Fem initiativer, der gør livet bedre for piger

8. marts er det Kvindernes kampdag. Vi arbejder hver dag for piger og kvinders rettigheder. Her kan du læse om nogle af de tiltag, der har gjort livet lidt bedre for piger i 2019.

1. UDDANNELSE

På globalt plan bliver 130 millioner piger nægtet uddannelse på baggrund af kønsdiskrimination, funktionsnedsættelse, konflikter og naturkatastrofer. Vi kæmper for, at pigerne kommer i skole og får en uddannelse. Læs mere om, hvordan vi støtter pigerne i en af verdens største flygtningelejre, Cox’s Bazar, til at få en uddannelse.

 

2. EN BEDRE START PÅ LIVET

Vold, børneægteskaber, omskæring og børnearbejde er bare nogle af de ting, som helt små børn bliver udsat for i verdens fattigste lande. Det går hårdest udover pigerne, som i højere grad bliver gift bort og lider under omfattende omskæringsritualer. Vi arbejder for, at alle børn får en sikker barndom, uanset hvor de vokser op.

I Filippinerne bliver omkring 100.000 børn hvert år ofre for menneskehandel, og tallene stiger kun i takt med, at flere og flere bliver udnyttet online. Læs, hvad vi gør for at forhindre overgrebene.

3. Seksuelle rettigheder

Komplikationer under graviditet og fødsel er skyld i, at mange piger mellem 15 og 19 år dør hvert år. På trods af det er adgangen til seksualundervisning, prævention og sikker abort mangelfuld i mange lande. Vi har fokus på at støtte piger og kvinders sundhed og rettigheder og gør det bl.a. ved at arbejde for at ændre holdninger, lovgivninger og praksisser, der ser ned på kvinders seksuelle rettigheder.

Det har vi blandt andet gjort i Malawi, hvor vi har engageret de lokale lederes hustruer i et netværk, der advokerer for børns rettigheder og pigers uddannelse. 

4. Bedre Jobmuligheder

Millioner af mennesker kæmper verden over for at løfte sig selv ud af fattigdom. Unge kvinder har sværest ved at finde betalt arbejde, typisk fordi de bliver gift tidligt, bliver gravide, har mindre adgang til uddannelse eller fordi de bruger tid på pligter i hjemmet. Vi støtter pigerne i at komme i arbejde eller starte deres egen virksomhed.

Læs, hvordan vi støtter Mamie, som blev udstødt og isoleret af sit samfund, da hun nægtede at blive omskåret. Nu er hun en del af et projekt, der skal uddanne flere kvindelige lærere i Sierra Leone.

 

5. Aktive medborgere

Unge mennesker har et enormt potentiale, når det kommer til at ændre noget i samfundet. Vi har fokus på at styrke unge mennesker, og i særdeleshed piger og unge kvinder, så de får mere indflydelse på de beslutninger, der har betydning for deres liv.

Det arbejder vi blandt andet med i Østtimor, hvor vi har støttet et projekt, som skal øge antallet af kvindelige landsbychefer. Læs, hvordan det har inspireret 17-årige Francelina.

Klik her og læs mere om Plan Internationals arbejde i 2019

Stop Corona

Støt med en skoleuniform