Det er langt fra alle i Mali, der har råd til at beskytte sig ordentligt mod COVID-19. Da 15-årige Koumbas uddannelse lukkede, besluttede hun sig derfor for at hjælpe ved at sy ansigtsmasker.

Prisen på sæbe, håndsprit og ansigtsmasker skød i vejret, så snart det første COVID-19-smittetilfælde i Mali blev annonceret den 25. marts.

”På trods af regeringens instruktioner om at gøre disse produkter tilgængelige for hele befolkningen, endte det med kun at være få privilegerede, der fik mulighed for at købe dem,” forklarer 15-årige Koumba, der er sy-lærling på et erhvervsuddannelsescenter drevet af Plan International i Koulikoro-regionen i Mali.

”Eftersom centret er lukket, har vi ikke længere muligheden for at lære noget, medmindre vi øver os derhjemme. Alt sker i slow motion lige nu, vi er mistroiske over for hinanden, atmosfæren her er intens,” fortæller Koumba.

Regeringen i det vestafrikanske land har lukket skoler og forbudt store forsamlinger, og folk må ikke forlade deres hjem mellem klokken 21 og klokken 5.

Koumba har fundet en måde at øve sit håndværk på, mens hun sidder derhjemme. Det er samtidig en måde for hende at hjælpe med at mindske smittespredning. Sammen med en række andre lærlinge har hun besluttet sig for at sy ansigtsmasker, der skal beskytte mod smitte.

”På denne måde føler vi, at vi tager mere ansvar over for pandemien. Enhver bør på deres egen måde bidrage til at udrydde coronavirusset. Som sy-lærling kan jeg bruge dette initiativ til at hjælpe mit samfund,” siger hun.

Dårlig information

Indtil videre har syerskerne lavet 450 ansigtsmasker, der er ved at blive delt ud til nogle af de mest sårbare mennesker, herunder ældre og børn. Det er ikke påkrævet at have maskerne på, men regeringen anbefaler det.

”Vi har allerede modtaget hygiejnesæt og sæbe fra Plan International, så disse ansigtsmasker er en ekstra foranstaltning. De fleste ansigtsmasker er dyre og ikke genanvendelige, men disse masker er genanvendelige, så vi ikke skal bekymre os om, hvordan vi får råd til at købe flere. Vi ved, hvordan vi skal lave dem, og vi kan vise andre, hvordan de skal gøre det takket være den træning, vi har modtaget på centret,” siger Koumba.

På grund af sparsom information, er der stadig mange i Mali, der ikke tror på, at COVID-19 eksisterer. For eksempel er det stadig normalt at give hånd eller et kram, når man møder hinanden.

Plan International samarbejder derfor med lokale partnere for at uddele hygiejnesæt og generelt rejse opmærksomhed på COVID-19. Vi har bl.a. lanceret en radiokampagne, der bliver sendt på seks radiostationer for at informere befolkningen om, hvordan de bedst kan forebygge smitten.