Menstruation står i vejen for pigers uddannelse

Millioner af piger i verdens fattigste lande må blive hjemme fra skole, når de har menstruation. Mange steder er menstruation et tabu, der fører til diskrimination og fastholder pigerne i fattigdom. Det arbejder PlanBørnefonden for at ændre. 

En pige får sin menstruation og må blive hjemme fra skole. Det er hun nødt til, for skolen har ikke faciliteter til, at hun kan vaske sig, og hun har ikke råd eller adgang til bind. Desuden er der ikke mange omkring hende der ved, hvad menstruation er, og derfor vil hun med al sandsynlighed blive diskrimineret i skolen. Hun ender med at misse så mange skoledage, at forældrene tager hende ud af skolen. De beslutter at gifte hende bort i en meget ung alder, fordi det er den eneste måde, de kan se hende få en fremtid på. Hun får børn alt for tidligt, og nu er hun næsten garanteret et liv i fattigdom. Hun kan ikke få et job, fordi hun ikke passede sin skole. Og hendes datter går med al sandsynlighed samme skæbne i møde.

Mønstret er desværre et, som vi ser udspille sig i mange af verdens fattigste lande. Ifølge UNICEF misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. Problemet er særligt stort i flygtningelejre, hvor forholdene er dårlige, eller i landsbyer langt ude på landet, hvor de har få ressourcer.

I PlanBørnefonden kæmper vi for, at piger stadig kan gå i skole, selvom de har menstruation. Vi sørger for at oplyse om menstruation, så det ikke længere er et tabu at tale om. Det er vigtigt, at både piger og drenge ved, at det er en uundgåelig del af en pige og kvindes liv. Derudover sørger vi for at uddele genanvendelige bind på skoler. På den måde sikrer vi, at flere piger kan blive i skolen og få den uddannelse, der kan sikre dem en bedre udvikling og fremtid. Dette arbejde kan bl.a. lade sig gøre takket være vores danske sponsorer. En lille donation kan gøre underværker.

Herunder tager vi dig med til tre lande og viser dig, hvad vi gør for, at menstruation ikke længere skal være en hindring i pigers liv.

Nye omklædningsrum hjælper pigerne i Ghana

I Ghana har sponsorbidrag været med til at bygge faciliteter på skoler til piger, så de har et sikkert sted at gå hen, når de har menstruation. Tidligere har pigerne været vant til at melde sig syge, når de havde menstruation, fordi de ikke havde nogle steder at skifte bind, og UNICEF vurderer, at blot 62 procent af folkeskolerne i Ghana har ordentlige sanitære forhold. Hør Eunice fra Ghana fortælle om den forskel, det nye omklædningsrum har gjort for hende og hendes veninder:

I Bangladesh er menstruation en indtægtskilde for kvinderne

Små virksomheder, der sælger bind, gør en stor forskel i Bangladesh. Butikkerne drives af kvinder og piger og betyder bl.a., at de kan blive i skolen, fordi de kan betale for deres undervisning.

Vi støtter kvindernes opstart af virksomhederne; vi hjælper dem med det nødvendige udstyr, og vi lærer dem at bruge det. Som resultat er virksomheden SaniMart, der ud over at sælge hygiejnebind også sælger ting som vaskepulver, sæbe og tandbørster, de seneste år dukket op flere steder i de landlige områder i landet.

Se, hvordan SaniMart gør en forskel i videoen herunder:

 

Piger og drenge lærer om menstruation i Colombia

Verden over mangler både drenge og piger viden om menstruation, og det er også tilfældet i Colombia. Her er menstruation ofte et tabuiseret emne, især i landets fattigste områder og i de landlige områder. Mangel på viden betyder bl.a., at piger har forhøjet risiko for at blive for tidligt gravide, mens uvidenhed blandt drenge og mænd gør pigerne til genstande for diskrimination. Det er desuden én af grundene til, at mange piger dropper at tage i skole, når de har menstruation. For at gøre op med tabuet omkring afholder vi ofte workshops for unge piger og drenge. Formålet er, at både piger og drenge lærer om menstruation, og for pigerne er det vigtigt at vide, hvordan deres krop fungerer. Mænd og drenge er afgørende at inkludere, hvis menstruation ikke længere skal være et tabu.

Herunder kan du se billeder fra en workshop i byen Cartagena.

Vil du gøre en forskel for dem, der har allermest brug for det?

Menstruation står i vejen for pigers uddannelse

Fakta om piger og menstruation

  • En kvinde menstruerer i gennemsnit syv år af sit liv.
  • Hver eneste dag har 800 millioner piger og kvinder menstruation.
  • Omkring halvdelen af skolerne i lavindkomstlande mangler adgang til drikkevand og har dårlige hygiejneforhold. Disse mangler gør, at rigtig mange piger bliver hjemme fra skolen. I gennemsnit misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation.
  • På globalt plan mangler omkring 2,3 milliarder mennesker adgang til basale sanitære tjenester som håndvask, sæbe og toiletter. I de mindst udviklede lande har kun 27 procent af befolkningen håndvask med vand og sæbe i hjemmet. Det giver store udfordringer for piger, når de har menstruation.
  • Omkring 500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til ordentlige faciliteter til at håndtere menstruation.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform