Hvad vil det sige at sulte?

Af Cathrine Nørgaard

Lige nu kæmper 811 millioner mennesker over hele verden med at blive mætte. Men hvordan ser livet ud for dem, der ikke ved, hvor det næste måltid skal komme fra? Kom med til Kenya, der er hårdt ramt af en historisk tørke.

811 millioner mennesker. Tallet er så stort, at det næsten er svært at fatte. Men det er så mange mennesker, der lige nu har meget svært ved at få nok mad. Klimaforandringer, inflation, COVID-19 og krisen i Ukraine er nogle af forklaringerne bag den kritiske situation. Konsekvenserne er bl.a., at i de lande, hvor tørken rammer, er høsten slået fejl, mange familier har ikke råd til at købe mad, og Ruslands invasion af Ukraine betyder, at der ikke bliver eksporteret korn til de lande, hvor der er brug for det.

Herhjemme har vi vand i vandhanen og bugnende skuffer af mad på trods af stigende fødevarepriser. Men hvordan ser livet egentlig ud i et af de absolut hårdest ramte områder i Afrika?

Vi skal en tur til Kenyas Tana River County for at få en forståelse for, hvad det vil sige at sulte og tørste.

Nasra går 48 kilometer efter vand – hver dag

Når 12-årige Nasra er tørstig, kan hun ikke bare gå hen og fylde sit glas op ved en vandhane.

Hver morgen står hun op klokken 4, fejer gårdspladsen, vasker tallerkener op og sætter vand over til sort te. Det er hendes morgenmad. Så begiver hun sig ud på dagens første gåtur for at hente vand i Kenyas Tana River, der ligger 12 kilometer væk.

Når hun har fyldt den lille tønde op med vand, skal hun gå samme vej tilbage igen. Solen er for længst stået op, og strålerne varmer hendes trætte krop.

”Jeg får typisk hovedpine. Når jeg kommer frem til skolen, kan jeg næsten ikke koncentrere mig, fordi jeg er så træt og sulten,” siger Nasra.

Hver dag går Nasra 48 kilometer for at hente vand. Hun er ofte træt og sulten i skolen.

Nasra risikerer at forlade skolen, fordi hendes mor ingen penge har til at betale for bøger og skolesager.

”Alle vores dyr er døde. Vi har ikke noget mad,” siger Nasras mor.

Den typiske morgenmad og aftensmad for Nasra og hendes familie er sort te.

Når skoledagen er ovre, begiver Nasra sig ud på samme tur til Tana River. Vandet er hun nødt til at hente, for hun skal bruge det til at vaske tøj, gå i bad og lave sort te til aftensmad og næste dags morgenmad. Når dagen er slut, har hun gået intet mindre end 48 kilometer.

”I skolen får vi grød klokken 10 og ris med bønner til frokost. Det er det eneste, jeg spiser indtil næste dag. Der er ikke noget, jeg kan spise derhjemme, så vi drikker kun sort te.”

I de perioder, hvor skolerne er lukkede, får piger som Nasra derfor ikke mad.

”Min mor sælger kul, så vi har råd til mad. Jeg hjælper hende med at sælge, men de fleste dage er der ingen, der køber, så vi går sultne i seng,” siger Nasra.

Hør mere om Nasras daglige rute i videoen:

Nasra og hendes venner går 50 km om dagen efter vandNasra og hendes venner går 50 km om dagen efter vand

Lige nu er Kenya ramt af en historisk, langvarig tørke, der påvirker landbrug og adgang til vand. Flere og flere familier har svært ved at skaffe mad og rent vand. De fleste vandområder med ferskvand tørrede ud helt tilbage i februar 2021. De få vandområder, der er tilbage, bliver brugt af rigtig mange mennesker, kvæg og vilde dyr, og det lægger pres på ressourcerne.

Safinas datter er underernæret

5.7 millioner børn forventes at komme til at lide af akut fejlernæring i Kenya, Etiopien og Somalia i løbet af 2022, og det på trods af, at der ellers var gjort store fremskridt i landene indtil COVID-19 ramte. Siden da er situationen blevet forværret af klimaforandringer samt interne og eksterne konflikter.

Sådan støtter vi børn og deres familier igennem krisen

Når du støtter vores arbejde, kan vi bekæmpe sult over hele verden ved at uddele kontanter, så familier kan købe mad. Vi uddeler også mad til dem, der mangler det mest, herunder også til børn i skolerne. Vi undersøger og behandler desuden børn for under- og fejlernæring.

