Dorthe Petersen har efter seks år i spidsen for Meyers Madhus sat sig i direktørstolen hos PlanBørnefonden. Hun er både stolt og ydmyg omkring den opgave, der ligger i at få de mange bidrag fra sponsorer og donorer omsat til at gøre en forskel for verdens udsatte børn med et særligt fokus på pigers rettigheder.

”Jeg blev mega stolt! Jeg var simpelthen så glad. Så jeg havde armene i vejret, selvom jeg gik hjemme på grund af COVID-19. Jeg drak et glas vin med min mand og søn, og så ringede jeg til min familie og fortalte dem den gode nyhed. Jeg er både meget glad for og ydmyg over, at jeg er blevet valgt,” fortæller Dorthe Petersen om den dag, hun fik besked om, at hun havde fået jobbet som PlanBørnefondens direktør. Ordene falder med vestjysk dialekt – opvæksten i Varde fornægter sig ikke trods efterhånden mange år i København. De seneste seks år har hun stået i spidsen for Claus Meyers kursus- og rådgivningsvirksomhed Meyers Madhus i en periode med massiv vækst i virksomheden.

”Jeg har altid brændt for at gøre en forskel. Det gjorde jeg også i Meyers blandt andet med projekter med sårbare og udsatte målgrupper. Så det ligger mig ikke fjernt at arbejde for at skabe en bedre verden. Jeg har et stort hjerte for de grupper, der har det svært. Derfor var PlanBørnefondens sag meget afgørende for min motivation for at søge jobbet,” forklarer Dorthe Petersen.

Frivillige bidrag gør en kæmpe forskel

Udover Meyers Madhus har Dorthe Petersen erfaring fra så forskellige steder som Videnskabsministeriet (i dag Uddannelses- og Forskningsministeriet) og PR- og kommunikationsbureauet LEAD Agency, ligesom hun bestrider en række bestyrelsesposter. Men det er første gang, hun skal stå i spidsen for en NGO, hvor bidrag fra private sponsorer, fonde, virksomheder og blandt andet Danida og EU spiller en afgørende rolle. I alt støtter danske husstande og virksomheder flere end 50.000 udsatte børn over hele verden gennem PlanBørnefonden.

”Det er jeg meget imponeret over. Det gør et stort indtryk, at så mange støtter os – uanset om man gør det som privatperson eller virksomhed. Det er afgørende for, at vi kan gøre en forskel for børnene og især pigerne. Uden støtten fra sponsorerne ville vi ikke kunne gøre en forskel for så mange. Jeg er meget optaget af, at vi skal gøre os enormt umage – både med vores arbejde, men også for at sponsorerne kan følge med i vores arbejde, når de betror os deres penge. De skal vide, de er med til at gøre en kæmpe forskel,” siger Dorthe Petersen.

Stort potentiale i kampen for pigers rettigheder

PlanBørnefonden arbejder for børn og unges rettigheder over hele verden med et særligt fokus på pigers rettigheder. Den kamp glæder Dorthe Petersen sig til at gå forrest i.

”Det betyder rigtig meget, for vi ved, at pigerne er den gruppe i verden, der er mest udsatte for diskrimination, vold og overgreb – alene på grund af deres køn. De bliver ofte sat i anden række. Og under COVID-19-pandemien er det bare blevet endnu værre. Vi skal sørge for, at flere piger får lov at gå i skole og får muligheden for at bestemme over deres egen fremtid i stedet for at blive gift bort og taget ud af skolen. Det er afgørende for en bedre og mere retfærdig verden, at vi får pigerne med, og at deres rettigheder bliver sikret.”

Dorthe Petersen ser et stort potentiale i at gøre endnu mere for pigernes rettigheder. Derfor har hun en klar ambition om at involvere endnu flere partnere og politikere i sagen og få dem til at tage medansvar for, at vi når FNs Verdensmål nummer fem om ligestilling mellem kønnene inden 2030. Ligesom hun ser det som PlanBørnefondens opgave at få flest mulige danskere til at forstå, hvor afgørende lige muligheder er for en bedre verden – uanset hvor man er født, og hvilket køn man har.

Når man igen kan rejse rundt i verden, glæder Dorthe Petersen sig til med egne øjne at se, hvordan de mange danske bidrag gør en forskel. Især ét land står øverst på ønskelisten.

”Jeg glæder mig især til at komme til Togo i Vestafrika. Jeg er sponsor for en niårig pige, der bor i Maritime-regionen lidt udenfor landets hovedstad Lomé. Hun hedder Sibi, og jeg glæder mig til at kunne besøge hende og se de projekter, vi arbejder med i området, hvor hun bor. Det gælder fx oplysning om pigers rettigheder, ligesom vi arbejder med at sikre dem en uddannelse, så de kan få en bedre fremtid.”

Dorthe Petersen: