5 tips: Sådan taler du med dit barn om racisme

Af Kirsten Brogaard

Den 21. marts er international dag mod racisme. Racisme påvirker millioner af børn og unge hver dag og har alvorlige konsekvenser for både den enkelte og samfundet. Her er fem tips til, hvordan du kan tale med dit barn om racisme.

PlanBørnefonden arbejder for, at alle har lige muligheder uanset hudfarve, religion og køn. Desværre er racisme stadig udbredt – det har #BlackLivesMatters bevægelsen været med til at sætte fokus på. Det gør indtryk på børn og unge at møde racisme i virkeligheden og på sociale medier, og det er vigtigt at tale med dit barn om, hvordan vi sammen stopper racisme.

Tip 1: Alle ret til at blive behandlet ligeværdigt

Gør det klart, vi har alle de samme rettigheder uanset, hvor vi er født, hvilken baggrund eller religion, vi har. Vi skal derfor behandle hinanden med respekt, selvom vi ikke ligner hinanden.

Tip 2: Anerkend, der er racisme i Danmark

Racisme sker desværre hver eneste dag i Danmark. Det veldokumenteret, og det er vigtigt at anerkende det over for dit barn, at det foregår, men det er forkert, og sammen kan vi stoppe det ved at sige fra.

Tip 3: Spørg ind til dit barn

Det er en god idé at tale med dit barn om, hvordan hun gerne vil behandles, og hvordan hun behandler andre. Dit barn skal vide, hun altid kan komme til dig og fortælle om, hvis der er sker noget ubehageligt i skolen eller på de sociale medier. Hvis dit barn udsættes for racisme, er det vigtigt at understrege, det ikke er barnet, der er noget galt med.

Tip 4: En joke om andres hudfarve er ikke sjov

Det er ikke acceptabelt at gøre nar af folk på grund af deres udseende, religion, køn eller baggrund. Selvom personen ikke siger fra i situationen, kan de sagtens have det dårligt med, at folk griner af dem.

Tip 5: Vær en rollemodel for dit barn

Det er dig, der skal vise vejen og være det gode eksempel. Det er vigtigt, du ikke fremmedgør minoriteter ved at bruge ”os” og ”dem.” Ved at sige fra, når andre forskelsbehandles eller udsættes for racisme, gør du en forskel.