Barnebrud solgt på Facebook-auktion

En 16-årig pige er blevet solgt som barnebrud på en Facebook-auktion i Sydsudan. Som betaling for sin datter fik hendes far 500 køer, tre biler og 10.000 dollars.

Det er muligt at købe stort set alt via Facebook. Nu desværre også barnebrude, efter fem mænd deltog i en auktion om en 16-årig pige via det sociale medie i Sydsudan. Flere af deltagerne var højtstående embedsmænd. Den vindende byder kan nu kalde pigen for sin 10. hustru.

George Otim er landedirektør for Plan International i Sydsudan og tager skarpt afstand til auktionen: ”Den barbariske udnyttelse af teknologien minder om moderne slavehandel. Det er ufatteligt, at en pige kan blive bortauktioneret til ægteskab på verdens største sociale medie,” siger han.

”Medgifter er meget almindelige i den sydsudanesiske kultur, men intet kan undskylde, at denne pige, der stadig er et barn, er blevet behandlet som var hun en genstand – solgt til højest bydende for penge og varer,” udtaler George Otim.

Han forklarer, at Plan International har bedt regeringen undersøge sagen og suspendere de embedsmænd, der deltog i auktionen. Plan International opfordrer piger, der måtte stå i lignende situationer, til at gå til politiet.

”Børneægteskab er et alvorligt brud på menneskerettighederne og et overgreb mod piger. Det har vidtrækkende konsekvenser for en piges sundhed, uddannelse, udvikling og chance for at overleve og bliver som regel gjort mod deres vilje. Piger, der bliver gift bort, har en høj risiko for at blive tidligt gravide og dø under fødslen, ligesom de ofte bliver afskåret socialt fra familie og venner,” siger George Otim.

Også i Danmark er PlanBørnefondens direktør, Gwen Wisti forfærdet: ”Det er fuldstændigt uacceptabelt. Desværre ser vi, at i samfund, hvor der er tradition for at gifte sine døtre bort, er pigen ofte mere værd, jo yngre hun er. Det er med til at presse alderen for barnebrude ned og forværre problemet,” forklarer hun.

Børneægteskaber er et alvorligt brud på menneskerettighederne

Stop Corona

Støt med en skoleuniform