Unge i otte afrikanske lande skaber bedre fremtidsmuligheder

For at skabe tryghed og bedre fremtidsmuligheder uden vold og overgreb støtter PlanBørnefonden unge mellem i udsatte byområder i Østafrika og i fjerntliggende landområder i Vestafrika. Det sker gennem en partnerskabsaftale med Danida.

Op mod en halv milliard børn og unge vokser op i dyb fattigdom og usikkerhed i byernes slumområder. Her er vold, kriminalitet, overgreb og urimelige arbejdsforhold en fast del af livet. Omkring 90 procent af unge i Zimbabwe, Uganda og Kenya føler sig usikre i det offentlige rum. Og især piger og unge kvinder udsættes for chikane og overgreb.

Gennem PlanBørnefondens arbejde får unge i storbyerne i Kenya, Etiopien, Zimbabwe og Uganda værktøjer til at organisere sig, styrke civilsamfundet, kræve deres rettigheder og gå i dialog med myndighederne. De får også medietræning, så de kan fortælle historier, om hvilke udfordringer de oplever, og hvad der skal til for at skabe tryghed, hvor de bor.

De tilbydes også sparring på deres forretningsideer, faglig træning og adgang til teknologi, så de kan få et arbejde til en ordentlig løn. Jo flere, der kan forsørge sig selv og deres familier – jo færre tvinges ud i kriminalitet. Tiltagene gør, at de unge skaber en by, som er mere sikker at bo i.

Kibera i Nairobi er en af de største slum i Afrika. Unge fra byens slum laver historier til sociale medier om de problemer, de oplever, såsom mangel på rent vand, kriminalitet og arbejdsløshed, og hvordan beboere går sammen for at finde løsninger.

Unge får indflydelse på landet

I Vestafrika støtter PlanBørnefonden unge, der er bosat i fjerntliggende landområder i Mali, Burkina Faso, Togo og Benin, hvor de færreste har adgang til sundhedsvæsenet og uddannelse. I landområderne er jobmulighederne små, så de unge fastholdes i fattigdom eller tvinges til at migrere i jagten på at tjene penge.

I Mali bliver omkring halvdelen af alle piger gift eller gravide, inden de fylder 18 år, hvilket ofte betyder, de ikke får en uddannelse eller kan forsørge sig selv. PlanBørnefonden sikrer adgang til basale rettigheder såsom uddannelse, indflydelse og familieplanlægning. De unge får også adgang til mikrolån og sættes i kontakt med arbejdsgivere, så de kan finde arbejde, hvor de bor.

I Mali bliver omkring halvdelen af alle piger gift eller gravide, inden de fylder 18 år. PlanBørnefonden giver piger adgang til basale rettigheder såsom uddannelse, indflydelse og familieplanlægning. Det sker i dialog med lokale ledere og forældre.

Arbejdet i de otte afrikanske lande begyndte i 2018 og løber frem til 2021 via støtte på 39 millioner kroner fra Danida. Alle aktiviteter arrangeres i tæt dialog med de unge og i samarbejde med lokale organisationer, ungdomsgrupper, lokale myndigheder og uddannelsesinstitutioner.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform