Faridah og Zaharah kæmper hver dag for pigers rettigheder i et af Ugandas største slumområder. En kamp, som skal gøre det trygt for piger at færdes på gaden og sikre, at de kommer i skole. Få et indblik i deres hverdag og de store udfordringer, piger i slummen kæmper med.

Slumkvarteret i Kampala, hovedstaden i Uganda, hvor 19-årige Faridah og 17-årige Zaharah bor, havde i 2017 den højeste kriminalitetsrate i byen. Det er farligt at bevæge sig rundt i slumkvarterets gader. Især efter mørkets frembrud skal piger og kvinder holde sig indendørs.

”Det er farligt at færdes i området. Mændene kan være ubehagelige overfor os piger og her er masser af røverier og voldtægter i kvarteret. Især om natten,” fortæller Zaharah.

På FN’s Internationale Pigedag d. 11. oktober overtager Faridah og Zaharah udviklingsminister Ulla Tørnæs’ ministersæde i København. De skal blandt andet rådgive ministeren om, hvordan Kampala kan blive et sikkert sted for piger, og sætte fokus på pigers rettigheder i Uganda.

Faridah og Zaharah er begge frivillige i Plan Internationals projekt ’Safer Cities’, hvor de hver dag kæmper for at gøre pigers hverdag bedre. De underviser piger i retten til selv at bestemme over deres krop, og få en uddannelse.

Overfaldet i mørket

Faridah er alenemor til to. Da Faridah var 14 år, havde hun ikke længere råd til at betale skolepenge. Så da en mand tilbød at betale, var hun nødt til at sige ja, selvom hun vidste, at manden skulle have noget til gengæld. I ’Safer Cities’ kæmper hun for, at andre skolepiger får bedre rettigheder.

”Jeg besluttede at skabe forandring i stedet for at blive et offer. Nu underviser jeg piger i, hvordan de kan blive i skolen og undgå sexydelser til gengæld for penge til at betale skolen med.”

I dag lever Faridah af at sælge nødder og chips. Hun begynder klokken seks om morgenen, og holder først fri, når det er midnat. Men hun er bange, når hun går alene hjem om natten, for det er hverdag at blive antastet og chikaneret.

”Det er meget farligt at gå alene i Kampala. Det største problem er, at du bliver generet på gaden, uanset om du går alene eller i en gruppe,” fortæller hun.

”Det koster penge at tage en motorcykeltaxi – bodaboda – og når du gør det, kan chaufførerne finde på at tvinge dig til at have sex med dem.”

En af Faridahs værste oplevelser var, da hun og hendes veninde blev overfaldet af en gruppe narkomaner på gaden. Faridah var gravid med sit andet barn og løb med livet i behold, men hendes veninde blev voldtaget og dræbt. Det er de vilkår, som piger og kvinder i Kampala lever under.

Alene med syv søskende

Zaharah bor alene med sine syv søskende. Hendes mor forlod dem, da Zaharah var ni år, og hendes far har forladt hjemmet for at arbejde. Zaharah tør ikke at være ude efter mørkets frembrud. Hun er bange for at gå forbi bilværkstedet, der ligger i nærheden af hendes hjem. Mekanikerne kan finde på at befamle hende og hendes veninder.

Det er Zaharahs ældste søster, der forsørger familien. Hun arbejder i et fotostudie i byen, hvor de laver pasbilleder om aftenen. Nogle gange er der hjælp at hente fra hendes far, som opkøber tomater på landet, som han sælger videre i byen.

”Vores far giver indimellem mad selvom han ikke har meget. Når vi besøger ham på arbejdet giver han frokost eller aftensmad, men nogle gange siger han også, at han ikke har nogle penge.”

Zaharah måtte droppe ud af skolen som 16-årig – lige inden hun blev færdig, fordi hendes søster ikke længere råd til at betale for hendes skolegang.

Zaharah på 16 år har måtte stoppe sin skolegang, men hjælper nu piger til at få en bedre og tryggere hverdag

De har tændt lyset i slummen

I ’Safer Cities’ er Faridah og Zaharah koordinatorer. De er med til at afholde workshops og undervisning, hvor piger lærer om deres rettigheder, og hvordan de kan gøre deres lokalsamfund tryggere. Og så har de sørget for gadelys i slumområdet, blandt andet der, hvor Faridahs veninde blev dræbt efter et overfald om aftenen.

I slutningen af september var Faridah på talerstolen til FN’s Generalforsamling i New York. Her anmodede hun præsidenter, embedsmænd og ministre om at hjælpe hende med at skabe forandring og forbedre pigers rettigheder i Uganda og resten af verden.

”Vi må styrke pigers rettigheder til uddannelse og helbred. Det er pigers sikkerhed, for ingen kan fjerne deres uddannelse fra dem, når de først har fået den,” sagde Faridah på talerstolen.

Læs mere om Faridahs tale i New York her

Faridah

Zarah