Lokale ledere udfordrer skadelige praksisser på piger

I Uganda har vi især fokus på, at fædre skal hjælpe med at skabe opmærksomhed om mødres og spædbørns sundhed.

Komplikationer under graviditet og fødsel er skyld i, at mange piger mellem 15 og 19 år dør hvert år. På trods af det er adgangen til seksualundervisning, prævention og sikker abort mangelfuld i mange lande. Vi har fokus på at støtte piger og kvinders sundhed og rettigheder og gør det bl.a. ved at arbejde for at ændre holdninger, lovgivninger og praksisser, der ser ned på kvinders seksuelle rettigheder.

I byen Nkhotakota i Malawi er det en skik, at mænd har sex med piger, når de når puberteten. Her arbejder vi med lokale ledere og deres koner for at komme den skadelige praksis til liv. Vi har trænet 20 af de lokale lederes hustruer til at være en del af et netværk, der advokerer for børns rettigheder og pigers uddannelse.

Derfor kan 257 piger, der på grund af tidligt ægteskab eller graviditet har været nødsaget til at droppe ud af skolen, nu vende tilbage til skolen. En 16-årig pige fortæller til Plan International, hvordan kvinderne hjalp hende med at starte i skole igen:

”De opfordrede mig til at tage tilbage til skolen. Heldigvis blev mine forældre rådgivet af de samme kvinder og støttede mig i det. Jeg er glad for at være tilbage i skolen.”

Her ændrer folk også syn på traditioner, der skader piger

  • I Mozambique, Malawi og Zambia har vi engageret drenge og mænd i en dialog om lighed mellem kønnene, lige rettigheder og til at sætte spørgsmålstegn ved børneægteskaber.
  • I Nepal har vi desuden hjulpet unge drenge til at udvikle færdigheder, der gør op med kønsulighed og skadelige praksisser som børneægteskab og Chhaupadi, hvor piger bliver holdt hjemme fra skole, når de har menstruation.
  • I lande som El Salvador, Myanmar, Mali og Sierra Leone har vi arbejdet for, at forældre og plejere skal prioritere pleje af små piger og drenge uden at gøre forskel på køn.
  • I Uganda har vi især haft fokus på, at fædre skal hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring mødres og spædbørns sundhed.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform