Ulighed mellem kønnene bliver forstærket af klimaforandringerne, bl.a. fordi det ofte er pigerne, der tages ud af skolen og står sidst i køen til at få mad. Her kan du møde fem forskellige piger, der alle lider under et klima i krise.

Daweles historie: Tvunget til at gå ud af skolen

Pigers uddannelse er ofte det første familier ofrer, når de bliver konfronteret med klimaforandringer. Piger bliver trukket ud af skolen for at hjælpe deres familie med at skaffe mad og vand og tage sig af deres søskende.

Dawele på 14 år fra Etiopien blev tvunget til at droppe ud af skolen på grund af tørke.

”Der er ingen regn i vores samfund. Vi går i mere end otte timer hver dag for at hente vand,” forklarer hun.

”På grund af dette kunne jeg ikke længere deltage i undervisningen og blev tvunget til at droppe ud. Jeg elsker matematik og vil gerne være lærer, men nu ved jeg ikke, hvordan min fremtid ser ud.”

Pigers uddannelse er en af de vigtigste strategier i kampen mod klimaforandringer. Et lands modstandskraft over for klimaforandringer øges, når piger går længere tid i skole. Øget investering i kvalitetsundervisning for piger bør derfor prioriteres højt i klimaindsatsen.

Yaris historie: Gift som barn

Børneægteskaber bliver brugt af familier til at håndtere de økonomiske udfordringer, der er en konsekvens af klimaforandringer. Det betyder, at millioner af piger risikerer at blive udsat for seksuelle og fysiske overgreb, tidlig graviditet og død under fødslen.

Efter en fødevarekrise i Sydsudan blev Yari gift som 16-årig. Hendes familie havde intet at spise, så det kvæg, der blev tilbudt som medgift af hendes kærestes forældre, anså hendes forældre som en mulighed for at forbedre deres chancer for overlevelse.

”Min mor fortalte mig, at jeg kunne redde hele familien fra at sulte. Men jeg var ikke klar til at blive gift,” siger Yari, der nu er 18 år.

Yaris liv er blevet hårdere, efter hun blev gift.

”Jeg arbejder fra morgen til aften uden mulighed for at slappe af,” siger hun. ”Jeg er nødt til at gå langt for at finde rent vand og jeg laver alt i huset for min nye familie. Det værste er at finde mad til alle.”

Selvom Plan støtter familien med madforsyninger, er Yari nødt til at bruge lang tid på at finde supplement til det i form af blade i den nærliggende skov sammen med andre kvinder.

”Nogle gange kaster jeg op, efter jeg har spist bladene, måske på grund af min graviditet, men jeg er nødt til at spise dem for at overleve. Jeg længes efter æg og frisk fisk, men min mand og jeg har ikke råd til det.”

Preys historie: Øget risiko for vold

Effekterne af klimaforandringer tvinger mange folk til at migrere, hvilket sætter pigers sikkerhed i fare. Disse risici er værst, når pigers indkomst er afhængige af naturens ressourcer og når de bor i midlertidige krisecentre.

I Cambodia er mange folk blevet tvunget til at flytte på grund af klimaforandringerne, der er gået ud over folks levebrød.

8-årige Preys* forældre er døde og har boet alene, lige siden hendes bror og søster flyttede væk for at arbejde. Prey er nødt til at blive, hvor hun er.

”Jeg savner hende,” siger Prey om sin søster. ”Nogle gange er det uhyggeligt at være alene hjemme.”

Plan International Cambodias Chann Sophon udtrykker dyb bekymring for Prey.

”Hun er i stor fare for at blive seksuelt udnyttet og for at blive offer for menneskesmugling.”

Plan har først for nyligt fået kendskab til Preys situation og indberettet det til myndighederne, der ikke har nok ressourcer til at hjælpe hende. Plan er i øjeblikket i gang med at lægge en plan for, hvordan de kan hjælpe Prey.

*Preys rigtige navn er ændret af frygt for hendes sikkerhed.

Floras historie: Sværere at arbejde

Millioner af unge kvinder, hvis levebrød uløseligt hænger sammen med naturens ressourcer, mærker konsekvenserne af klimaforandringerne dagligt.

Flora på 21 år fra Papua Ny Guinea er afhængig af sit landbrug. Men hendes hjem og indkomst bliver stadig mere og mere påvirket af klimaforandringer.

”Vi er afhængige af at dyrke kokosnødder, så vi kan tjene penge, men træerne bliver skyllet væk, når havoverfladen stiger,” siger hun.

”Jeg har erfaring med vejret og dets påvirkning på afgrøderne, men jeg forstår ikke, hvad der sker her.”

For at imødekomme globale klimaforandringer, er kvinders indkomst nødt til at stamme fra grønnere industrier. Dette giver en mulighed for at fremme klimarettigheder og fremme ligestilling mellem kønnene.

Beautys historie: Sundhedsproblemer

En effekt af klimaforandringer kan være mangel på mad, og så er det pigerne, der typisk sulter mest, fordi de ofte spiser mindst og sidst, hvilket fører til sult og fejlernæring.

Beauty på 13 år er fra et samfund i Zimbabwe, der lider af madmangel som følge af tørke. På trods af manglende mad står hun op hver dag kl. fire om morgenen for at hente vand, før hun går ni kilometer til skole – og ni kilometer hjem igen. Og det er hun ikke ene om i det El Niño-ramte tørkeområde, hvor det ikke er atypisk at gå 18 kilometer hver dag på tom mave.

”Nogle gange mærker jeg mine knogler gøre ondt. Der er nogle aftener, vi ikke får mad. Efter sådan nogle nætter kan jeg ikke stå op og gå i skole, min krop svigter mig,” siger Beauty.

”Det er smertefuldt at gå i skole nogle gange. Jeg har stærke mavesmerter.”

Situationen i Zimbabwe er så slem, at mange gerne vil forlade landet, fortæller Beauty.

”Livet er hårdt, og mange vil gerne til Sydafrika. Den brændende hede gør det svært at finde arbejde.”