Malis piger gør hinanden selvstændige

At kunne tage sig en uddannelse er en sjældenhed, hvis man er pige og vokset op i Malis fattige områder. Men gennem PlanBørnefonden har flere hundrede piger fået mulighed for at lære et håndværk. Flere af dem begynder nu at uddanne andre.

Udsigten er smuk udover det rødbrune landskab i byen Dioila – et par timers kørsel øst for Malis hovedstad, Bamako. Her er ingen højhuse til at spærre udsynet – de fleste bygninger er lave etplanshytter af ler. Fremtidsudsigten er til gengæld knapt så god. For her i et af Malis fattigste områder, hvor der bor rigtig mange sponsorbørn, bliver en stor del af børnene og de unge nødt til at droppe ud af skolerne for at hjælpe familien med at tjene penge i stedet for at tage en uddannelse. For uddannelse er en udgift snarere end en indtægt. I hvert fald på den korte bane. Og det er ofte den, forældrene tænker på, fordi de aldrig selv har gået i skole og derfor har svært ved at se værdien af at tage en uddannelse frem for et reelt arbejde, der udmønter sig i en konkret – om end lav løn her og nu.

Udover at oplyse forældrene om vigtigheden af, at deres børn får en uddannelse, har PlanBørnefonden også flere projekter i det vestafrikanske land, hvor unge får mulighed for at lære et håndværk. Det gælder alt fra elektrikere over syersker til frisører. Nogle unge bliver undervist på håndværksskoler, PlanBørnefonden har været med til at etablere, mens andre kommer i mesterlære.

Drømmer om egen skønhedssalon
18-årige Fatoumata har altid gerne villet være frisør. Hun startede på uddannelsen i Bamako, men måtte hurtigt droppe ud, da familien ikke havde penge til at finansiere den. I nogen tid forsøgte hun uden held at ernære sig som ufaglært frisør med den smule, hun havde nået at lære. Så da hun gennem PlanBørnefonden fik mulighed for at komme i to års lære hos 23-årige Iréne, der driver en skønhedssalon i Dioila, var Fatoumata ikke i tvivl om, at det var hendes billet til en bedre fremtid.

Fatoumata foran skønhedssalonen, hvor hun snart er færdig med sin 2-årige uddannelse.

”Jeg er blevet meget bedre af at være i lære her. Jeg har også lært at lave kunstige negle og hennatatoveringer,” fortæller Fatoumata, der er færdig med sin træning til januar.

”Så drømmer jeg om at blive en kendt frisør og starte min egen salon, hvor jeg også gerne vil give andre piger chancen for at komme i lære, ligesom jeg har fået den af Iréne.”

Udover Fatoumata har Iréne trænet to andre piger i sin salon.

”Jeg betragter pigerne som mine lillesøstre. Jeg kendte dem ikke på forhånd, men da de kom her med ambitionerne og lysten til at lære, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville tage dem ind som elever,” forklarer Iréne, der ikke er bange for, at de tre elever om lidt bliver konkurrenter.

”Der er mere end nok kunder. Jeg kan slet ikke nå dem alle selv, så jeg ser frem til, at der kommer flere skønhedssaloner i byen.”

Iréne (yderst til højre) og hendes assistent er i gang med at vise Fatoumata, hvordan man laver små fletninger på en kunde.

Succesfuld syerske
En af dem, der allerede har realiseret drømmen om at blive selvstændig, er 21-årige Sitan. Hun havde svært ved at klare sig i skolen og droppede ud i 8. klasse. I stedet fik hun chancen for at tage en toårig uddannelse som syerske på en håndværksskole, hvor hun bl.a. blev dygtig til at strikke og sy kjoler. Straks efter Sitan blev færdig med uddannelsen startede hun sin egen systue, hvor hun laver kjoler til byens kvinder.

”Forretningen går rigtig godt. Overskuddet gør, at jeg kan forsørge både min familie og mit barn. Jeg har også syet tøj til både mine søskende og forældre. Min mor og far er meget stolte af mig,” siger Sitan.

Sitan har drevet sin egen systue i tre år. Hun tager elever ind for at hjælpe andre piger til at blive selvstændige.

Hun nøjes ikke med bare at bruge sin uddannelse til at forsørge sig selv og sin familie. I sin lille systue i udkanten af Dioila er hun begyndt selv at tage elever ind.

”Jeg er meget glad for den træning, jeg fik af PlanBørnefonden. Der er mange piger, der gerne vil lære det, jeg kan, men de mangler fx en symaskine til at øve sig på. Jeg vil gerne give dem chancen for også at kunne forsørge sig selv og ikke være afhængige af andres hjælp.”

I fremtiden håber Sitan at kunne flytte ud af sin nuværende systue på et par kvadratmeter og ind i noget større.

”Når det regner, kommer der vand i bygningen og gør alle kjolerne våde. Jeg drømmer om at få et større sted, hvor der er tørt, og jeg har plads til at vise mine kjoler frem.”

PlanBørnefonden har hjulpet unge piger og drenge i Dioila med at tage en håndværksuddannelse siden 2012. I alt har ca. 500 unge fået en uddannelse på tværs af de forskellige projekter, der bl.a. er finansieret med midler fra Danida.

Sitan fremviser en af de kjoler, hun er mest stolt af at have syet.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform