plan-bornefonden
Støt pigerne Bliv sponsor

I Mali baner fodbold vejen for ligestilling

Piger i Mali får både mere selvtillid, ligestilling, bedre uddannelsesmuligheder og viden om egne rettigheder med projektet ”Kick It”. To ansatte fra PlanBørnefonden har netop besøgt projektet, som blev lanceret sidste år.

320 piger er en del af projektet "Kick It" i Mali.

Fodboldbanen er tegnet op med kridt i sandet, og målene i hver ende af banen er slidte og faldefærdige. De to hold er til gengæld iklædt nye røde spilleuniformer, og kampen fløjtes i gang. Langs hele banen har unge og gamle tilskuere taget plads. Som regel kommer de for at se drenge og mænd spille. I dag er det piger og kvinder.

Mali i Vestafrika er blandt de fattigste lande i verden og har i mange år været plaget af konflikter, uro og ustabilitet. Pigerne er blandt de mest udsatte og har stadig ikke de samme grundlæggende rettigheder som drenge.

De piger, som får lov til at gå i skole, skal som regel komme hjem direkte efter sidste time, så de kan hjælpe til med huslige pligter, mens drengene får lov til at blive og dyrke sport. Forældrene ser også helst, at pigerne er hurtige til at finde en mand og blive gift. Det betyder, at pigerne hverken får mulighed for at lege, dyrke sport eller gennemføre deres skolegang.

Alt dette er ligeså stille ved at ændre sig ved hjælp af noget så simpelt og ekstraordinært som fodbold.

I alt er der 16 fodboldhold, hvor det udelukkende er piger, som spiller.

Kampen påvirker tilskuerne

I 2017 lancerede Børnefonden projektet Kick It, som handler om at sikre samme rettigheder for piger som for drenge. Gennem fodbold får pigerne selvtillid til at gå forrest, være ledere og udvikle sig til selvstændige personer med bevidsthed om deres rettigheder.

Birgit Schram er erhvervskonsulent i PlanBørnefonden og selv tidligere fodboldspiller. Hun var med i Mali og er ikke i tvivl om projektets effekt allerede:

”Det er et fantastisk projekt. Sport giver jo ligeværd, og mange – næsten hele landsbyen – kommer for at se pigerne spille hver gang. Det betyder utrolig meget, at alle ser, at piger kan gå ind på en bane og levere på lige så højt niveau som drengene. Det påvirker ubevidst både børn, voksne, kvinder og mænd,” siger hun.

Projektet skal sikre, at pigerne får lov til at dyrke idræt i skoletiden, og derfor har PlanBørnefondens lokale kontor sørget for, at projektet er en integreret del af undervisningen og ligger lige efter sidste undervisningstime.

”Projektet handler jo også om pigers ret til uddannelse, og her er fodbolden midlet. Det lokale skolesystem har et forældreråd, som støtter op om projektet og sikrer, at pigerne er med,” forklarer Aracely J. Andersen, som er ansat i PlanBørnefonden og har været med i projektet fra begyndelsen.

Hun var med i Mali og fortæller videre, at når skolen samarbejder, inddrages uddannelsesministeriet automatisk, og derudover er projektet forbundet med de lokale myndigheder, Malis kvindelige professionelle fodboldliga og FIFAs repræsentanter i Mali. Samlet set betyder det, at projektet får stor gennemslagskraft i hele området. Kvindelige trænere bliver desuden rekrutteret fra de lokale ligahold og uddannet til også at coache de unge piger.

Foruden at spille fodbold bliver pigerne undervist i ledelse, karakterudvikling og rettigheder – herunder særligt retten til egen krop.

Sponsorerne har åbnet alle døre

”Kick It” er støttet af flere danske virksomheder, både i form af økonomi, sportstøj og bolde. Dog havde intet af dette været muligt uden PlanBørnefondens loyale sponsorer.

”Kick It” er en videreudvikling af vores arbejde for pigers rettigheder i Mali gennem flere år. Projektet bygger videre på det almene arbejde, vi i forvejen har udført takket være hjælp fra vores sponsorer,” forklarer Aracely.

”Vi ville slet ikke kunne komme ind i området, i kontakt med skolen og myndighederne uden alt dette forarbejde,” tilføjer hun.

Alt i alt er projektet en succes, som vi i PlanBørnefonden håber kan fortsætte. Næste skridt er, at pigerne kommer på fodboldsommerlejr i Malis hovedstad, Bamako, senere denne måned.

Om projektet "Kick It"
  • 320 piger deltager.
  • I alt udgør pigerne 16 hold, fordelt på 8 skoler.
  • Hver skole har to hold, hvor pigerne er opdelt i aldersgruppen 10-13 år og 13-15 år.
  • Piger, som af forskellige årsager ikke længere går i skole, kan også deltage.
  • Projektet er støttet af New Wave, Select, Air France og Hummel.
  • Desuden har vi sparret og erfaringsudvekslet med FC Nordsjællands fodboldskole ’Right to Dream’ i Ghana.

STØT PIGERNE

50 Kr.