Tvillingesøstre: “Det kunne have været os”

23-årige Andrea og Saba er født i Etiopien men opvokset i Ringkøbing. De har besøgt deres fødeland for at undersøge, hvor de kommer fra. Rejsen satte en masse tanker igang om, hvordan deres liv ville have set ud, hvis de var blevet boende på børnehjemmet i Etiopien. Andrea var nok ikke blevet sangerinde, og Saba var nok ikke blevet iværksætter, som er tilfældet i dag.

Saba Lykke Oehlenschlaeger og Andrea Lykke Oehlenschlaeger er taknemmelige for deres barndom i Vestjylland, der var præget af tryghed, kærlighed, gode venner og fritidsinteresser. Men gennem deres opvækst har de ofte tænkt på deres fødeland Etiopien, og i 2019 fik de mulighed for at rejse tilbage med et dokumentarhold fra DR.

Billedet er et af de første, som er taget af Andrea og Saba, hvor deres etiopiske navne kan ses. Rejsen har betydet at Saba har taget navneændring, så hun hedder sit etiopiske navn. Før rejsen hed hun Anna.

“Vi har ikke de samme muligheder”

”Det var vildt spændende, at vi sammen rejste tilbage til Etiopien, men det var også underligt. Selvom vi ligner etiopiere, er vi danske, og det opdagede de lokale hurtigt. Alligevel vil en del af os altid være tilknyttet Etiopien, selvom vi ikke kan huske noget, fordi vi var små, da vores forældre hentede os,” siger Saba.

I løbet af rejsen opdagede søstrene de store forskelle, der er mellem en barndom i Danmark sammenlignet med Etiopien. I Ringkøbing fik Saba og Andrea lov til at lege, lære og have deres egne meninger. Sådan havde det nok ikke været, hvis de var blevet boende på børnehjemmet. I Etiopien tvinges mange børn til at arbejde, så de har penge til mad, og de går derfor ikke i skole. Piger risikerer også at blive gift tidligt og blive mødre, mens de stadig selv er børn.

 

”Vores liv ville have været totalt anderledes, hvis vi var vokset op i Etiopien. Piger må slet ikke det samme som drenge. Folk forventer, at piger bliver indendørs, passer hjemmet og ikke alle piger kommer i skole,” siger Saba og kommer med et eksempel: “På et tidspunkt kom vi forbi et sted, hvor nogle unge fyre stod på skateboard. Jeg spurgte, gennem vores tolk, hvor pigerne var, og de sagde ‘nej, nej, nej… piger må ikke være her – de skal være derhjemme.’ Det var en øjenåbner, at piger ikke har den samme frihed som drenge,” siger Saba.

Efter rejsen til Etiopien fik Andrea og Saba et stort ønske om at gøre en forskel for piger, der ikke har de samme muligheder, som de har, fortæller Andrea: “Rejsen gjorde enormt stort indtryk på os begge to. Vi har valgt at blive sponsor for en pige i Etiopien, så vi kan følge hendes opvækst og støtte det område, hvor hun bor. Det giver os en følelse af, at vi gør et eller andet.”

“Børn lever på gaden”

Søstrenes sponsorbarn hedder Jenati og er seks år. På et tidspunkt vil Saba og Andrea gerne besøge Jenati, hendes forældre og lillebror og se den forskel, de er med til at skabe for familien.

Det var en blandet oplevelse for søstrene at blive klogere på deres baggrund og fødeland, fortæller Andrea: ”Vi fik flere gange en følelse af afmagt, når vi så børn, der lignede os som små, leve på gaden og ikke have de samme muligheder, som vi har haft. Det er svært.”

I Ringkøbing gik Saba og Andrea i skole, legede med deres venner og de bestemte selv over deres fritid, hvilket ikke er en selvfølgelighed for børn i Etiopien.

“På en måde kan jeg godt få dårlig samvittighed over, hvor privilegerede vi er. Men det hjælper ingen at have de tanker, så jeg har besluttet at hjælpe, hvor jeg kan i stedet,” siger Saba.

Søstrene følger deres drømme

Selvom Saba og Andrea er enæggede tvillinger, har de deres egne interesser og drømme. Saba har spillet fodbold på højt plan, og nu arbejder hun som iværksætter og model. Andrea har fulgt sin drøm om en sangkarriere, og hun har hovedrollen som Whitney Houston i musicalen The Bodyguard.

”Jeg elsker at synge, og har gjort det siden jeg var lille. Jeg har endda været heldig at få lov til at synge for dronningen, da jeg var 15 år. Hvis jeg var blevet i Etiopien, tror jeg ikke, jeg havde haft de samme muligheder for at følge mine drømme,” siger Andrea.

Saba har allerede solgt én virksomhed med et stort overskud, og hun er ligesom sin søster taknemmelig for sit liv i Danmark, forklarer hun: ”Jeg er kæreste med en kvinde, og det ville have været ulovligt, hvis jeg boede i Etiopien. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan mit liv ville have været i Etiopien, men jeg ved, jeg ikke ville have haft de samme muligheder og privilegier.”

Du kan se DR’s dokumentar om Saba og Andreas rejse til Etiopien her.

“Rejsen var skelsættende og afgørende for min udvikling og forståelse af mig selv,” siger Saba.

 

 

Tvillingesøstrene bor i dag i København og har travlt med hver deres projekter. I den kommende tid ønsker de at gøre endnu mere for at sikre pigers rettigheder. Saba medvirker blandt andet i PlanBørnefondens podcast, hvor hun deler sine holdninger til ligestilling og pigers udfordringer, som bruges til undervisningsmateriale på landets skoler.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform