Familien Bjerg kæmper børnenes sag: ”Børn skal i skole. Selvfølgelig skal de det!”

Af Cathrine Nørgaard

Det var ønsket om at lære deres fire børn, at ikke alle er født med samme muligheder, der fik skuespiller Rasmus Bjerg og hans kone Helle Bjerg til at blive sponsorer for to drenge i 2015. I dag er hele familien ambassadører for PlanBørnefonden.

Adrenalinen pumper gennem kroppen på den lille dreng, da han sætter sig op på sin helt nye, hvide Winther-cykel. Der er ikke langt til skolen, men drengen kan ikke nå frem hurtigt nok. Han har sådan glædet sig til at starte i skole.

Drengen træder i pedalerne, så husene flyder sammen og forsvinder et sted bag ham. Da han når til bakken, øger han farten, så cyklen bliver for svær at styre. Drengen styrter mod asfalten.

”Jeg nåede faktisk i skole til tiden. Med blod, snot og gråd kom jeg ind ad døren. Og så blev jeg der i 13 år,” fortæller skuespiller Rasmus Bjerg og peger på sin underarm, hvor et fint hvidt ar hviler som et permanent minde fra hans første skoledag.

Den 44-årige far til fire sidder i køkkenet i hjemmet i Vangede, nord for København, ved siden af sin kone, Helle Bjerg. Det er ikke tilfældigt, at snakken nu er faldet på første skoledag. Som sponsorer og ambassadører for PlanBørnefonden er det faktisk umuligt at undgå et så vigtigt emne som skolegang.

Vil du også være sponsor og være med til at sende flere børn i skole?

For parrets børn – Anna, Villads, Ella og Valder – har første skoledag altid været en særlig dag.

”Hver gang, en af vores børn har skulle starte i skole, har vi gjort det til en festdag. Vi har begge to været med, og når første skoldag var slut fik barnet lov til at vælge, om vi skulle på café eller noget andet. Så har det bare været os tre, der har fejret det. Alle vores børn har glædet sig til første skoledag,” siger Helle Bjerg.

”Vi er privilegerede i vores land og i vores liv. Det er det ikke alle, der er. Derfor vil vi gerne vise vores børn, at de kan hjælpe andre børn til at komme i skole og til at få et lidt bedre liv,” siger hun.

”Det er dit ansigt, der er kendt – men ambassadørrollen for PlanBørnefonden er et familieprojekt,” siger Helle Bjerg til sin mand, Rasmus Bjerg. Sammen med deres fire børn sætter de fokus på børns ret til at gå i skole.

Ønsket om at hjælpe

Familien blev sponsorer i 2015 for to drenge. Den ene, Al Amin, bor i Bangladesh, den anden, Abdou, i Burkina Faso. Faktisk har det altid været en drøm for især Helle Bjerg at hjælpe udsatte børn. Da hun selv var barn, drømte hun om at åbne et børnehjem.

”I et stykke tid har jeg faktisk også sagt, at jeg godt kunne tænke mig, at vi som familie skulle gøre lidt mere,” siger hun og kigger på sin mand.

”Det er dit ansigt, der er kendt – men ambassadørrollen for PlanBørnefonden er et familieprojekt,” understreger Helle Bjerg, før hendes mand supplerer:

”Jeg synes, det er vigtigt at vælge en sag, som man fuldt ud kan stå inde for. Og det kan vi gøre med denne sag. Når børn får mulighed for at komme i skole og få en uddannelse, så har de større mulighed for at kunne forsøge sig selv. Det er afgørende, hvis denne verden skal blive et bedre sted at være.”

Send flere børn i skole – bliv sponsor:

Ekstra familiemedlemmer

Familien Bjerg har været sponsorer siden 2015, og i begyndelsen hang billederne af sponsorbørnene på køleskabet.

” Det gjorde det helt naturligt for os at tage nogle snakke om, hvad der sker ude i verden. Det er meget sundt nogle gange at have den snak: at ikke alle børn er privilegerede nok til at komme i skole. Det gode ved at være sponsor, er, at det er konkret: Man har et ansigt og et navn på. På den måde får man et tættere bånd, selvom man aldrig har mødt dem,” siger Rasmus Bjerg.

Herunder kan du høre familien tale om at være sponsorer:

Familien Bjerg kæmper børnenes sag: ”Børn skal i skole. Selvfølgelig skal de det!”Familien Bjerg kæmper børnenes sag: ”Børn skal i skole. Selvfølgelig skal de det!”

Mindet om sponsorbørnene på køleskabet er et, som har særlig betydning for parrets to piger.

”Jeg kan huske, at vi snakkede om vores sponsorbørn, som var de vores små søskende. Vi snakkede meget om, hvordan de havde det, og at vi var glade for, at vi kunne hjælpe dem,” husker 13-årige Ella.

Samtalerne om de vilkår, som verdens fattigste børn lever under, har også bidraget til særligt 18-årige Annas forhold til det at gå i skole.

”Da jeg var yngre, tænkte jeg tit, at jeg ikke gad i skole, for hvorfor skulle jeg lære de her ligegyldige ting. Men nu ved jeg godt, at det er vigtigt at gå i skole for at komme videre i livet og få et arbejde. Det betyder alt for at kunne leve et godt liv. Jeg tænker meget på, hvordan piger andre steder i verden har det. Især det, at de bliver giftet væk i så ung en alder i stedet for at gå i skole. Det synes jeg er mega hårdt at tænke på,” siger hun.

Rasmus og Helle Bjerg med deres fire børn – Ella, Valder, VIllads og Anna. Familien har været sponsorer for to drenge siden 2015.

Vi kan alle proritere at hjælpe

Der er stolthed at spore i Rasmus Bjerg, da hans døtre taler om at hjælpe udsatte børn.

”Det har altid været vores håb, at vores børn reflekterer over, hvor godt de har det. At de er ydmyge eller i hvert fald har en bevidsthed om, at det ikke er alle børn, der har det lige så godt som dem,” siger han.

”Og så håber vi også, at de selv har lyst til at få sponsorbørn, når de flytter hjemmefra. At de tager det med ud i voksenlivet, at de skal hjælpe andre – fordi de kan,” siger Helle Bjerg, før Rasmus tilføjer:

”Det er jo faktisk noget, de fleste af os kan prioritere at gøre. Det handler jo om børn og børns rettigheder. Alle børn skal i skole. Selvfølgelig skal de det!”

Vil du også sende flere børn i skole?