#GirlsGetEqual – er du med os?

Af Cathrine Nørgaard

Piger med brændemærker hopper i trampolin og en ung kvinde med tørklæde spiller street fodbold på en skibakke. Det er scener fra PlanBørnefondens nye kampagne #GirlsGetEqual, der sætter fokus på piger og unge kvinders styrke til at skabe forandring og kæmpe for ligestilling mellem kønnene.

Fotos: VIDA / Christian Kirkeby

Piger diskrimineres globalt på grund af deres alder og køn. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører skolen, de bliver giftet bort, de udsættes for overgreb, og de bliver gravide, mens de stadig er børn. Men det gavner hele verden, når pigers rettigheder respekteres og overholdes, og det er omdrejningspunktet for PlanBørnefondens nye kampagne #GirlsGetEqual.

Potentialet er stort, hvis piger og unge kvinder får mulighed for at følge deres drømme

”Vi vil gerne vise, hvor stort potentialet er, hvis piger og unge kvinder får mulighed for at følge deres drømme. Verden går lige nu glip af talent, udvikling og økonomisk fremgang, når piger frarøves skolegang og de ikke selv kan bestemme over deres fremtid,” siger Maja Bygvrå, Youth Engagement Manager, PlanBørnefonden.

”Jeg føler, at jeg er lidt undervurderet, fordi jeg er en pige, og folk tror ikke, at jeg kan det samme som drengene. Men alle kan, hvad de vil. Jeg vil gerne tage politiuddannelsen og gøre en forskel,” siger 16-årige Nikita Lauritzen, der træner i Vollsmose Taekwondo Klub.

Maja Bygvrå, fortsætter: ”PlanBørnefonden kunne vise billeder af en sulten pige fra Uganda, en skrigende baby, der sidder på skødet af sin teenagemor eller en pige, der arbejder på en fabrik i Bangladesh i stedet for at gå i skole. Men ingen gider kigge på piger og unge kvinder, der lider, så vi har valgt at gå en anden vej med vores kommunikation, hvis man sammenligner med, hvordan mange udviklingsorganisationer kommunikerer. Vi har sammen med de bedste fra musikindustrien lavet en kampagne, der minder om en musikvideo for at unge i Danmark kan identificere sig med nogle af de problematikker, vi arbejder med, og de får forhåbentlig lyst til at bakke op om den globale kamp for ligestilling mellem kønnene.”

#GirlsGetEqual#GirlsGetEqual

Ideen til kampagnen er udviklet sammen med Maria Kabar, som er selvstændig og tidligere A&R Manager hos Universal Music og Def Jam Recordings, og Christian Kirkeby, der ejer Vida Media og har lavet flere musikvideoer for danske kunstnere som Artigeardit, Medina og Emil Stabil.

ligestilling betyder sindssygt meget for folk

”Det har overrasket mig, hvor villige folk har været til at hjælpe. Ligestilling betyder sindssygt meget for folk, og det har virkelig åbnet dørene til locations, sportsklubber og influencers, der har stået til rådighed og bakket op. Alle pigerne i videoen har udmærket sig inden for hvert sit felt. De er forbilleder, og det er kernen og styrken i videoen. Det er tanken, de medvirkende kan inspirere andre piger og unge kvinder til at gå efter deres drømme og opnå deres fulde potentiale,” fortæller Maria Kabar, der har castet de medvirkende til kampagnen og tilrettelagt videoen.

Tips til at lave din egen kampagne

I videoen optræder 30 piger og unge kvinder, som alle er gode til hver deres ting. Frida Stiil Vium maler graffiti over hele verden og hjælper unge med at udtrykke sig, Julie Madsen er professionel bokser og har vundet det nordiske mesterskab, Nikita Lauritzen og Layal El-Khatib har snart det sorte bælte i taekwondo og træner børn i Vollsmose Taekwondo Klub, Nicole Sølvmose gamer under navnet Wolf og har været til verdensmesterskabet i Dubai – for bare at nævne nogle af de medvirkende.

Vi bruger præmisserne fra musikindustrien til at nå en ung målgruppe med et vigtigt budskab

”Jeg plejer at lave musik til hitlisterne, men det har været super interessant at arbejde med en NGO som PlanBørnefonden og bruge præmisserne fra musikindustrien til at nå en ung målgruppe i øjenhøjde med et vigtigt og seriøst budskab,” siger Maria Kabar.

Kewan, der står bag nogle af de største hits herhjemme, har produceret lyden, Maria Kabar har speaket og Andrea Lykke Oehlenschlæger har sunget vokal. Andrea er sammen med sin tvillingesøster Anna-Saba Lykke Oehlenschlæger adopteret fra Etiopien til Danmark, og de har valgt at blive ungdomsambassadører gennem PlanBørnefonden og er begge med i videoen.

Anna-Saba Lykke Oehlenschlaeger og Andrea Lykke Oehlenschlaeger er ungdomsambassadører for PlanBørnefonden.

Vores liv ville have været totalt anderledes, hvis vi var vokset op i Etiopien

”Vores liv ville have været totalt anderledes, hvis vi var vokset op i Etiopien. Piger må slet ikke det samme som drenge. Folk forventer, at piger bliver indendørs, passer hjemmet og ikke alle piger kommer i skole. På en måde kan jeg godt få dårlig samvittighed over, hvor privilegerede vi er. Men det hjælper ingen at have de tanker, så jeg har besluttet at hjælpe, hvor jeg kan i stedet,” siger Anna.

For at gøre en konkret forskel er de to søstre Anna og Andrea sponsorer for en lille pige i Etiopien gennem PlanBørnefonden, der arbejder i flere end 75 lande for at sikre børn og unges rettigheder. Ligestilling mellem kønnene er Verdensmål 5 og en af organisationens fokusområder.

Her er seks tips til, hvordan du kan blive ungdomsambassadør for PlanBørnefonden

“Jeg synes, det er frygteligt, at kvinder mange steder i verden ikke har ret til fri abort. Sammen med en gruppe venner går jeg ud og demonstrerer mod fx sexisme og racisme,” siger 20-årige Emma Lang, der er som agent for flere unge influencere, modeller og dj’s.

Unge er fremtiden, og det er dem, vi gerne vil have fat i

”Unge er fremtiden, og det er dem, vi gerne vil have fat i, så der fortsat er opbakning til vores arbejde for en mere retfærdig verden og til dansk udviklingspolitik,” siger Maja Bygvrå.

De medvirkendes historier bliver løbende delt på PlanBørnefondens Instagram og på kampagnesitet www.girlsgetequal.dk.