Millioner af mennesker sulter i den værste krise længe

Støt nu og gør en forskel i dag!

Hjælp nu!

Ny rapport: Millioner af piger lever i konstant frygt for seksuelt misbrug og sulter ihjel

Af Andreas Malmos

Hver tredje pige, der er berørt af sult og vandmangel, udsættes for seksuelt misbrug og vold, viser en ny undersøgelse fra PlanBørnefonden i Somalia. Piger er dermed fanget i en dobbeltkrise med katastrofale konsekvenser for deres liv og helbred.

Den værste tørke i 40 år og massiv fødevaremangel rammer lige nu 17 millioner mennesker i Somalia, Kenya og Etiopien, der udgør Afrikas Horn. Regionen har ikke fået regn i fire sæsoner i træk. Det går i særlig grad ud over piger og kvinder, som risikerer at blive udsat for vold og seksuelle overgreb, som en direkte konsekvens af krisen. Det viser en ny rapport om situationen i Somalia fra PlanBørnefonden.

”Rapporten viser, at 1 ud af 3 piger og kvinder i områder, hvor der er mest sult, også udsættes for overgreb som en direkte konsekvens af krisen. Pigerne er fanget i en dobbelt krise, kendetegnet ved sult og seksuelt misbrug,” siger Anne Smith Petersen, vicedirektør i PlanBørnefonden.

PlanBørnefondens paraplyorganisation, Plan International, har talt med piger, kvinder og mænd i Somalia, som er et af de lande, der er hårdest ramt af sult lige nu. Mere end en tredjedel (34 %) af de adspurgte mener, at piger og kvinder udsættes for voldtægt, seksuel chikane, vold i hjemmet, børneægteskaber og omskæring.

 ”Tallene kan meget vel være højere. Mange piger er tilbageholdende med at fortælle, at de bliver udsat for vold og overgreb, fordi det er tabuiseret og det kan være svært at tale om. Derfor har vi grund til tro, at tallene i rapporten er lavere end det egentlige omfang,” siger Anne Smith Petersen.

Næsten en tredjedel af de adspurgte (30 %) fortæller, at de kender til piger eller kvinder, der har været udsat for vold og overgreb i løbet af de sidste seks måneder.

”Piger og kvinder rapporterer forskellige former for vold, der klassificeres som betydelige krænkelser af menneskerettighederne i henhold til international lov. Volden har konsekvenser for piger og kvinders helbred og mulighed for at komme i skole og få en uddannelse,” fortæller Anne Smith Petersen.

Piger bærer den største byrde

Sadia Allin, der er Plan Internationals landechef for Somalia og Somaliland er bekymret over udviklingen i landet, og hvordan det påvirker pigers udvikling.

 ”Som det ofte er tilfældet, bærer piger og kvinder hovedparten af ​​denne hjerteskærende krise,” siger Sadia Allin.

Det er som oftest piger, der skal hente vand til familien. Tørken betyder, at vandet nu er længere væk, så pigerne er nødt til at gå meget lange afstande hver dag på jagt efter vand til familien. De går ofte alene eller sammen med andre piger, hvilket gør dem sårbare over for overgreb og chikane. Næsten halvdelen (46 %) af de adspurgte siger, at de nu skal gå mere end en time hver dag for at finde vand. Det samme gør sig gældende, når familier må forlade deres hjem i søgen efter vand og fødevare. Flere piger og kvinder risikerer at blive udsat for vold og overgreb under flugten. Tidligere kriser viser også, at flere familier tvinges til at gifte deres døtre bort for på den måde at få en mund mindre at mætte.

 ”Medmindre den humanitære bistand øges markant og hurtigst muligt, står vi over for en situation, hvor tusinder af børn i Somalia mister deres liv og endnu flere vil blive udsat for vold og børneægteskaber”, forklarer Sadia Allin. 

Om undersøgelsen

  • I alt 635 personer deltog i undersøgelsen, herunder 330 kvinder, 146 mænd, 95 piger og 64 drenge. 263 respondenter var i Togdheer, 148 i Sool og 224 i Sanaag – regionerne i Somalia. I Togdheer havde mere end halvdelen (54%) af de adspurgte krydset grænsen til Somalia fra Etiopien.