Menstruation står i vejen for pigers uddannelse

For millioner af piger i verdens fattigste lande står menstruation i vejen for deres uddannelse. Den 26. april kan du løbe eller gå for pigerne og hjælpe os med at sikre, at de kan komme i skole – også når de har menstruation. 

“Lad mig vise jer, vores nye omklædningsrum,” fortæller Eunice, mens hun viser rundt på sin skole i Ghana. Udenfor står en spritny laksefarvet bygning, som har ændret livet for Eunice og hendes veninder på skolen.

“Før vi fik det nye omklædningsrum, lod vi som om, at vi var syge, når vi havde menstruation, og så gik vi hjem, men vi var ikke syge. Så nu er jeg meget, meget glad,” siger Eunice begejstret.

Og der er da også grund til at fejre, at hun ikke længere tilhører den store gruppe af piger, som går glip af store dele af deres uddannelse på grund af noget så naturligt som menstruation. Ifølge UNICEF misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. Herunder kan du se Eunice vise rundt på sin skole, og møde nogle af de piger, som vi støtter til at få en uddannelse – også når de har menstruation.

Den 26. april kan du løbe for PlanBørnefonden til dette års YouRun, og støtte piger i Kenya til at komme i skole – også når de har menstruation. Læs mere og tilmeld dig HER.

Nye omklædningsrum hjælper pigerne i Ghana

I Ghana har dit sponsorbidrag været med til at bygge faciliteter på skoler til piger, så de har et sikkert sted at gå hen, når de har menstruation. Tidligere har pigerne været vant til at melde sig syge, når de havde menstruation, fordi de ikke havde nogle steder at skifte bind, og UNICEF vurderer, at blot 62 procent af folkeskolerne i Ghana har ordentlige sanitære forhold. Hør Eunice fra Ghana fortælle om den forskel, det nye omklædningsrum har gjort for hende og hendes veninder:

 

 

I Bangladesh er menstruation en indtægtskilde for kvinderne

Små virksomheder, der sælger bind, gør en stor forskel i Bangladesh. Butikkerne drives af kvinder og piger og betyder bl.a., at de kan blive i skolen, fordi de kan betale for deres undervisning.

Vi støtter kvindernes opstart af virksomhederne; vi hjælper dem med det nødvendige udstyr, og vi lærer dem at bruge det. Som resultat er virksomheden SaniMart, der ud over at sælge hygiejnebind også sælger ting som vaskepulver, sæbe og tandbørster, de seneste år dukket op flere steder i de landlige områder i landet.

Se, hvordan SaniMart gør en forskel i videoen herunder:

 

Piger og drenge lærer om menstruation i Colombia

Verden over mangler både drenge og piger viden om menstruation, og det er også tilfældet i Colombia. Her er menstruation ofte et tabuiseret emne, især i landets fattigste områder. Mangel på viden betyder bl.a., at piger har forhøjet risiko for at blive for tidligt gravide, mens uvidenhed blandt drenge og mænd gør pigerne til genstande for diskrimination. Det er desuden én af grundene til, at mange piger dropper  at tage i skole, når de har menstruation. For at gøre op med tabuet omkring menstruation har vi afholdt workshops for unge piger og drenge.

Workshoppene har til formål at få pigerne til at reflektere over deres egne erfaringer og udfordringer med menstruation. Vi har desuden et særligt fokus på at nå ud til piger i landlige områder, fordi det typisk er dem, der mangler mest viden om menstruation. Det samme gælder for mænd og drenge, som er afgørende at inkludere, hvis menstruation ikke længere skal være et tabu. Derfor arbejder vi for at inkludere forældre og drenge i vores forskellige programmer i landet. Vi holder workshops for unge mænd, så de kan forstå, at menstruation ikke kun har betydning for kvinder.

Herunder kan du se billeder fra en workshop i byen Cartagena.

Din sved er guld værd

Den 26. april kan du være med til at gøre en forskel for piger i et af verdens fattigste områder.

YouRun er et velgørenhedsløb, hvor du som enkeltperson, hold eller virksomhed starter en onlineindsamling for din sag, og hvor du kan gå eller løbe 5 km eller du kan løbe 10 km på en rundstrækning omkring Københavns Inderhavn den 26. april 2020.

I år løber PlanBørnefonden for pigerne i Kenya. For hver 100 kroner, der bliver samlet ind, giver vi fem piger genanvendelige bind i 2 år.  Mange piger i det vestlige Kenya bliver hjemme fra skole, når de får deres menstruation, fordi de ikke har råd til bind. I stedet bruger de gamle aviser, tøjrester og skuresvampe, når de har deres menstruation. De risikerer at få infektioner og alvorlige følgesygdomme.

Alle pengene går til genanvendelige sterile bind. Det betyder, at udsatte piger i Kenya kan blive i skolen. Vil du løbe med på holdet den 26. april og gøre en forskel for pigerne i Kenya? Så tryk HER og tilmeld dig i dag.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform