Seks år efter historisk ødelæggende tyfon i Filippinerne mærker befolkningen stadig konsekvenserne. Særligt manglen på rent vand er akut. Men et nyt, mobilt vandforsyningssystem kan sikre rent vand til indbyggere i selv de mest isolerede områder.

Det sker ikke sjældent, at Filippinerne rammes af voldsomme uvejr. Men tyfonen Haiyan, som hærgede den sydøstasiatiske østat i efteråret 2013, er blandt de værste, den filippineske befolkning nogensinde har oplevet. Tusindvis af mennesker mistede livet i forbindelse med tyfonen, som også efterlod millioner uden tag over hovedet.

Godt seks år senere mærker befolkningen stadig konsekvenserne. Tyfonen har blandt andet efterladt landet i en regulær vand-krise. Det skønnes, at 9 millioner mennesker mangler adgang til rent drikkevand, og 19 millioner mennesker har ikke adgang til basal sanitet.

Det betyder blandt andet, at mange familier bruger store mængder tid, energi og ikke mindst penge på at skaffe vand nok. Samtidig er der stor risiko for, at der spredes sygdomme.

18-årige Christine bor på den lille ø Loguingot i det centrale Filippinerne. Hun er en af dem, som mærker vandmanglen. Hver dag henter hun vand til familien fra øens eneste, sikre vandkilde, som dog langt fra indeholder vand nok til at dække vandbehovet for alle øens indbyggere.

“Dengang tyfonen ramte, gik der hele dage, hvor vi ikke havde adgang til vand. Nu kan jeg hente lidt, men det er slet ikke nok,” siger Christine.

Fanny Delcano, som er øens præst, ser, hvordan manglen på vand påvirker øens familier. Det vand, som de har adgang til, er for det meste brunt eller gult og ikke til at drikke, fortæller Fanny Delcano.

“Det har store konsekvenser, at der ikke er vand nok, for det betyder, at vi skal købe os til det vand, vi skal bruge til madlavning, tøjvask og bade. Det kan koste op til 200 pesos (omkring 25 kr.) om dagen, hvis det overhovedet kan gøre det,” siger Fanny Delcano.

Men håbet vokser i det lille lokalsamfund, for nu kan indbyggerne få deres vand fra et nyudviklet, mobilt vandforsyningssystem.

Den livgivende maskine er på hjul, og den ligner mest af alt en slags trailer. Ved hjælp af blandt andet ultraviolet teknologi kan maskinens effektive pumper hurtigt filtrere både havvand og forurenet vand, så det kan drikkes og bruges i husholdningen. Maskinens mobilitet gør, at også de filippinere, som bor i landets mest isolerede områder, kan få glæde af den – både nu, og i en eventuel fremtidig krisesituation.

“Nu kan vi endelig få glæde af alt det vand, som jo er omkring os. Vi kan bare putte det i maskinen og drikke det,” siger Fanny Delcano.