I Kenya, Uganda, Etiopien og Zimbabwe har unge erklæret krig mod COVID-19. De opsætter vanddunke til håndvaske, producerer oplysningsvideoer og skriver budskaber på skilte og vægge for at informere om virussen og forhindre den i at sprede sig.

”Jeg har hørt, hvordan corona spreder sig i Europa, og det ønsker jeg ikke skal ske her i Kenya,” fortæller 26-årige Millicent Okello, der er frivillig aktivist gennem en lokal organisation, som PlanBørnefonden samarbejder med for at skabe bedre vilkår for børn og unge i slummen.

Millicent Okello bor i bydelen Kibera i Nairobi, der er en slum med flere end en halv million mennesker. Mere end halvdelen af Nairobis befolkning bor i slumområder, og de bor i kort afstand til middelklassen og den rige del af befolkningen, men de har ikke adgang til de samme services. I slummen har de ikke adgang til rent vand, toiletter eller lægehjælp, og de færreste har papir på deres eksistens i form af en fødselsattest.

Adgang til information redder liv

I Danmark holder myndighederne pressemøder om COVID-19 flere gange om ugen, vi får SMS’er, om hvordan vi skal forholde os for at undgå smitte og på sociale medier kan vi live-chatte med sundhedsmyndigheder og magthavere. Selv børnene holder pressemøde med statsministeren.

Sådan forholder det sig ikke i Østafrika. I Kenya, Uganda, Etiopien og Zimbabwe har mange stadig ikke adgang til internet, og myndighederne har ikke den nødvendige kapacitet til at informere hele befolkningen om, hvordan de skal undgå at blive smittet med COVID-19. Samtidig har hospitalerne i forvejen ikke ressourcerne til at behandle landets syge.

Derfor har unge besluttet sig for at informere befolkningen om COVID-19. De råber i megafoner, de laver graffiti med budskaber fra Verdenssundhedsorganisationen og de filmer informationsvideoer, som de deler på Facebook, WhatsApp og YouTube, om de forholdsregler man skal tage, for at undgå at virussen spreder sig.

Video fra Zimbabwe: Sådan undgår du COVID-19

Covid 19 by Zizo Motion Pictures against the spread of Corona Virus (Zimbabwe/Bulawayo)Covid 19 by Zizo Motion Pictures against the spread of Corona Virus (Zimbabwe/Bulawayo)

De unges tiltag er med til at redde liv, men de får ikke betaling for deres arbejde. De gør det, fordi de ikke tør lade være.

”Jeg har lavet plakater med budskaber, der opfordrer folk til at holde afstand til hinanden og vaske hænder,” fortæller Millicent Okello. Hun fortsætter: ”Det er nu, vi har mulighed for at afværge en katastrofe.”

Du kan følge de unges opdateringer og historier på Facebooksiden ‘Safe and Inclusive Cities’

Der er allerede mangel på mad og sæbe

I slummen er fattigdommen massiv, og det er i forvejen en daglig udfordring at få mad på bordet, da mange familier må leve for under syv kroner om dagen. Siden COVID-19 ramte Kenya har myndighederne forbudt store forsamlinger, og alle skoler samt offentlige bygninger er lukkede. Situationen er den samme i Zimbabwe, Uganda og Etiopien, hvor PlanBørnefonden arbejder.

Det er nu, vi har mulighed for at afværge en katastrofe

Hvis COVID-19 kommer til Kibera eller andre slumområder, får det store konsekvenser. Beboerne har ikke råd til at komme på sygehuset, hvis de skal have behandling, og der er allerede meldinger om, at familier ikke kan købe mad på grund af corona-krisen.

I hovedstaden Kampala i Uganda er prisen for fødevarer steget markant de sidste par dage, og det er næsten umuligt at finde et sted, hvor man stadig kan købe sæbe, fortæller 27-årige Dickson Ojakol, som har lavet denne video.

Unge forsøger at bekæmpe COVID-19 i UgandaUnge forsøger at bekæmpe COVID-19 i Uganda

Virussen kan ikke stoppes, hvis den kommer til slummen

23-årige Wendy Sibanda bor sammen med seks andre familiemedlemmer i et slumområde i Zimbabwe. Hun har ikke mulighed for at isolere sig, hvis hun bliver syg. Sådan er virkeligheden for omkring én milliard mennesker, der bor i verdens slumområder.

I slummen deler familier ofte ét rum, som både fungerer som køkken, soveværelse og stue. De har ikke adgang til rent vand eller et toilet i deres hjem. De er derfor tvunget til at dele offentlige toiletter og vandforsyning med flere hundrede andre.

Det betyder, COVID-19 vil sprede sig lynhurtigt i byernes slumområder, og myndighederne vil ikke være i stand til at kontrollere smitten.

Unge aktivister bekæmper COVID-19 i Østafrika
Unge i hovedstaden Nairobi maler budskaber på offentlige steder, om hvordan befolkningen undgår at blive smittet med COVID-19. Foto: Millicent Okello

PlanBørnefonden støtter de unge aktivister gennem vores partnerskabsaftale med Danida.

De unge i Kenya, Uganda, Zimbabwe og Etiopien har blandt andet fået træning i, hvordan de selv kan forbedre deres områder, hvordan de kan samarbejde med myndighederne, og hvordan de filmer videoer og tager fotos af deres tiltag. Deres arbejde sker i tæt samarbejde med lokale organisationer og myndigheder.