Debat: Fødevarekrisen rammer pigerne hårdest

Af Dorthe Petersen

Fra Politiken søndag d. 10-07-22

Verden befinder sig i den mest omfattende sultkrise nogensinde. Efter Ruslands invasion af Ukraine er fødevarepriserne skudt i vejret, hvilket vi også mærker her i Danmark.

Men sultkrisen i Afrika syd for Sahara begyndte før krigen.

De seneste tal fra FN viser, at 828 millioner mennesker må gå sultne i seng hver aften. Værst står det til ved Afrikas Horn og i Sahel-regionen i Vestafrika, hvor konflikter, naturkatastrofer, hyperinflation og stigende råvarepriser har skabt en alarmerende sult-og fødevarekrise.

Kvinder og piger udgør 70 procent af de sultende i verden, og det har ødelæggende konsekvenser for pigernes mulighed for at få en uddannelse. Sult rammer piger, drenge, kvinder og mænd forskelligt.

Når der er mangel på mad, spiser pigerne ofte mindre, og de spiser til sidst. I mange lande er der i forvejen færre piger end drenge, der får lov til at gå i skole. Og når familien sulter, skal pigerne i højere grad tage sig af deres yngre søskende og huslige pligter, så forældrene kan arbejde eller finde mad.

Alt for ofte er de tvunget til at blive hjemme fra skole eller droppe ud.

Det er ikke kun katastrofalt for deres fremtid, men også for samfundet. For hvert ekstra år en pige går i skole, stiger hendes indkomst som voksen med 10-20 procent. Når vi siger, at pigers uddannelse skal prioriteres, er det ikke kun af moralske grunde, men også økonomiske.

Den værste tørke i 40 år rammer lige nu Somalia, Kenya og Etiopien, der udgør Afrikas Horn. Regionen har ikke fået regn i fire sæsoner i træk. Det er som oftest piger, der skal hente vand til familien. Tørken betyder, at vandet nu er længere væk, så pigerne er nødt til at gå meget lange afstande hver dag for at finde vand enten ved en brønd eller flod. Det gør, at de ikke kan komme i skole, men det bringer dem også i høj fare for voldelige overgreb på de øde veje. En rapport fra Plan International i Somalia viser, at næsten halvdelen af de adspurgte piger fortæller, at de nu skal gå mere end en time hver dag for at finde vand.

Men løsningen er ikke mad og vand alene. Skolen spiller en afgørende rolle i at bekæmpe sult. Her får børnene som minimum et nærende måltid om dagen, og de kan være trygge i klasseværelset. En anden løsning er kontantoverførsler til familier med akutte behov. Begge er afgørende for at mindske konsekvenserne af en fødevarekrise.

Vi har ikke råd til at vente på, at flere lande når et akut niveau af fødevaremangel.

Der er allerede børn, der dør af sult.

Der skal handles nu.