To spædbørns død hjemsøger stadig en lille landsby i Indonesien. Nu har en gruppe kvinder fra byen besluttet sig for at ændre de lokale og ældgamle vaner, og det kan blive afgørende for at redde menneskeliv, hvis COVID-19 først spreder sig.

I det østlige Indonesien, en kort flyvetur fra Balis paradisiske strande, ligger området East Nusa Tenggara. Her er indbyggerne stadig tynget af tabet af to spædbørns død. Det er ikke mere end få år siden, at indbyggerne mistede to af byens yngste medlemmer som følge af diarre, en sygdom som mere end 1.300 små børn dør af hver eneste dag som følge af dårlige sanitære forhold og hygiejne.

Efter de to babyers død besluttede en gruppe kvinder i byen at gøre op med de dårlige hygiejneforhold og gøre noget ved problemet. De formede en gruppe af jordemødre, sundhedsmedarbejdere, frivillige og mødre og erklærede den dårlige hygiejne krig.

De frivillige kvinder har siden arbejdet benhårdt for at ændre folks hygiejnevaner, og det kan blive afgørende for landsbyens overlevelse i den verdensomspændende COVID-19-krise, som også har ramt Indonesien.

Manglende viden førte til dårlig hygiejne

Før kvinderne begyndte deres arbejde for bedre sanitære forhold og hygiejne var rent vand og hyppig håndvask ikke noget beboerne skænkede mange tanker.

De fleste var ikke klar over, at deres drikkevand måske ikke var rent nok til at drikke, ligesom de mange landmænd, der bor her, ikke vaskede deres hænder efter at arbejde i marken. At udbrede viden, var derfor det første skridt til at ændre de lokale vaner.

”Folk her var ikke vant til at koge deres vand, før de drak det. De havde ingen anelse om, hvor farligt det kunne være at drikke det. Nu er folk opmærksomme på vigtigheden at koge det vand, de trækker op fra brønden,” fortæller Mama Nata, der sammen med de lokale mødre, jordemødre og andre frivillige samarbejder med Plan International for at gøre folk opmærksomme på, hvor vigtig hygiejne er.

VIGTIG LÆRDOM I VIRUS-TIDER

Med sponsorers støtte arbejder PlanBørnefonden for, at lokale samfund som det i East Nusa Tenggara gør noget for at forbedre hygiejneforholdene. Og det arbejde er særlig vigtigt i disse tider, hvor spredningen af COVID-19 truer hele verden. Også Indonesien oplever øget smittespredning: 157 er i skrivende stund døde, mens knap 1.700 er smittede.

I tilfælde som med COVID-19 er det et spørgsmål om liv og død, at folk kender til vigtigheden af hygiejne. Jordemoderen Elsa har i mange år kæmpet hårdt for, at landsbyens beboere skal føre en mere sund livsstil – her spiller hygiejnen en stor rolle:

”Jeg arbejder med folk, som hænger fast i gamle vaner. Det tager tid, og folk skal være stærke, når de skal lære nye vaner som at vaske deres hænder med sæbe,” siger Elsa.

De to babyers død kunne have været forhindret, hvis folk havde vidst mere om vigtigheden af hygiejne. Men i kølvandet på deres død er der blevet bygget de nødvendige sanitære faciliteter som latriner og septiktanke, og i hjemmene er folk begyndt at bygge deres egne håndvaske, og næsten alle har nu deres eget toilet og er opmærksomme på, hvor vigtigt det er at vaske hænder med sæbe. Nogle af kvinderne er desuden begyndt at tjene penge på at sælge toiletter her og i andre byer.

Med de frivillige, engagerede lokale kvinders indsats står den lille landsby nu meget stærkere rustet til at håndtere sygdomme som COVID-19, hvis den kommer til deres landsby.

Bedre adgang til rent vand, sanitet og hygiejne redder liv

Takket være sponsorer i PlanBørnefonden kan vi arbejde for at forbedre adgangen til vand, sanitet og hygiejne i verdens mest udsatte områder verden over. Især lige nu, hvor COVID-19 spreder sig i mange af verdens lande, er denne indsats afgørende for folks overlevelse. Vores arbejdet går bl.a. ud på at uddanne lokale i at bygge faciliteter som toiletter og håndvaske, men også at sørge for, at folk får viden om, hvilke hygiejnepraksisser, der er nødvendige.

Sådan kan du støtte

Læs mere her: https://planbornefonden.dk/coronavirus/