255.000 kroner. Så meget har eleverne på Nærum Gymnasium samlet ind til PlanBørnefondens arbejde i Kenya. Beløbet er det højeste, siden gymnasiet startede en årlig indsamling i 2014.

”Eleverne på Nærum Gymnasium har gjort det igen. De har samlet et rekordstort beløb ind til et velgørende formål. Det gør mig faktisk stolt,” fortæller rektor Niels Hjølund Pedersen.

På det nordsjællandske gymnasium har de en lang tradition for at samle ind til gode formål og række en hjælpende hånd ud til dem, der lever en mindre privilegeret tilværelse end eleverne selv. Blandt andet har hver klasse et sponsorbarn hos PlanBørnefonden (44 i alt), ligesom de siden 2014 har haft en årlig indsamlingsdag for at sende ekstraordinær støtte til børnene, der alle bor i Bondo i Kenya, og PlanBørnefondens arbejde i området. I år slog de rekorden med små 10.000 og endte med et samlet beløb på 255.000 kr.

”Det her betyder meget for vores identitet. Der er billeder af sponsorbørnene hængende på skolen, så vi kan kigge på dem hver dag. Nogle engelsklærere bruger det i undervisningen, at vi kan skrive breve til børnene. Det er blevet en del af skolens DNA. Og det er helt vildt, at vi næsten har løftet indsamlingen med 100.000 i forhold til første år, vi startede. Hvert år siger vi, at det ikke kan gå bedre – men det bliver det ved med at gøre,” forklarer uddannelsesleder Erik Berg Olsen.

Den årlige indsamling fungerer sådan, at de første 3.000 kr., hver klasse indsamler, går direkte til deres eget sponsorbarn, mens det resterende beløb går til konkrete projekter i området – bl.a. renovering af børnehaver og skoler samt etablering af latriner.

Fuld gas og snedige strategier
På Nærum Gymnasium går der konkurrence i, hvilken klasse der kan samle mest ind. Med 9.150 kr. blev GF8 den klasse, som i år stod for det største bidrag.

”Da jeg først så beløbet på skærmen til morgensamlingen, tænkte jeg, at det var det samme beløb, som vi samlede ind. Da vores klasse så blev offentliggjort som vindere, blev jeg bare så overrasket, men også rigtig, rigtig glad,” fortæller Naila Aoussar, der til dagligt er elev i GF8, og suppleres af klassekammeraten Helena Thybo Eistrup:

”Vi havde ikke som sådan en samlet strategi for indsamlingen som klasse. Der var bare en stemning om at give den fuld gas. Mange går fx til hånde på deres forældres arbejdsplads.”

Selvom klassen ikke havde en samlet strategi, løfter Naila sløret for et af de snedige tiltag, der var med til at skaffe ekstra kroner i kassen:

”En fra klassen klippede græsplæne med en havesaks, for at det skulle tage ekstra lang tid. Han var vist timebetalt.”

En kæmpe forskel

Den direkte kobling til gymnasiets 44 sponsorbørn er med til at gøre indsamlingsdagen til et meget personligt anliggende for skolens elever.

”Det er rigtig fedt, at der er et ansigt på, som man kan følge, og ikke bare en eller anden stor organisation. Så har man virkelig en fornemmelse af, hvad pengene går til, og det giver en ansvarsfølelse,” forklarer Helena Thybo Eistrup.

Cirka 6.500 kilometer fra Nærum Gymnasium lander pengene hos sponsorbørnene og deres lokalsamfund i Bondo i det sydvestlige Kenya.

”Det er ret unikt at have en partner som Nærum Gymnasium, der så massivt går ind og løfter et område,” forklarer Marie Hecht, chef for fundraising og partnerskaber i PlanBørnefonden, og fortsætter:

”I de fem år, vi har arbejdet med Nærum Gymnasium, har deres indsats været med til at gøre en kæmpe forskel for skolebørn og udsatte piger i området. De har fx gjort det muligt at bygge en mur rundt om skolen, så pigerne ikke skal frygte overgreb i skoletiden. Nu glæder vi os til sammen med eleverne at finde ud af, hvilket konkret projekt, der skal støttes med de mange penge fra årets indsamling.”

Udover æren kan eleverne fra vinderklassen GF8 også se frem til at komme til koncert som tak for deres fremragende indsats.