Mød seks unge kvinder, der kæmper som Malala

I dag fejrer vi fødselsdag for den unge ligestillingsforkæmper fra Pakistan, Malala Yousafzai, og hendes utrættelige arbejde for pigers rettigheder. Men der er mange unge kvinder rundt om i verden, som kæmper mod diskrimination og ulighed. Mød seks af dem her.

Fatuma – Somalia

Fatuma flygtede fra borgerkrig i Somalia, da hun var ganske ung. Familien flygtede til Kenya, og Fatuma brugte det meste af sin barndom og sine teenageår i en af verdens største flygtningelejre. Fatuma er dybt engageret i kampen for pigers rettigheder. Sidste år startede hun en underskriftsindsamling, og skaffede mere end 168.000 underskrifter. Det bidrog blandt andet til, at Canadas premierminister satte pigers uddannelse højt på dagsordenen ved G7 topmødet i 2018.

Emma Gonzalez – USA

Emma blev verdenskendt i kølvandet på et af historiens værste skoleskyderier i USA, som fandt sted på hendes skole i februar 2018. En måned efter tragedien holdt hun en tale, der senere blev verdensberømt, hvor hun krævede et opgør med USA’s våbenlovgivning. Gonzalez er en stor inspirationskilde for piger og unge kvinder verden over. Hun viser, at det er muligt at starte en bevægelse og kæmpe mod uretfærdighed.

Erika – Ecuador

Erika kæmper for at nedsætte antallet af teenagegraviditeter blandt indfødte folk i Ecuadors fattigste områder. De tidlige graviditeter betyder ofte, at pigerne må gå ud af skolen, og det forhindrer dem altså i at udleve deres fulde potentiale. Det er sågar lykkedes Erika at få taget sin sag op af Ecuadors førstedame.

Sonita Alizadeh – Afghanistan

22-årige Sonita fra Afghanistan er rapper og aktivist. Hun kæmper for at stoppe børneægteskaber, som hun selv har haft tæt inde på livet, da hendes mor forsøgte at sælge hende til en mand som 16-årig. Hun er blandt andet kendt for sangen ’Brides for Sale’ (Brude til salg), som er blevet delt heftigt på sociale medier.

Sophie – Uganda

Da Sophie fra Uganda så den ene veninde efter den anden droppe ud af skolen, fordi de blev gravide, besluttede hun sig for at gøre noget. Sammen med regeringen i Uganda startede hun en underskriftsindsamling for at sætte fokus på problemet, og indsamlede underskrifter fra 39.000 mennesker. I dag læser en kandidatuddannelse og er lærer på en søndagsskole. I sin fritid rådgiver hun unge mødre, og giver dem håndværksfærdigheder, som forbedrer deres muligheder for at få et arbejde.

Anneka – Australien

2-årige Anneka fra Australien er ungdomsaktivist, og hun kæmper for, at piger og unge kvinder kan føle sig sikre, når de færdes i Melbourne. Hun har været med til at udvikle en app, hvor piger diskret kan melde chikane og overgreb i byens metro.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform