Ildsjæle fra Ghana kæmper for lige rettigheder til alle

Over hele verden arbejder PlanBørnefonden med og for unge mennesker, så de kan blive klogere på deres og andres rettigheder. I det afrikanske land Ghana har en række unge mennesker fundet inspiration i vores arbejde, og de dedikerer nu deres liv til at hjælpe andre. Mød tre unge ildsjæle her.

26-årige Lilipearl Baaba Otoo: “Jeg ved, hvordan det føles ikke at have en stemme”

”Jeg ved, hvordan det føles ikke at have en stemme, ikke at kunne få lov at tale, af ikke at have fået nok viden om mine rettigheder. Da jeg voksede op, var min største udfordring, at jeg ikke kunne få venner. Jeg måtte ikke gå ud for mine forældre, for det var et usikkert område for en pige. Det var normalt at være hjemme, for man var bange for, at piger blev overfaldet. Dette syn på piger har stor betydning for, hvor jeg er i dag. Plan International kom til min skole for at danne en medieklub for piger. Før det vidste jeg slet ikke, hvad kønsdiskrimination var. Jeg vidste ikke, at det var en dårlig ting, og jeg vidste ikke, at man kunne råbe op, hvis man blev overfaldet. Det var meget opløftende, da Plan kom og fortalte os om vores rettigheder.

Jeg har min egen organisation i dag: Bridge for Equity. Den startede jeg i 2016. Hele min idé var at uddanne folk om den ulighed, der eksisterer mellem kønnene. Vi træner folk, der er ofre for marginalisering. Vi sørger for, at børn kan komme i skole. Vi samarbejder også med Plan Ghana. Lige nu arbejder jeg med dem for at sætte fokus på menstruation, for alt for mange piger misser skoledage på grund af menstruation. Folk forstår bare ikke, at det er naturligt!”

27-årige Emmanuel Azasoo: ”Begge køn skal have lige muligheder”

”Jeg voksede op i den nordlige del af Ghana, og jeg selvom jeg var ung var jeg bevidst om, at mænd dominerede mere end kvinder, og at kvinder blev marginaliserede. Jeg havde en god barndom og havde råd til at gå i skole, og jeg blev introduceret til Plan International af en ven, da jeg gik i gymnasiet. Plan bruger unge mennesker som mig til at fortælle andre om deres rettigheder. Jeg fik mere viden om vold mod børn og kønsbaseret vold, og jeg forsøgte at få folk til at forstå, at begge køn skal have lige muligheder, at børn – også pigerne – har ret til uddannelse.

Jeg brugte meget radioen til at fortælle folk om problemerne, og jeg kunne fornemme, at der skete ændringer. Det fik mig til at ville uddanne mig inden for kommunikation, så jeg kom ind på en af de førende skoler for at læse journalistik. I dag er jeg medlem af en gruppe, vi kalder Plan Alumnis. Vi får den nødvendige træning for at støtte andre – dem, der har mest brug for det. Vi vil gerne give tilbage til samfundet. Plan International opdagede, at jeg havde potentiale og gav mig støtte til at blive en bedre version af mig selv. De gav mig et skub til at være den, jeg er i dag.”

27-årige Xorlarli Deletsu: ”Plan har inspireret mig til ikke at give op”

“Jeg fik muligheden for at stifte bekendtskab med Plan International, da de kørte kampagnen Girls Get Equal. Jeg deltog i kampagnen som den eneste dreng fra min skole på det tidspunkt i 2010 og har været en del af deres projekter siden, direkte og indirekte. Jeg ser Plan som en mulighed for at udvikle mig selv, og det har været en skøn rejse at få lov til at repræsentere unge som mig selv i Afrika og i hele verden.

Jeg har modtaget en del træning, og nu har jeg lavet min egen organisation, Future Friends Ghana. Vi lokaliserer samfund, som er berøvet for forskellige rettigheder, og vi sponsorerer mad, tøj og medicin til dem. Meget det samme, som Plan gør, men vi er nye og har endnu ikke ressourcerne til at gøre mere. De fleste penge kommer direkte fra min egen lomme og opsparing. Vi vil gerne udvikle samfund, bygge biblioteker og sørge for, at folk har adgang til vand. Vi vil også gerne styrke unge piger og drenge. Plan International har gjort et stort indtryk på mig og inspireret mig til ikke at give op.”

Stop Corona

Støt med en skoleuniform