Er det myte eller fakta? Tjek din viden om menstruation her

Af Emilie Kjelds

Betyder en piges første menstruation, at hun er klar til at blive gift? Er piger og kvinder sure, når de får menstruation? Og kan menstruation ødelægge pigers fremtid?

Globalt har 800 millioner mennesker menstruation lige nu. Alligevel er menstruation enormt tabuiseret og noget, vi helst ikke taler om – hverken herhjemme eller i verdens fattigste lande. Der findes et utal af myter om menstruation, som har alvorlige konsekvenser for millioner af piger. Bliv klogere på de mest udbredte myter lige her – både ude i verden og herhjemme. Er det myte eller fakta? Få svaret herunder!

Myte eller fakta?  Menstruation er uhygiejnisk og farligt!

Menstruation er ikke farligt. Men i nogle lande anses menstruationsblod for at være urent, og det går ud over pigerne. I nogle områder i Nepal og Indien forbydes piger og kvinder at sove indendørs, når de har menstruation. I stedet skal de sove ved dyrene i stalden eller i et træskur. Det kan have store konsekvenser for pigerne, udover at blive udvist fra hjemmet, risikerer de at sulte og blive overfaldet. Først når deres menstruation er stoppet, må de komme ind i hjemmet igen. (UNFPA.) I andre lande frarådes kvinder og piger at spise eksempelvis rejer, citron og mango, når de har menstruation, fordi man mener, det kan være farligt.   

Myte eller fakta? Når piger får menstruation, er de klar til at blive gift og have sex

I nogle lande er en piges første menstruation et tegn på, at hun er klar til at blive gift, være seksuel aktiv og få børn. Det er selvfølgelig langt fra sandt (nogle piger er under ti år gamle, når de får deres første menstruation). Selvom en pige har fået menstruation, betyder det hverken, at hun er klar mentalt, emotionelt eller fysisk til at have sex eller blive gift. I nogle af verdens fattigste lande anses menstruation som et tydeligt overgangsritual, der betyder, at hun er klar til at blive gift, have sex og blive mor*.  Det kan have voldsomme konsekvenser, som pigen risikerer ikke at overleve. Den hyppigste dødsårsag for piger og kvinder mellem 15-19 år er fødsel og graviditet.** Det er blandt andet fordi, at pigerne er alt for unge, når de bliver gravide og ikke er klar til at føde.

Myte eller fakta? Alle piger og kvinder bliver nemt irritable og sure, når de har menstruation

”Det er vist den tid på måneden,” er nok en sætning, som de fleste kvinder har hørt, hvis de har hævet stemmen i irritation. At kvinder bliver sure op til deres menstruation, er ikke gældende for alle kvinder. Langt fra alle får humørsvingninger, når de har menstruation. Nogle kvinder kan blive meget påvirkede og have så voldsomme smerter, at de bliver nødt til at melde sig syge. Andre kan intet mærke. I Sverige er virksomheden bag appen ”Forza Football” blevet en af de første svenske organisationer, som har taget kampen op med menstruationstabuet på arbejdspladser. De har blandt andet sørget for en større fleksibilitet i tilrettelæggelse af arbejdstimer og mulighed for at arbejde hjemme.

Myte eller fakta? Menstruation giver kvinder superkræfter

Faktisk kan man godt sige, at menstruation kan give kvinder ekstra kræfter! I et forskningsstudie fra Københavns Universitet fremgår det, at kvindelige eliteatleter kan forbedre deres præsentation, hvis konkurrencedagen falder sammen med en bestemt dag i deres menstruationscyklus.* Derudover kan kvinder på bestemte tidspunkter i deres cyklus opleve et boost i selvtillid, glæde og ekstra overskud. Det er forbundet med den hormonproduktion, som sker i kvindens krop i løbet af hendes cyklus. *

Er det myte eller fakta? Tjek din viden om menstruation her 8

Myte eller fakta? Menstruation begrænser nogle piger og kvinders muligheder og fremtid

Desværre er det helt korrekt. Menstruation har store konsekvenser for millioner af piger i verdens fattigste lande. Her er menstruation én af årsagerne til, at piger dropper ud af skolen, fordi de ikke har råd eller adgang til bind. Ifølge UNICEF misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. En af de ting, som PlanBørnefonden kæmper for, er, at menstruation ikke skal stå i vejen for pigers uddannelse. Det gør vi bl.a. ved at uddele genanvendelige hygiejnebind til piger og sørge for bedre toiletfaciliteter på skolerne. Vi oplyser også unge om menstruation, sex og hvordan kroppen fungerer for at nedbryde tabuet om menstruation.

Dette er bare et lille udpluk af myter. I blandt andet Colombia og Senegal anses menstruation som en sygdom, kvinder har en gang om måneden. De må ikke røre ved madvarer, som mænd er i nærheden af, da sygdommen kan smitte. Hårvask eller bad er heller ikke tilladt, når de har menstruation. I Malawi må flere piger ikke tale med mennesker af det modsatte køn – og i Senegal I Togo skal en pige giftes væk efter hendes første menstruation.

Giv udsatte piger et bind – og en fremtid

Du kan være med til at aftabuisere ovenstående myter om menstruation og give flere piger mulighed for at komme i skole – selvom de har menstruation.

For bare 25 kroner kan piger og kvinder i flygtningelejre i Etiopien få dignity kits med bind, undertøj, klipklapper, sæbe, håndklæde, tandpasta, en kam – og meget andet.

SMS BIND TIL 1217

DET KOSTER 25 KRONER + ALM. SMS-TAKST

Du kan også sende et valgfrit beløb på MobilePay til 426922