plan-bornefonden
Støt pigerne Bliv sponsor

Mød seks unge kvinder, der kæmper som Malala

I dag fejrer vi fødselsdag for den unge ligestillingsforkæmper fra Pakistan, Malala Yousafzai, og hendes utrættelige arbejde for pigers rettigheder. Men der er mange unge kvinder rundt om i verden, som kæmper mod diskrimination og ulighed. Mød seks af dem her.

Fatuma – Somalia

Fatuma flygtede fra borgerkrig i Somalia, da hun var ganske ung. Familien flygtede til Kenya, og Fatuma bruge det meste af sin barndom og teenageår i en af verdens største flygtningelejre.

Fatuma er dybt engageret i kampen for pigers rettigheder. Tidligere på året startede hun en underskriftsindsamling, og skaffede mere end 168.000 underskrifter. Det bidrog blandt andet til, at Canadas premierminister til satte pigers uddannelse højt på dagsordenen ved det seneste G7 topmøde.

Emma Gonzalez – USA

Emma blev verdenskendt i kølvandet på et af historiens værste skoleskyderier i USA, som fandt sted på hendes skole i februar 2018. En måned efter tragedien gav hun en tale, der senere blev verdensberømt, hvor hun krævede et opgør med USA’s våbenlovgivning. Gonzalez er en stor inspirationskilde for piger og unge kvinder verden over. Hun viser, at det er muligt at starte en bevægelse og kæmpe mod uretfærdighed.

Erika – Ecuador

Erika kæmper for nedsætte antallet af teenagegraviditeter blandt indfødte folk i Ecuadors fattigste områder. Graviditet i en tidlig alder gør, at pigerne ikke kan forløse deres potentiale. Erika har sågar taget sin sag op med Ecuadors førstedame.

Sonita Alizadeh – Afghanistan

21-årige Sonita fra Afghanistan er rapper og aktivist. Hun kæmper for at stoppe børneægteskaber, som hun selv har haft tæt inde på livet, da hendes mor forsøgte at sælge hende til en mand som 16-årig. Hun er blandt andet kendt for sangen ’Brides for Sale’ (Brude til salg), som blev delt heftigt på sociale medier.

Sophie – Uganda

Da Sophie så den ene veninde efter den anden droppe ud af skolen på grund af graviditet, besluttede hun sig for at gøre noget. Sammen med regeringen i Uganda startede hun en underskriftsindsamling, der blev underskrevet af 39.000 mennesker verden over. Hun læser en kandidatuddannelse og er lærerinde på en søndagsskole. I sin fritid rådgiver hun unge mødre, og giver dem håndværkfærdigheder, som forbedrer deres muligheder for beskæftigelse.

Anneka – Australien

Anneka på 23 er ungdomsaktivist og kæmper for, at piger og unge kvinder kan føle sig sikre, når de færdes i Melbourne. Hun har været med til at udvikle en app, hvor piger diskret kan melde chikane og overgreb i byens metro.

STØT PIGERNE

50 Kr.