Gwen Wistis farvel: ”Jeg vil gerne sige tak!”

I godt 15 år har Gwen Wisti kæmpet for børn og unges rettigheder som administrerende direktør for PlanBørnefonden. Det har både bragt hende op ad den røde løber og ud i den værste slum og hårdeste fattigdom. Men først og fremmest har det givet hende indblik i, hvilken forskel danske sponsorer, som hende selv, gør for tusindevis af børn og unge verden over.

At være direktør i PlanBørnefonden har budt på oplevelser i hver sin ende af spekteret for Gwen Wisti. Hun har trykket hånd med Kronprinsesse Mary, stået ansigt til ansigt med en række ministre og engageret kendte i kampen for børn og unges rettigheder.

Men når hun gennemgår de største øjeblikke fra sin tid i PlanBørnefonden, er det særligt mødet med verdens mest udsatte børn og unge, der står stærkest tilbage.

”Der er én oplevelse, som jeg aldrig glemmer fra min første rejse til et af vores programlande. Jeg havde kun været et par måneder i jobbet, da jeg besøgte et af Nairobis værste slumområder. De historier, jeg fik der, vil jeg altid huske. Blandt andet to små piger, som jeg så på afstand på et hospital, der arbejder med piger og kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb. De var bare fem år gamle, og de sad der i små hospitalskitler. Jeg fik fortalt, at de skulle igennem et langvarigt forløb, så de både fysisk og psykisk kunne komme videre. Jeg var taknemmelig for, at de fik hjælp, men det var også grufuldt at tænke på, hvorfor de var der. Heldigvis så jeg også, hvordan vores arbejde gav børn og unge tro og håb for fremtiden. Den måde, hvorpå de lokale medarbejdere styrkede børnenes selvtillid og sammenhold og inviterede dem til at være en del af løsningen, gjorde stort indtryk på mig,” siger Gwen Wisti.

”Det betyder utrolig meget, at Kronprinsesse Mary bakker op om PlanBørnefondens arbejde, for man kan mærke, at hun virkelig brænder for pigers rettigheder og for at gøre en forskel, og at hun er oprigtig interesseret. Det havde hun jo ikke behøvet, men det er hun,” siger Gwen Wisti, som her ses med Kronprinsessen til fernisering på fotoudstillingen 'Transformation' med fotograf Signe Vilstrup (i midten).

Fra faldefærdig hytte til færdiggjort uddannelse

I løbet af årene har hun både har været i Etiopien, Kenya, Zimbabwe og Bangladesh, og på flere af sine rejser har hun haft mulighed for at besøge sine egne sponsorbørn og se, hvilken forskel hun selv og mange andre sponsorer gør.

”Mit første sponsorbarn i Plan hed Fred. Han boede i Bondo i Kenya i en hytte med sin blinde bedstemor. Da jeg besøgte dem, havde jeg aldrig før set noget så trøstesløst og faldefærdigt. Men Fred tog imod mig med et smil og åbne arme og i mange år fulgte jeg ham gennem breve, til han blev en voksen ung mand,” siger Gwen Wisti.

Gennem tiden har hun haft flere sponsorbørn, som hun har skrevet breve med, og hun har gemt alle breve og fotos, hun har modtaget.

”Jeg kan kun anbefale at skrive med sit sponsorbarn. Det er utroligt givende, også selvom man bare får en tegning. Og det betyder meget for sponsorbørnene at få brev og blive set af et menneske eller en familie på den anden side af jorden,” siger Gwen Wisti.

"Jeg har altid vidst, at jeg på et tidspunkt skulle arbejde for børn og unge, enten herhjemme eller i udlandet. Det hele starter med børnene,” siger Gwen Wisti. Her er hun i Kenya hos sit første sponsorbarn, Fred.

”Det betød noget, at jeg sagde: Giv skolen et forsøg!”

Hun oplevede selv, hvordan hun som sponsor spillede en afgørende rolle for sit sponsorbarn, da hun besøgte ham i Dhaka i 2017. Her mødte hun en skoletræt dreng, som forældrene ikke kunne trænge igennem til.

”Vi havde skrevet sammen, og selvom vi ikke talte samme sprog, så var der en samhørighed mellem os, og han lyttede til mig. Det betød meget for ham, at jeg også lyttede til ham og bakkede ham op. Jeg sagde: ’Giv skolen et forsøg!” og det gjorde han, og han skrev stolt tilbage, da han begyndte i skolen igen,” siger hun.

”Man får mulighed for at se og møde andre mennesker og kulturer, som man ellers aldrig ville lære at kende. Og man får indblik i, at man gør en kæmpe forskel for det beløb, man giver hver måned,” siger Gwen Wisti om de oplevelser hun selv har fået, når hun har besøgt sine sponsorbørn. Her besøger hun sit sponsorbarn i Dhaka i Bangladesh.

Fra 8.000 til 50.000 sponsorater

Da Gwen Wisti startede som direktør i Plan Danmark var der 8.000 danske sponsorer. I dag støtter danske privatpersoner og virksomheder omkring 50.000 børn og unge rundt om i verden gennem PlanBørnefonden.

”Det er fantastisk. Jo flere vi er, jo større forskel kan vi gøre, og det betyder meget for mig, at jeg kan se, at vi danskere bidrager rigtig meget til arbejdet for børn og unges rettigheder ude i verden,” siger Gwen Wisti.

Hun svarer hurtigt og prompte, ”Ja!”, når man spørger til, om hun har en sidste ting, hun gerne vil sige til sponsorerne, inden hun siger farvel:

”Jeg har mødt mange sponsorer, og jeg bliver rørt over at mærke, at de går op i det at være sponsor. Det er ikke bare et pengebeløb, der bliver sendt afsted hver måned, de holder øje med vores arbejde og de følger børnenes udvikling. Jeg vil gerne sige tak for det kæmpe store engagement!” slutter Gwen Wisti, som har sidste arbejdsdag på kontoret i Mimersgade på Nørrebro i København den 30. juni.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform