Iværksætteri forbedrer livet for Ugandas kvinder

Af Cathrine Nørgaard

På kvindernes kampdag den 8. marts samler vi ind til kvindelige iværksættere, som hver dag kæmper for ligestilling og økonomisk frihed i slummen i Ugandas hovedstad Kampala. Her kan du møde Suminih, Angella, Jacqueline og Jazeo, som har vendt deres liv til det bedre gennem vores iværksætter-projekt. 

Ugandas hovedstad, Kampala, er hjemsted for 1,5 millioner indbyggere. Mange har ikke adgang til rent vand eller elektricitet,  og mange kvinder og piger vokser op uden uddannelse og mulighed for at få et job. Det tvinger dem til at sælge deres krop for at forsørge sig selv og deres børn.

Livet som sexarbejder i Kampala er barskt. Mange får deres første kunder som ganske unge piger for at kunne bidrage til familiens økonomi, betale for skolegang eller at kunne forsørge sine børn. De lever dagligt i frygt for voldelige overgreb, sygdomme og uønskede graviditeter.

Men med støtte og uddannelse kan kvinderne finde en vej ud af prostitution. Vi støtter dem, så de kan starte deres egen forretning og skabe bedre muligheder for dem selv, deres børn og hele lokalsamfundet.

Suminih, Angella, Jacqueline og Jazeo er eksempler på, hvor stor en betydning det har, når kvinderne kan drive egen virksomhed.

Fra sexarbejder til frisør

Da Suminih var teenager, arbejdede hun som sexarbejder. Det var hun nødt til for at forsøge sig selv og sin familie. For nogle år siden hørte Suminih om vores projekt, som giver gratis uddannelse til udsatte kvinder og piger inden for bl.a. frisørfaget og som også hjælper dem med at etablere egen forretning. For kvinder som Suminih er det meget mere end bare et job. De får en ny mulighed for at tage kontrol over deres eget liv. I dag er Suminih 24 år, og forretningen blev hendes vej ud af prostitution. I dag har både hun og hendes lille søn et meget bedre og mere sikkert liv.

En uddannelse med håb

Da Angella lige var blevet teenager, måtte hun droppe ud af skolen, fordi hendes forældre ikke havde råd til at lade hende fortsætte. Som 16-årig blev hun gravid, og hun vidste ikke, hvordan hun skulle tjene penge uden en uddannelse. Men Angella fik mulighed for at deltage i vores workshop, så hun ikke behøvede sælge sin krop. Workshoppen giver unge kvinder mulighed for at lære færdigheder inden for design- og skrædderfaget. I dag er Angella 24 år, og hun driver sin egen forretning, hvor hun skræddersyer kjoler til sine kunder.

Jacqueline fik nyt liv som elektriker

Overgreb og krænkelser er hverdag for mange piger og kvinder i Kampala, og ligesom mange andre blev Jacqueline tvunget til at prostituere sig selv for at kunne forsørge sin familie. Men når pigerne ender i prostitution er de i risiko for at dø, blive syge eller ende i et stofmisbrug. En gratis uddannelse kan redde mange af dem, give dem en ny chance og en vej ud af prostitution. Det er 23-årige Jacqueline et godt eksempel på: ”Jeg var prostitueret, men nu er jeg elektriker. Det er jeg meget stolt af. Jeg reparerer elektroniske apparater som fjernsyn og radioer,” siger Jacqueline.

Skrædderfaget blev Jazeos redning

For nogle år siden blev den nu 19-årige Jazeo nødt til at droppe ud af skolen, fordi hendes mor ikke længere havde råd til at betale for undervisningen. Jazeo fik job på en bar, men allerede fra første dag blev hun seksuelt udnyttet af sin chef. Mange kvinder i Ugandas hovedstad Kampala er desperate efter jobs og bliver derfor lokket ud i prostitution. ”Da jeg mødte op på baren, sagde min chef til mig: ’Du kan kun få jobbet, hvis du har sex med mig’. Efter det sagde han, at jeg kun kunne få højere løn, hvis jeg flyttede ind til ham og blev ved med at have sex med ham. Det var den eneste måde for mig at overleve på,” fortæller Jazeo.
Piger som Jazeo bliver udnyttet, fordi de er unge – og fordi de er piger. De bliver truet af deres arbejdsgiver til ikke at fortælle nogen om, hvad der sker bag lukkede døre, og mange piger betragter det som en del af jobbet. I dag arbejder Jazeo ikke længere i baren. Hun har fået mulighed for at uddanne sig som designer, og så arbejder hun ved siden at studiet som skrædder.