Giv et billede i julegave og støt verdens udsatte piger

Støt dem, der har mest brug for det, lyder budskabet fra fotograf Lasse Bak Mejlvang. Hvis du donerer penge til PlanBørnefondens arbejde for piger, sender han dig et af sine billeder som tak.

1,94 mia. kr. Så mange penge brugte danskerne med deres Dankort på én enkelt dag i 2018, nemlig årets Black Friday, viser statistik fra betalingsformidleren Nets. Det var den dag i hele 2018, hvor danskerne brugte flest penge, men den absolutte rekord blev sat tilbage i 2017, hvor årets Black Friday blev den største danske handelsdag nogensinde.

Tendensen har været klar, siden Black Friday for alvor gjorde sit indtog på det danske marked i 2015. For kigger man på de 10 største handelsdage i Danmark nogensinde, indtager de ”sorte fredage” fire af pladserne på listen.

Fotograf Lasse Bak Mejlvang faldt over statistikken for tre år siden.

”Nu ved jeg ikke, om folk rent faktisk køber julegaver på Black Friday, eller om det mest er ting til dem selv. Men når der er mulighed for at spare penge, så slår folk altså til, og i bund og grund handler Black Friday ikke om andet end at få folk til at bruge penge. Det overforbrug sætter tingene i perspektiv,” siger Lasse Bak Mejlvang.

Han tænkte med det samme, at han ville give folk et alternativ til Black Friday, noget, der samtidig støtter dem, der har mest brug for det.

”Vi ønsker alle at være så politisk korrekte og gå op i ligestilling, fattigdom og klima, men tallene fra Black Friday viser bare, at vi gør det stik modsatte,” pointerer Lasse Bak Mejlvang.

Gennem de sidste 15 år har han arbejdet som fotojournalist og taget billeder til modemagasiner, bl.a. Elle. Han har rejst verden rundt, taget portrætter og skudt reportageserier fra nogle af verdens fattigste områder og også vundet en række priser undervejs.

Det er netop nogle af de reportagebilleder, han nu for tredje år i træk giver danskerne mulighed for at få fingrene i. Han har selv udvalgt otte billeder med motiver fra Goa til Bornholm.

”Personligt har jeg altid svært ved at finde ud af, hvad jeg skal ønske mig i julegave. Ja, jeg kan altid ønske mig et par nye sko, men har jeg virkelig brug for dem? Det er sjældent, at vi mangler noget. Derfor tænkte jeg: Hvorfor ikke sælge fotos fra mit eget arkiv, som kan pynte i folks hjem? Og samtidig støtte dem, der har mere brug for det end os?” siger Lasse.

I år banker hans hjerte særlig meget for udsatte piger verden over, og derfor donerer han pengene til PlanBørnefondens arbejde med netop piger.

Fotograf Lasse Bak Mejlvang støtter verdens mest udsatte piger. Når du donerer 500 eller 1000 kr. til PlanBørnefondens arbejde med piger, sender han dig et billede som tak. Og der er motiver for enhver smag: Ovenstående billede fra Roskilde er ét af dem, du kan vælge. Foto: Lasse Bak Mejlvang.

Pigers rettigheder bliver krænket hver dag

120 millioner piger har været ofre for seksuel vold eller voldtægt. 130 millioner piger mangler verden over på skolebænken. Hvert år bliver 12 millioner piger under 18 år gift.

”Det er skræmmende. Men det sætter jo bare en tyk streg under, at vi skal have gang i det her projekt!” lyder det fra Lasse Bak Mejlvang.

Han hæfter sig desuden ved, hvordan vores overforbrug går ud over dem, der i forvejen har mindst. Piger og kvinder er nogle af dem, der lider allermest under klimaforandringerne:

Økonomiske vanskeligheder forårsaget af klimaforandringer fører ofte til, at piger bliver trukket ud af skolen for at hjælpe deres familier med at tjene penge. Det er pigerne, der spiser sidst, og derfor sulter de ofte, hvis madbeholdningen svinder i takt med forværrede klimaforhold. Under og efter ekstreme vejrbegivenheder er der en øget risiko for, at piger bliver udsat for vold, seksuel udnyttelse eller menneskehandel. Og piger risikerer at blive gift bort, hvis en families økonomiske situation er kritisk nok.

Når du donerer penge til pigerne, sender Lasse Bak Mejlvang et af sine billeder som tak. For at få fat i et af hans otte udvalgte prints, skal man donere enten 500 eller 1000 kr. til PlanBørnefonden ved at trykke HER. Pengene går direkte til PlanBørnefondens arbejde med ligestilling mellem kønnene. Kvitteringen på donationen sendes til Lasse, og i samme mail fortæller man ham, hvilket af de otte billeder man ønsker at bestille. Donerer man 500 kr., modtager man et billede i A4-format, og donerer man 1000 kr., modtager man et billede i A3-format.

Find mere info om projektet og se alle billeder på Lasse Bak Mejlvangs hjemmeside.

Lasse Bak Mejlvang har rejst og taget billeder i mange lande. Ovenstående billede er et af dem, du kan vælge, hvis du støtter PlanBørnefondens arbejde med piger. Billedet viser Yamuna-floden i den indiske hovedstad New Delhi. Kemisk spild fra fabrikker er noget af det, der gør, at floden nu er én af de mest forurenede i hele Indien. Foto: Lasse Bak Mejlvang.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform