Har piger og drenge de samme muligheder, når de kommer til verden? Og hvilken betydning har det, om man fødes i Danmark eller i Kenya? Danske unge fortæller om, hvilke forventninger samfundet, forældre og venner har til dem ud fra deres køn i et nyt online undervisningsforløb om FN’s Verdensmål, der er produceret af PlanBørnefonden og undervisningsportalen Clio.

Elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne kan nu dykke ned i et tværfagligt undervisningsforløb i dansk og samfundsfag, der handler om ligestilling mellem kønnene, FN’s Verdensmål 5. Materialet er udgivet på undervisningsportalen clio.dk, og lærere kan nemt tilpasse materialet, så det kan bruges til online undervisning.

Unge sætter ord på verdensmål 5

Undervisningsforløbet går helt tæt på en række problemstillinger omkring ligestilling i Kenya og Danmark. Der bruges især digitale medier som video, online magasiner og podcasts, for at give et medrivende og alsidigt indblik i, hvordan drenge og piger behandles forskelligt på grund af deres køn.

Rejs for eksempel med, når 21-årige influencer Kristine Sloth besøger Kenya og møder jævnaldrende Doreen, der blev gift, da hun kun var 15 år. Lyt til podcasten Transformation med unge, stærke kvinder i Kibera slum, der har rejst sig på trods af modgang. Og dyk ned i ligestillingsdebatten i Danmark, når danske unge fortæller om deres oplevelser i den spritnye podcast Har vi ligestilling i Danmark? Her kan du blandt andet møde Ibrahim fra Slagelse, der er vokset op i ghettoen med fire søstre, der er feminister, og du kan møde Anna fra Ringkøbing, der fortæller om, hvordan det er at have en kæreste af samme køn.

Brug det hele som afsæt for spændende debatter og producér din egen podcast om Verdensmål 5 og vind fede præmier til din klasse.

Få her adgang til hele undervisningsforløbet på Clio.dk (brug dit UNI-login)

Undervisning er vejen til udvikling

PlanBørnefonden arbejder i flere end 70 lande med at sikre børn og unges rettigheder. Udvikling går gennem uddannelse, og derfor har PlanBørnefonden indgået et samarbejde med Clio, der hver eneste dag er med til at gøre børn og unge i hele Danmark klogere på den verden, vi lever i. FN´s Børnekonvention slår fast, at alle børn har ret til at komme i skole og have indflydelse på deres fremtid. Piger er den gruppe, der er mest udsat for diskrimination og stigmatisering i verden – alene på grund af deres alder og køn.

”For os er det vigtigt, at danske børn og unge får mulighed for at reflektere over, hvad ligestilling betyder, og hvordan vi opnår ligestilling ude i verden og herhjemme. Og vigtigst af alt, hvordan vi sammen kan tackle fordomme og forventninger, der hænger sammen med køn, for vi når ikke de andre verdensmål, hvis vi ikke når verdensmål fem,” siger Gwen Wisti, administrerende direktør i PlanBørnefonden.

Clios undervisningsplatform er interaktiv, så elever og lærere kan tilrettelægge forløbet, så det passer til klassens behov. Det giver mere fleksibilitet. Elever kan også sende feedback og spørgsmål, hvis der er noget, de efterspørger.

”Jeg er utrolig stolt af vores samarbejde med PlanBørnefonden. Sammen sætter vi fokus på de mange uretfærdigheder, som millioner af børn og unge udsættes for hver dag. Vi alle har et ansvar for at skabe forandring,” siger Jesper Eiby Christoffersen, CEO hos Clio.

Del din podcast og deltag i konkurrence

Vi vil rigtig gerne høre om unges oplevelser og holdninger til ligestilling. Hvis du producerer en podcast i forbindelse med undervisningsforløbet, eller hvis du selv har lavet en optagelse, kan du deltage i vores konkurrence og vinde præmier, der uddeles løbende. Hovedpræmien uddeles i forbindelse med FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober. Der lægges især vægt på originalitet, ærlighed og fortællemåde, når vinderen skal kåres. Send din podcast til: podcast@planbornefonden.dk​

Hvis du har brug for inspiration til indholdet af din podcast, kan du her lytte til danske unge, der fortæller om, hvordan de oplever samfundet og forældre pålægger dem bestemte roller ud fra deres køn.

Nedenfor kan du lytte til podcasten Transformation, der er personlige fortællinger fra unge kvinder, der bor i hovedstaden Nairobi i Kenya.