.

2. Faldende indtægter

Unge piger, der er i arbejde, har oplevet et fald i deres indkomst blandt andet på grund af udgangsforbud. Det har store konsekvenser for pigernes økonomi og dermed familiens levebrød. Nogle piger forsøger derfor at skabe en indtægt på alternative måder, som øger risikoen for, at blive udsat for misbrug, voldtægt og prostitution.

3. Øgede sundhedsmæssige konsekvenser

COVID-19-krisen sætter også sine spor på de mangelfulde sundhedssystemer mange steder i verden. Det betyder blandt andet, at unge piger ikke har adgang til prævention, behandling af kønssygdomme, HIV og sikker abort, men også behandling af andre sygdomme, såsom malaria. Dette skyldes både, at det begrænsede sundhedspersonale er optaget af kampen mod COVID-19, og patienternes frygt for at blive smittet på sundhedsklinikkerne.

4. Manglende uddannelse

Lukningen af skoler har øget pigernes ansvar i hjemmet. Det betyder, at de ofte må passe huslige opgaver på bekostning af fjernundervisningsmuligheder, og at de udsættes for smittefare, fordi det ofte er dem, der plejer syge pårørende. De økonomiske konsekvenser for kvinderne og dermed familierne gør det sværere for dem at dække familiens basale behov, hvilket kan føre til flere seksuelle overgreb, tidlige graviditeter og tvangsægteskaber for pigerne, der gør, at de risikerer ikke at komme tilbage i skole efter krisen.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform