Cephas fra Ghana: ”Når piger har menstruation, bliver de behandlet som udstødte”

Af Cathrine Nørgaard

Piger er urene, når de har menstruation. Sådan lyder en af de mange fordomme, som betyder, at piger ikke kommer i skole, når de har menstruation. Det skal der laves om på, mener en 13-årig dreng fra Ghana. Nu er han gået i gang med at kæmpe for bind til pigerne, så de kan blive i skole.

I en skole i Ghana går en dreng i en stor bue uden om den pige, der kommer gående mod ham. Han kigger ikke på hende, han ved bare, at han skal undgå hende. Hvis der går rygter om, at hun har menstruation, kan det være, at han siger noget til hende. Råber efter hende, at hun er uren.

Som ung dreng i Ghana har 13-årige Cephas været vant til lige netop det. Han har gjort nar af pigerne, når de havde menstruation, for han har altid fået at vide, at piger er urene og skal undgås, når de bløder. Og eftersom man sjældent kan se, om piger bløder, blev det normalt for ham og de andre drenge helt at undgå pigerne i skolen.

”Her i samfundet er der mange myter om menstruation. Det er tydeligt i den måde, kvinder og piger bliver behandlet på. Når piger har menstruation, bliver de adskilt fra deres familier og behandlet som udstødte. Piger må ikke lave mad til familien eller røre ved noget, der tilhører familien, når de har menstruation, fordi de er urene,” siger Cephas, der bor i Volta-regionen i Ghana med sin mor, far og tre søstre.

Hele sit liv har han været vidne til, hvordan hans søstre bliver behandlet, når de har menstruation. Ligesom de fleste andre piger i området bliver de set ned på, når de bløder – og som resultat bliver de tvunget til at holde sig adskilt fra deres familie, fordi de bliver betragtet som urene.

Piger bliver udsat for chikane hver dag på grund af noget så naturligt som menstruation. Det bliver for meget for nogle piger, der holder sig væk fra skolen, når de har menstruation. Verdensbanken vurderer, at  én ud af ti piger i Afrika hvert år misser skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår. Nogle dropper helt ud af skolen, fordi de ikke kan håndtere chikanen eller mangler ordentlige toiletforhold.

For et par år siden plejede 13-årige Cephas og hans venner at gøre grin med piger, når de havde deres menstruation. Han har altid fået at vide, at piger er urene og skal undgås, når de har menstruation. Men efter han blev medlem af en af vores sundhedsklubber, kæmper han nu for pigers rettigheder – og særligt for at gøre op med fordomme og menstruation.

”Menstruation skal ses som naturligt”

For det er ikke kun tabu om menstruation, der er en udfordring for piger over hele verden. Dårlige toiletforhold og manglende adgang til rent vand er også en kæmpe udfordring – helt nøjagtigt drejer det sig om 500 millioner piger og kvinder, der ikke har adgang til ordentlige faciliteter, så de kan håndtere deres menstruation.

17-årige Hawa fra Mali ved, hvor svært det kan være at have menstruation, når man ikke har bind og ordentlige toiletforhold:

”Vi plejede at bruge lommetørklæder, når vi havde menstruation. Men det er forbundet med stor risiko for infektioner,” fortæller Hawa i videoen herunder.

I Mali er fodbold med til at gøre op med tabuer om menstruationI Mali er fodbold med til at gøre op med tabuer om menstruation

Gennem projekter som Kick It kæmper vi for, at flere piger som Hawa får adgang til bind. Derudover har vi fokus på at sikre bedre hygiejneforhold på skoler, så piger overalt kan gå i skole uden problemer, når de har menstruation.

Men intet af dette er nok, hvis menstruation stadig er et tabu. Derfor arbejder vi også med unge som Cephas for at gøre op med de tabuer, der eksisterer omkring menstruation. Vi har oprettet klubber, hvor vi inviterer lokale unge drenge og piger til at få viden om menstruation.

Da Cephas og hans klassekammerater først hørte om klubben, nægtede de at deltage. Men Cephas opdagede, at en enkelt dreng alligevel havde sneget sig med til et møde, og det fik ham til at gøre det samme.

Det er to år siden nu. I de år er det langsomt gået op for Cephas, at han intet vidste om menstruation, før han blev en del af klubben. Det meste af det, han havde fået fortalt hele sin opvækst, var baseret på overtro og myter. Nu udfordrer han de gængse forestillinger om menstruation ved at uddele hygiejnebind til piger i skolen, og sammen med os har han lavet en lokal sundhedskampagne, der skal gøre op med uvidenhed og det ødelæggende syn, som de fleste i hans samfund stadig har om menstruation.

”Det er min drøm, at drenge og mænd begynder at se menstruation som naturligt. Efter at have lært så meget, har jeg det dårligt over, hvordan jeg har behandlet mine søstre,” siger Cephas og fortæller, at hans største bedrift indtil videre er, at han har overbevist sin far om, at der intet forkert er i at have menstruation.

”Nu kan mine søstre sove i huset, selvom de har menstruation. Min far har erkendt, at der ikke sker familien noget ondt, selvom de er tæt på familien, når de har menstruation,” siger Cephas.

Når du støtter med 18 kroner, kan vi give en pige i Kenya, Togo eller Benin et bind og samtidig oplyse om menstruation, sex og prævention. Alt dette er vigtigt, hvis pigerne skal blive i skolen og få en fremtid, de selv bestemmer over.

Fakta om piger og menstruation