Efter to års nedlukning: Skolerne i Uganda er endelig åbne

Af Cathrine Nørgaard

På grund af COVID-19 har 15 millioner børn og unge ikke gået i skole i to år, men i mandags åbnede Ugandas skoler endelig dørene op igen. Overalt i landet afslører halvtomme skolegårde dog, at genåbningen ikke er for alle. 

Mandag var en god dag for millioner af børn og unge i Uganda. Dagen markerede afslutningen på en historisk lang nedlukning: Siden marts 2020 har skolerne i landet været lukket ned og forhindret omkring 15 millioner elever og studerende i at modtage undervisning. Det er en betydelig andel af Ugandas befolkning på 45 millioner, der er gået glip af vigtige år på skolebænken.

Genåbningen er derfor for alvor noget at fejre. Når piger og drenge går i skole, er der større chance for, at de går en fremtid i møde, hvor de kan tjene deres egne penge og bestemme over eget liv. I Afrika kan en pige øge sin indkomst med 14 % for hvert år, hun går i skole – for drenge gælder dette tal 11 %.

PlanBørnefonden har siden marts 2020 arbejdet for børn og unges mulighed for at fortsætte deres skolegang hjemmefra. Vi har bl.a. uddelt undervisningssæt og haft oplysningskampagner i radioen. Men på trods af indsatserne har langt de fleste børn og unge ganske enkelt ikke lært noget de sidste to år.

Lilian på 19 år er en af dem, der nu kan se frem til at gå i skole igen.

Genåbningens mørke side

Men det er svært at opretholde sin glæde over nyheden om skolernes genåbning. De halvtomme skolegårde i Uganda fortæller nemlig en del om, hvad COVID-19 har betydet for landets ungdom. Og det er foruroligende beretninger, vi hører om skolerne:

Der er historien om en skole, hvor blot 45 ud af 700 elever dukkede op i mandags. Der er forudsigelserne om, at 30 procent af børnene aldrig vender tilbage til skolebænken, og at mange skoler forbliver lukkede på grund af økonomiske vanskeligheder. Og så er der de dystre tal og formodninger om, at endnu flere piger er blevet gift bort under nedlukningerne, og at endnu flere børn vil fortsætte med at arbejde frem for at gå i skole.

Den lange skolenedlukning er heldigvis ovre. Men Uganda står over for store problemer, når millioner af elever aldrig vender tilbage. Vi arbejder som altid i landet for at bekæmpe de strukturer, der holder piger og drenge væk fra skolen. Piger skal ikke giftes bort, mens de endnu er børn, og drenge skal ikke arbejde, når de burde sidde på skolebænken.

Estimater lyder på, at 30 procent af børnene i Uganda aldrig vender tilbage til skolebænken efter nedlukningerne.

Støt med et engangsbeløb

Du skal vælge “beløb” og “betalingsmetode”.

Bliv sponsor

Du skal vælge en sponsortype.