Gør håb til en plan

Alle børn fortjener lige muligheder. Desværre er virkeligheden en anden. For mens vi i Danmark kan lægge planer for vores liv, har børn i udviklingslande ofte kun håbet at klynge sig til. Det sætter PlanBørnefonden fokus på i en ny kampagne.

Alle verdens børn har ret til at få en uddannelse ifølge FN’s Børnekonvention. Men 124 millioner børn verden over går ikke i skole, og 250 millioner lærer ikke det, de skal på grund af dårlige uddannelsesmuligheder. Det er særligt piger som ikke får en uddannelse, og det har vidtrækkende konsekvenser for deres egen fremtid og for deres familier, og de lande, de bor i. Drømmen om et arbejdsliv, som giver livet et formål, forbliver et spinkelt håb for alt for mange børn og unge. For uden skolegang kan man ikke lægge en plan.

Diskrimination mod piger og manglende ligestilling betyder, at de frarøves muligheden for at kunne træffe beslutninger om deres eget liv – beslutninger om, hvem de vil giftes med, om de skal gå i skole, og hvornår de vil have sex første gang. Når piger bliver tidligt gravide stopper det dem i at udleve deres potentiale, fordi de ofte må forlade skolen. I stedet skal de passe hjemmet og børnene og er nødt til at finde et arbejde for at kunne forsørge familien. De bliver voksne alt for tidligt.

Men det er muligt at forbedre livet for millioner af børn og piger. For hvert år en pige bliver i skolen stiger hendes livsindkomst med op mod 20 procent ifølge Verdensbanken. Det betyder, at hun har bedre forudsætninger for at kæmpe sig ud af fattigdom, skabe et bedre liv for sine kommende børn og være en rollemodel for andre.

For børn i udviklingslande bliver en uddannelse ofte kun ved håbet. Men alle børn har ret til en barndom og en plan for deres liv, som de selv har indflydelse på.

Som sponsor i PlanBørnefonden kan du være med til at gøre håb til en plan.

Fakta om børns tilstand i verden

  • 124 millioner børn verden over går ikke i skole.
  • 250 millioner modtager dårlig undervisning, der bremser deres muligheder senere i livet.
  • 18 millioner teenagepiger føder børn hvert år. 7,3 millioner før de fylder 18 år.
  • 12 millioner piger giftes bort før de er 18 år. Det er næsten én pige hver andet sekund.
  • Hvert år en pige bliver i skolen, stiger hendes livsindkomst med op mod 20 procent.

Kilde: UNICEF og PLAN International, Verdensbanken

Deluxanna savner skolen

”Jeg kan ikke lide at være alene,” siger Deluxanna på otte år, som er fra Sri Lanka. Hendes mor er eneforsørger og har ikke råd til at betale for Deluxannas skolegang. Som så mange andre piger i Sri Lanka må hun blive hjemme, når de voksne går på arbejde. Så begynder en dag fyldt med pligter og husarbejde. Og ventetid. Deluxanna var glad for skolen og hun håber, at hun en dag kan komme tilbage. Som sponsor i PlanBørnefonden kan du gøre håb til en plan for piger som Deluxanna.

Foto: Anthony Huus/Plan International

Stop Corona

Støt med en skoleuniform