Om udfasning af Plan Internationals arbejde i Sri Lanka

Af Cathrine Nørgaard

I 2019 besluttede Plan International at stoppe programarbejdet i Sri Lanka efter 38 års tilstedeværelse. Indsatserne i landet har gennem årene bidraget til at styrke levevilkårene for mere end 500.000 børn, men beslutningen om at udfase arbejdet i Sri Lanka har sidenhen mødt kritik i medierne.

Kritikken går bl.a. på, at udfasningen er gået for stærkt, og at Plan International ikke har været gode nok til at informere om udfasningen til de børn og voksne, der har været en del af vores projekter i landet.

”Plan International begik fejl, da de afsluttede arbejdet i Sri Lanka. Vi kan blandt andet konstatere, at udfasningen gik for hurtigt. Det tager vi meget alvorligt, og vi er derfor i gang med et større internt arbejde, som skal sikre, at en situation som den i Sri Lanka ikke sker igen,” siger administrerende direktør i PlanBørnefonden Dorthe Petersen.

”Det er aldrig nemt at tage en beslutning om at trække sig ud af et land. Det sker på baggrund af en lang række faktorer. Og i denne sag skulle Plan International have taget sig bedre tid til at sikre, at tingene skete ordentligt. Derfor er jeg meget fokuseret på, at både vi her i PlanBørnefonden og i hele den internationale organisation, Plan International, tager ved lære af de fejl, der er begået,” siger Dorthe Petersen.

Stine Bosse: Det er vigtig læring for Plan International

Også bestyrelsesformand i PlanBørnefonden Stine Bosse er optaget af, at hele Plan International lærer af denne sag.

”Organisationer som vores skal altid vurdere, hvor der er størst behov for hjælp. Vi skal altid sikre, at vi trækker os ud af områder på en bæredygtig måde. Det at trække sig ud af et land er et tegn på, at vores indsats har gjort gavn i et område, og at vi har nået vores mål. Det, der er sagen her, er, at Plan International har gjort det for hurtigt. Det er vigtig læring for Plan International, som de vil bruge fremadrettet. I PlanBørnefonden vil vi i hvert fald gøre alt for, at det ikke sker i fremtiden,” understreger Stine Bosse.

En del af Plan Internationals vurdering af indsatserne i Sri Lanka gik på den positive udvikling, landet har været igennem, sammenlignet med de andre lande, Plan International arbejder i. Flere institutionelle donorer har gjort lignende vurderinger og nedprioriteret deres donationer til projekter i Sri Lanka. Det blev derfor en udfordring at skaffe nok penge til projekterne i landet, og til slut vurderede Plan International, at det ikke længere var muligt at drive projekterne på en effektiv måde. Med de ressourcer, der er tilgængelige, blev det vurderet, at de kan gøre mere nytte andre steder.

Læs undskyldningen fra Plan Internationals formand her

”PlanBørnefonden har ikke været en del af beslutningen om den hurtige udfasning af arbejdet i Sri Lanka. Det er en beslutning, der er truffet af Plan International,” siger Stine Bosse, og fortsætter:

”I PlanBørnefonden udfasede vi for nogle år siden vores arbejde i Kap Verde over en periode på syv år for at sikre, at det blev gjort på en ordentlig måde, og at alle sponsorbørnene fik færdiggjort deres skolegang. Og, ikke mindst, at alle projekter blev overdraget til de lokale myndigheder og organisationer.”

Vi skal tage sponsorerne med på rejsen

Kritikken er også gået på, hvordan sponsorer bliver informeret om udfasningerne, og den kritik har allerede givet anledning til at gennemgå, hvordan kommunikationen vedrørende udfasninger kan forbedres generelt.

”Vi er ekstremt heldige at have sponsorer, der hver måned betror os penge med det ene formål, at vi skal gå ud og forvalte dem bedst muligt og gøre en forskel for verdens mest udsatte børn. Det er et ansvar vi tager dybt alvorligt,” siger direktør Dorthe Petersen.

Over de sidste to år er der sket mere end 40 udfasninger af lokalområder rundt om i verden. Langt de fleste af disse udfasninger sker, fordi Plan International har nået målet, og der ikke længere er behov for støtte til området.

”Det er jo fantastisk, når vi takket være vores sponsorer, når vores mål, så kan vi trække os ud, og bruge ressourcerne et andet sted, der har brug for det. Men det er klart, at det er ikke tilfredsstillende, at man så får en kommunikation, hvor det lyder som om, at vi trækker os ud fra den ene dag til den anden, og man ikke får en chance for at sige farvel til sponsorbarnet. Det vil vi se på, hvordan vi kan ændre,” siger Dorthe Petersen, der også gerne ser, at sponsorerne bliver informeret endnu mere om, hvorfor Plan International trækker sig ud af områder.

”Vi vil meget gerne tage sponsorerne meget mere med på rejsen og forklare mere om, hvordan vi arbejde. Det er komplekst at lave langsigtet bæredygtig udvikling, derfor vil jeg også gerne, at vi bliver bedre til at forklare, hvad der er årsagerne til, at vi er nødt til at trække os ud en gang i mellem,” slutter Dorthe Petersen.

Har du spørgsmål eller forslag til forbedringer?

Vi arbejder hele tiden på at gøre vores arbejde bedre. Derfor hører vi også meget gerne fra dig, hvis du har spørgsmål, forslag til forbedringer eller kommentarer ang. din støtte til vores arbejde.
Send en mail til Kommunikationschef Signe Holme på signe.holme@planbornefonden.dk eller Fundraising and sponsorship communications manager Kirsten Brogaard på kirsten.brogaard@planbornefonden.dk.