Af Victoria Kafunek

Dommeren fløjter kampen af og Tigresse-holdet kan nu fejre deres 2-0 sejr i pokalfinalen. Tigresse er et kvindefodboldhold i Mali, der bliver trænet af 23-årige Bernadette, som altid har elsket fodbold. Det har hun gjort det til sin levevej på trods af familiens protester.

”Jeg fik altid fortalt, at fodbold var en drengesport, men jeg svarer altid, at alle kan spille fodbold.” forklarer hun.

Bernadette er vokset op i forskellige militærlejre, da hendes far var soldat i Mali, og de fleste af hendes barndomsvenner var drenge. Det var startskuddet på hendes interesse for fodbold.

”Først legede vi med glaskugler, så startede vi med at spille fodbold,” fortæller hun og forsætter: ”Jeg blev fascineret af sporten. Men min mor kunne virkelig ikke lide det, fordi jeg ikke længere havde tid til at udføre mine pligter derhjemme.”

Kvindefodbold har længe været udsat for negative stereotyper i Afrika, som har afholdt piger fra at spille. Men det stoppede ikke Bernadette og i 2019 fandt hun PlanBørnefondens Kick It-projekt.

”Kick It træner os både i, hvordan vi planlægger og gennemfører fodboldtræning, pigers rettigheder og hvordan vi skal bruge vores stemme i samfundet.” fortæller Bernadette, der også er blevet træner for de yngre piger i Kick It.

Fodbold skaber ligestilling i Mali
Bernadette til fodboldtræning.

Projektet støtter otte pige- og kvindefodboldhold i Mopti-regionen. Udover fodbold holder de regelmæssige møder, hvor pigerne lærer om deres rettigheder, distribuerer hygiejnebind og afholder undervisningsforedrag for at øge bevidstheden om ligestilling mellem kønnene i Mopti.

”Flere piger er blevet bevidste om deres egne rettigheder gennem projektet, men også flere forældre har vist stor interesse. Der er en stærk tilslutning og fællesskabet omkring Kick It. Både forældre og skoleledere har engageret sig i projektet og er til stede ved alle store møder.” forklarer projektkoordinator Birama Samaké.

Bernadette er ikke i tvivl om, hvilken betydning Kick It har for pigerne.

”Fodbold er en meget lærerig sport. Der er så mange fordomme omkring det, som stadig stopper piger fra at spille fodbold. Jeg vil gerne bede alle om at opfordre dem, der gerne vil spille fodbold, til at gøre det. Specielt siden interessen for kvindefodbold er stigende. Please, lad dine døtre og dine søstre spille fodbold.” siger Bernadette.

Det er piger som Bernadette, du støtter gennem #1MillionTouches. Alt du skal gøre er at jonglere med en fodbold, så vi kan samle en million boldberøringer. Og hvert ’touch’ tæller! Når vi rammer millionen udløser det 250.000 kroner til vores arbejde med at få piger tilbage i skole i Vestafrika.

Over 2 millioner mennesker er på flugt i Burkina Faso og Mali i Vestafrika. Vi hjælper pigerne med at bearbejde traumerne fra flugten gennem fodbold og sikrer de samme rettigheder for piger som for drenge.