Millioner af mennesker sulter i den værste krise længe

Støt nu og gør en forskel i dag!

Hjælp nu!

Krisen i Etiopien eskalerer – vi er til stede med akut nødhjælp

Af Cathrine Nørgaard

Omkring 6 millioner mennesker har brug for akut nødhjælp i Etiopiens nordlige regioner. Her kan du holde dig opdateret på situationen i landet, hvor PlanBørnefonden er til stede med akut nødhjælp.

”Min datter går i skole hver dag på tom mave, og min 3-årige søn er fejlernæret,” siger 25-årige Tigist, der er flygtet fra den nordlige del af Tigray med sine to børn.

Siden interne kampe brød ud i den etiopiske region Tigray mellem regeringens styrker og Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF) i november 2020, er mere end 2 millioner mennesker tvunget på flugt. Konflikten har efterhånden spredt sig til regionerne Amhara og Afar og truer med at eskalere yderligere. Det har store konsekvenser for befolkningen i området.

I den nordlige del af landet mangler flere end 6 millioner mennesker akut mad og nødhjælp. Et stigende antal kvinder er højgravide eller ammer, og mange spædbørn risikerer at starte livet som underernærede.

Tigist var en af dem, der var nødt til at skynde sig at forlade sit hjem. Flugten med hendes to børn foregik til fods.

”Min mand blev tilbage i Tigray, og jeg ved ikke, om han er død eller lever. Da vi kom her til flygtningelejren, fik min datter mulighed for at komme tilbage i skole. Men vores liv er meget svært. Vi har mistet mange af vores slægtninge på grund af konflikten. Vi har altid kunnet klare os selv, men nu er vi afhængige af donationer,” siger Tigist, som er en af de mange kvinder, vi støtter.

25-årige Tilgist måtte flygte fra sit hjem med sine to børn, da urolighederne brød ud i Tigray i november 2020. Nu er hun ligesom mange andre afhængig af hjælp fra organisationer som PlanBørnefonden.

Indbyggere i Lalibela vender hjem

I det nordlige område Lalibela har situationen været så voldsom, at vi i en periode ikke har kunnet arbejde i området. Heldigvis er al kommunikation til og fra området nu oppe at køre igen, og indbyggerne i Lalibela er begyndt at vende tilbage til deres by.

Men krigen har sat sine tydelige spor. Den har ikke kun forvoldt fysiske skader på bygninger og øvrige faciliteter, men har også påvirket de mange indbyggere psykisk. Vores kolleger er til stede i Lalibela og vil i første omgang sørge for, at familierne får rådgivning samt økonomisk støtte til mad, medicin og andre nødvendigheder. Dine bidrag går derfor fortsat til den akutte nødhjælpsindsats.

Vi har som altid et særligt fokus på at beskytte sårbare børn og kvinder mod vold og overgreb. Piger og kvinder er i stor risiko for overgreb og seksuelle krænkelser i krisetider som den, vi ser lige nu i Etiopien.

Vores indsats i Etiopien mod underernæring, sult og overgreb støttes med 15 millioner kroner fra Danida. Indsatsen forventes at nå 150.000 personer i de konfliktramte områder og koordineres i tæt samarbejde med FN og andre NGO’er i området.

Denne unge kvinde er en af de mange millioner, der har været nødsaget til at forlade deres hjem på grund af uroligheder i det nordlige Etiopien. Alt for mange børn er lige nu underernærede på grund af mangel på mad. Når du giver et bidrag til vores indsats i Etiopien, støtter du børn og deres familier på flugt.