Nene fra Mali i opråb: ”Vold og overgreb mod piger og kvinder bliver værre år for år”

Af Cathrine Nørgaard

Voldelige kampe, fattigdom og klimaforandringer i Sahel går hårdest ud over piger og unge kvinder – noget, som 22-årige Nene fra Mali har været førstehåndsvidne til. Læs hendes historie og opråb her.

”Jeg hedder Nene, jeg er 22 år, og jeg er aktivist.

Jeg bor i Mali, som er et land, der er domineret af patriarkatet. Vores liv her er påvirket af gamle skikke og vaner relateret til vores kultur og værdier i samfundet.

Jeg er vokset op i et område, hvor mange piger blev gravide som børn og blev gift for tidligt. Alt for ofte har jeg været vidne til chikane og vold mod piger og kvinder. Online chikane er også et stort problem, især når man er aktivist. Jeg bliver ofte udsat for online chikane, fordi jeg kæmper imod vold mod piger.

Jeg er selv blevet omskåret. Jeg kan ikke huske, hvornår det skete, men det må have været i en tidlig alder, for jeg vidste ingenting om det, før jeg som 15-årig blev gjort opmærksom på vold mod kvinder gennem Plan Mali. Da jeg kom hjem, bemærkede jeg, at jeg selv var blevet omskåret. Det gør mig vred og ked af det, at så mange kvinder oplever vold, chikane og overgreb. Det problem er bare blevet værre gennem årene.

Jeg har hørt mange vidnesbyrd fra piger, der er blevet udsat for vold på grund af deres køn. For eksempel har jeg set piger i klasseværelset, der blev hånet af drengene, fordi de havde menstruation. Jeg blev meget vred og ked af det, og jeg fandt ud af, at det ikke blev opfattet som normalt, at piger sagde fra, blev vrede og kæmpede mod diskrimineringen, ligesom jeg gjorde. Jeg begyndte at kæmpe for pigers rettigheder efter det.

Nene (2. tv.) er aktivist i ungdomsgrupper støttet af Plan Mali. Her lærer unge deres rettigheder at kende, og de lærer hvordan de kan videreformidle dem til andre unge.

Krisen

Mit land har haft vedvarende og voksende usikkerhed siden 2012. Mange skoler i Mali var allerede lukket før COVID-19 på grund af konflikten. Pandemien har kun gjort situationen værre, og konflikten er kun vokset med årene. Situationen er med til at krænke menneskerettighederne generelt, især for piger, kvinder og børn, som er de mest sårbare.

Det første, jeg husker fra krisen her i Sahel, var i 2012, da jeg gik i ottende klasse. Her begyndte jeg at lægge mærke til konfliktens konsekvenser. Jeg kan huske, at der kom mange børn fra det nordlige Mali for at studere på min skole. Jeg spurgte nogle af dem, hvorfor de kom hertil for at studere, og de svarede, at deres skoler var besat af væbnede grupper, så de ikke kunne fortsætte med at studere.

Den anden ting, jeg husker, var da jeg gik i gymnasiet. Her lærte jeg, at mange af de unge piger havde været ofre for voldtægt, seksuel udnyttelse og misbrug. På dette tidspunkt forstod jeg, at der er et reelt problem forbundet med konflikten i den nordlige del af Mali, og jeg besluttede at kæmpe mod problemerne.

Nogle gange bliver jeg og de andre fra ungegrupperne tilkaldt for at gribe ind og stoppe børneægteskaber. Nogle gange går vi til politiet for at fortælle, hvad der sker, og for at forhindre, at det sker igen. Selvfølgelig vil jeg fortsætte med denne kamp og forhindre unge piger i at blive gift bort, mens de stadig er børn.

Min aktivisme består i at udføre aktioner gennem ungdomsgrupper. Vi udfører handlinger for at påvirke politikere og for at få indflydelse på beslutningsprocesserne. Vi kommer ikke til at stoppe med at kæmpe for vores rettigheder. Vi forsøger at få indflydelse på alle niveauer: nationalt, regionalt, globalt niveau, så vi kan skabe forandring og gøre noget ved problemerne. Vi udfører også aktiviteter online og ved at kommunikere i vores lokalsamfund. Vi gør, hvad vi kan, så de unge stemmer fra Sahel kan høres på alle niveauer.

“Jeg vil have, at unge mennesker fra hele verden kæmper for deres egne og for andres rettigheder,” siger Nene, der bl.a. med til at oplyse børn og unge i landsbyer i Mali om deres rettigheder.

Budskab til unge fra hele verden

Til jer, der bor langt fra Sahel og gerne vil gribe ind eller støtte os unge her, vil jeg sige: Hvis du beslutter dig for at handle, gør du allerede en forskel. Vi kan hjælpe hinanden ved at fortælle om problemerne her. Det er vigtigt, for det giver os mulighed for at styrke vores stemmer og kampen mod alle former for vold. Vi kan hjælpe hinanden med at få problemerne set. Vi kan skabe forandringer.

Det er vigtigt at dele vores oplevelser med hinanden. Hvis nogen uden for Sahel har innovative løsninger, som kan hjælpe os her i Sahel, er det vigtigt at dele dem med os.

Jeg vil have, at unge mennesker fra hele verden kæmper for deres egne og for andres rettigheder. Unge fra Danmark kan støtte os ved at indgå i forskellige netværk, så vi kan dele vores oplevelser med hinanden. På den måde kan vi styrke vores stemmer i kampen mod alle former for vold. Vi kan gøre disse emner til en førsteprioritet og fortælle krigens overlevende, at de ikke er alene; at der er mennesker fra hele verden, der er klar til at kæmpe for dem.

Hvis unge mennesker over hele verden går sammen, udfører aktiviteter og forsøger at løse problemerne sammen, kan de skabe forandring for alle unge mennesker rundt om i verden.”