Lige nu er tusindvis af Sudans børn og familier på flugt

Gør noget nu!

Støt nu!

Én af verdens glemte kriser – den værste tørke i nyere tid

Af Olivia Laursen

I Danmark regner det i gennemsnit 121 dage om året. Det svarer til fire måneder med nedbør hver eneste dag. Vandet er med til at holde vores planter og dyr i live og spiller en essentiel rolle for vores eksistens. Vi kan ikke overleve uden vand.

Men i Etiopien hærger landets værste tørke i nyere tid, som betyder at mennesker og dyr er i livsfare. To sæsoner med sen og uregelmæssig regn har resulteret i en humanitær krise. Manglen på vand i landet påvirker mere end 10 millioner mennesker, som har brug for akut hjælp. Udtørrede brønde, ødelagte afgrøder og husdyr, der dør, presser hundrede tusinder børn og deres familier til sultegrænsen.

Lige nu kæmper 811 millioner mennesker for at blive mætte, og 45 millioner mennesker er i risiko for at sulte ihjel. Nogle af de hårdest ramte områder er Afrikas Horn og Vestafrika. Etiopien, Kenya og Somalia oplever lige nu historisk tørke, og over hele verden kæmper lande med klimaforandringer og konsekvenserne af Ukraine-krisen samt stigende fødevarepriser.

5.7 millioner børn forventes at komme til at lide af akut fejlernæring i Kenya, Etiopien og Somalia i løbet af 2022, og det på trods af, at der ellers var gjort store fremskridt i landene indtil COVID-19 ramte. Siden da er situationen blevet forværret af klimaforandringer samt interne og eksterne konflikter.

”Vi har mistet vores nærmeste vandkilde. Nu skal jeg gå fem timer for at få vand,” siger Galamo. Hendes mand er rejst til Kenya for at finde arbejde, og hun er alene med deres fem børn. Før tørken solgte de mælk og smør på det lokale marked. Men manglen på vand har medført til, at alle deres husdyr er døde af tørst. De har mistet deres levebrød og familien nu kæmper for at overleve.

Sådan kan du støtte

Når du støtter vores arbejde, kan vi bekæmpe sult over hele verden ved at uddele kontanter, så familier, herunder sponsorfamilier, kan købe mad. Vi uddeler også mad til dem, der mangler det mest, herunder også til børn i skolerne. Vi undersøger og behandler desuden børn for under- og fejlernæring.

MobilePay valgfrit beløb til 496632

Send SMS med teksten MÆT til 1217 og støt med 100 kr.

Overfør valgfrit beløb via din bank til kontonummer: 2191-9034535520

Find flere støttemuligheder her

Den lange tørke betyder også at børn tvinges til at droppe ud af skolen for at arbejde.  Når regnen bliver væk, må børnene hjælpe deres familier med at skaffe mad og vand og tage sig af deres søskende.

”Efter at vi mistede vores kvæg til tørken, måtte jeg stoppe med at gå i skole, da min mor havde brug for min hjælp til husarbejdet og til at indsamle brænde og kul som vi kan sælge,” siger 18-årige Elema. Hendes mor frygter for hendes og hendes søskendes fremtid, hvis tørken fortsætter.

Klimaforandringerne ødelægger pigers liv

Ulighed mellem kønnene bliver forstærket af tørken. Pigers uddannelse er ofte det første familier ofrer, når de bliver konfronteret med klimaforandringer. Piger bliver trukket ud af skolen for at hjælpe deres familier med at skaffe mad og vand og tage sig af deres søskende. Men når pigerne dropper ud af skolen, er de særligt sårbare for diskrimination og vold.

Børneægteskaber bliver brugt til at håndtere de økonomiske udfordringer, som tørken fører med sig. Ofte er kvæg en del af medgiften. Derfor anser familier ægteskabet som en mulighed for at forbedre deres chancer for overlevelse. Men når piger bliver giftet bort, er de i højere risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb og tidlig graviditet.

Vi sikrer rent vand via solenergi

Gambella-regionen i Etiopien huser 337.000 flygtninge fra hovedsageligt Sydsudan. Med støtte fra Grundfos Fonden har PlanBørnefonden etableret vandposter, hvor vandet pumpes op med ren solenergi. Børnene i området får også undervisning i gode vand- og hygiejnevaner, så de får mest ud af det vand, de har til rådighed og undgår sygdomme. De gode vaner tager de med hjem til deres forældre og søskende.

Læs mere om projektet her