I Kenya implementerer vi skolemadsordninger, der sikrer mindst ét nærende måltid om dagen til de børn, der møder i skole. Vores kolleger fortæller, at alle klasser er fyldt til randen – også med børn under skolealderen, som møder op for at få et måltid mad.

17 skoler i Kilifi og Kwale-områderne – svarende til 5.275 børn, hvoraf 4.121 er sponsorbørn – har allerede fået uddelt mad i skolen.

2.328 af de mest udsatte familier har modtaget 40 kg korn, 15 kg bælgfrugter, 5 liter vegetabilsk olie og 1/2 kg salt pr. husstand. Hver husstand modtager også undertøj, hygiejnebind, sæbe og vandrensende tabletter.

1.900 sponsorbørnsfamilier har modtaget tørketolerant såsæd.

Vi arbejder også for at sikre adgang til rent drikkevand gennem nogle særlige vandvogne, tanke og vandrensningstabletter, hvilket kommer 6.000 mennesker til gode.

Indsatserne aflaster familierne og beskytter børnene mod under- og fejlernæring. Den bidrager også til at beskytte pigerne imod tidligt ægteskab, som ofte er en konsekvens, når der er mangel på mad og pigerne dropper ud af skolen.

Sådan kan du støtte:

MobilePay valgfrit beløb til 496632

Send SMS med teksten MÆT til 1217 og støt med 100 kr.

Overfør valgfrit beløb via din bank til kontonummer: 2191-7556618172

Find flere støttemuligheder her

Safina bor i Kenya i Tana River County med sine seks børn. Hendes datter på 18 måneder lider af voldsom fejl- og underernæring på trods af talrige hospitalsbesøg de seneste måneder.

”Babyen begyndte at få det dårligt allerede da hun var tre måneder gammel efter en influenza eller mangel på vand. Hun var nødt til at få vand fra hospitalet,” fortæller Safina.

Safina har flere gange fået uddelt en peanut-agtig pasta fuld af proteiner og vitaminer, som er afgørende for hendes datter at spise. Men den lille pige er stadig hårdt ramt – og nu har Safina regnet ud hvorfor:

Safinas datter på 18 måneder er alvorligt underernæret.

Det er meget svært for Safina at skaffe mad til hele sin familie.

”Jeg gemmer supplementet væk, men mine andre børn stjæler og spiser dem,” fortæller Safina.

Safinas historie er ikke enestående. Vores lokale kolleger i området har hørt flere historier om mødre, der deler den afgørende maderstatning med resten af familien. Simpelthen fordi der ikke er andet mad at spise.

Konsekvenserne for Safinas datter kan være forfærdelige, hvis ikke hendes tilstand snart forbedres. F.eks. kan hendes immunforsvar blive alvorligt svækket, og hendes hjerne risikerer ikke at blive udviklet ordentligt. På den måde har fejl- og underernæring store konsekvenser for børns fremtid, og det er vigtigt at sætte ind og håndtere problemet så hurtigt som muligt.

I videoen kan du få et indblik i, hvordan køkkenet ser ud hos en familie, der lever i et tørkeramt områder i Kenya.

Kom med til Kenya: Sådan ser et liv i tørke udKom med til Kenya: Sådan ser et liv i tørke ud

Den globale sultkrise

Dem, der har bidraget mindst til klimaforandringerne, er dem, der lider mest under dem. Klimaforandringerne er en af hovedårsagerne til den nuværende globale sultkrise, men også Ukraine-krisen, COVID-19 og stigende inflation er med til at skubbe flere og flere mennesker ud i fattigdom og forhindre deres adgang til mad og rent vand. Vandområder tørrer ud, og landbrugsjorden svækkes, hvilket har kæmpemæssige konsekvenser for mennesker over hele verden – 811 millioner har lige nu svært ved at få nok mad.

Etiopien, Somalia og Kenya – også kendt som Afrikas Horn – oplever lige nu den værste tørke i 40 år. En rapport fra Oxfam Ibis og Red Barnet estimerer, at der lige nu dør et menneske hvert 48. sekund på Afrikas Horn alene. I Somalia er flere end 350.000 børn i risiko for at dø af sult, hvis ikke der handles akut. Og flere millioner børn er i risiko for at blive fejl- og underernæret, hvilket kan få katastrofale konsekvenser for deres udvikling og dermed hele deres fremtid.