plan-bornefonden
Støt pigerne Bliv sponsor

Gildas fra Benin læser ph.d. i København: Nu giver jeg tilbage til min landsby

Gildas Hounmanou voksede op i Benin. I dag er han ved at færdiggøre sin ph.d. på Københavns Universitet. Samtidig gør han, hvad han kan for at hjælpe andre unge fra sin landsby i gang med en uddannelse.

Gildas Hounmanou må siges at være en mønsterbryder. Han er vokset op i en lille landsby i det sydlige Benin, hvor han måtte gå ti kilometer i skole. Han fik sin skolegang betalt af sin danske sponsor – i dag lægger han sidste hånd på sin ph.d.-afhandling på Københavns Universitet.

”Det er svært at drømme om noget, du aldrig har set. Da jeg voksede op, var det vildeste, du kunne drømme om at blive lærer eller politimand, fordi det var de højeste positioner, du kendte til,” siger Gildas Hounmanou, når man spørger til, om han som barn drømte om at blive forsker.’

Læs hele Gildas Hounmanous historie om at gå fra at være skoleelev i Benin til ph.d.-studerende i Danmark

I dag er Gildas Hounmanou selv medvirkende til at repertoiret af drømmejobs er blevet større for de unge, der vokser op i hans landsby. Mange ser ham som en rollemodel, og han gør et stort arbejde for at vise de unge i barndomsbyen, at de kan gå samme vej som ham.

”Jeg forsøger at sige til de unge, der går i skole, at det ikke er så svært. Hvis jeg kan gøre det, så kan du også gøre det,” siger Gildas.

”Det er svært at drømme om noget, du aldrig har set. Da jeg voksede op, var det vildeste, du kunne drømme om at blive lærer eller politimand, fordi det var de højeste positioner, du kendte til,” Gildas Hounmenou

Gildas skole. Takket være støtte fra danske sponsorer har Gildas landsby i dag både et bibliotek og en skole i byen, så børnene ikke, som Gildas, skal gå 10 kilometer for at komme i skole.

HAR SELV SKABT KONFERENCE OM JOBMULIGHEDER

Et af de initiativer, som Gildas har stablet på benene, er en konference om jobmuligheder og uddannelse. Her inviterede han professionelle og ældre fra landsbyen til at holde oplæg for de unge om, hvilke muligheder de har i forhold til uddannelse og job.

”Der kom blandt andet en chef fra lufthavnen og en tv-journalist for at inspirere og motivere de unge,” siger Gildas, der også ofte giver råd til de mange unge fra Benin, der kontakter ham på Facebook.

”Jeg forsøger at guide dem til at tage en uddannelse, hvor de kan være deres egne chefer, uafhængige og arbejde hjemmefra. Det kan man, hvis man bliver uddannet indenfor IT eller landbrug,” siger Gildas.

Gildas (længst til venstre) med sin onkel, fætter og bedstemor med Gildas lillebror på skødet.

DE UNGE MANGLER INFORMATION

En anden måde, hvorpå Gildas hjælper de unge i Benin, er ved at gøre opmærksom på legater og fonde, som de unge kan søge for at få deres uddannelse finansieret.

”Jeg peger dem i den rigtige retning, og giver dem information. Det er faktisk et af de største problemer for de unge, at de ikke har viden om, hvilke muligheder der er, og hvad der er bedst for dem,” siger Gildas.

”Mange af dem dropper at læse videre efter gymnasiet, fordi de ikke ved, hvad de skal studere. Så finder de i stedet et arbejde eller rejser til Nigeria for at se, om de kan få et job der,” siger Gildas.

Udover arbejdet for unge i barndomsbyen, sørger Gildas også for sin mor og to brødre.

”Min far døde for ti år siden, så nu er det mig, der tager mig af dem. Jeg har købt et hus til min mor, som de kan bo i. Men det er ikke et spørgsmål om at give noget tilbage, det er min pligt,” siger Gildas.

I dag forsker Gildas i kolera på Københavns Universitet.

SOM SPONSOR STØTTER DU HELE LOKALSAMFUNDET

Gildas Hounmanou er et godt eksempel på, at du som sponsor ikke kun hjælper dit sponsorbarn men hele lokalsamfundet, der hvor dit sponsorbarn bor. Det var nemlig Gildas’ fætter, som danske Johan Alsing var sponsor for. Men med sine sponsorbidrag sikrede Johan Alsing, ikke kun skolegang til sit sponsorbarn, men også til Gildas og to andre børn i familien. Gildas fætter læser i dag en kandidat i økonomi.

 

Området Gran Popo, hvor Gildas er vokset op, ligger langs Benins kyst. I dag klarer området sig så godt, at PlanBørnefonden ikke længere er til stede.

STØT PIGERNE

50 Kr.