Pigeprisen er tilbage

I forbindelse med FN’s Internationale Pigedag i oktober uddeler vi for tredje gang PlanBørnefondens Pigepris. Prisen hylder en person, en organisation eller en virksomhed, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme pigers rettigheder og ligestilling.

I løbet af uge 41 markerer PlanBørnefonden Pigedagen med en række arrangementer rundt om i landet. Ugen kulminerer med overrækkelsen af Planbørnefondens Pigepris lørdag d. 10. oktober 2020 kl. 20.00 i København, hvor PlanBørnefonden-ambassadør Sarah Grünewald er vært.

Danskerne vælger den endelige vinder

De nominerede til årets Pigepris udpeges af en jury anført af PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse. Derudover består juryen af yderligere 11 debattører, virksomhedsledere og kønseksperter. De nominerer i alt tre kandidater til prisen.

Fra d. 14. september kan danskerne stemme på deres favoritkandidat, som de synes skal modtage PlanBørnefondens Pigepris d. 10. oktober

PIGEPRISEN HYLDER MOD

Pigeprisen hylder en person, en organisation eller en virksomhed, der gør en ekstraordinær indsats inden for ligestilling ved at bidrage til holdningsændringer og ved at iværksætte tiltag, som kan fremme ligestilling mellem kønnene.

“Det kræver mod at sige fra over for diskrimination og kvindeundertrykkelse. Vi skal hylde dem, der tør gå imod strømmen og sætte sig selv i en sårbar position for at synliggøre hændelser, der føles forkert eller er en direkte krænkelse af rettigheder. Det er essensen af Pigeprisen,” siger PlanBørnefondens direktør, Dorthe Petersen.

I juryen sidder blandt andre kønssociolog Cecilie Nørgaard, og hun forklarer, at prisen er lige så relevant i Danmark som i resten af verden.

”Selvfølgelig er alting relativt, også ligestilling, men selv i Danmark kæmper vi med ulighed. Vi har nogle strukturelle forhold, der stadigvæk sætter sig igennem fra en gammel, patriarkalsk kultur, og derfor er kønsligestilling også noget, vi skal gøre en indsats for. Det sker ikke, hvis ikke vi gør en indsats,” forklarer Cecilie Nørgaard.

”Danskerne skal stemme til PlanBørnefondens Pigepris, fordi det er vigtigt at bakke op om dem, der rent faktisk gør en forskel og arbejder for at fremme ligestilling. Det er sindssygt vigtigt, at danskerne sætter sig ind i det, tager stilling, og bakker op om dem, der gør noget,” understreger hun.

Årets jury (præsenteret fra venstre):

Anne Smith Petersen – Director of International Policy and Programmes i PlanBørnefonden
Stine Bosse – Forretningskvinde og bestyrelsesmedlem i flere globalt orienterede virksomheder
Fahad Saeed –  Mangfoldighedskonsulent og medstifter af foreningen Sabaah
Cecilie Nørgaard – Direktør i Mangfold og uddannelses- og kønssociolog
Dorthe Petersen – CEO i PlanBørnefonden
Anna Cecilia Frellsen – CEO hos Maternity Foundation
Hinda Olad – Ligestillingsdebattør, vært på podcastserien ’Langt til ligestilling’
Marianne Dahl – Vice President Microsoft Western Europe
Mette Hoffmann Meyer – Head of Documentaries and co-productions og CEO hos THE WHY FOUNDATION
Natasha Al-Hariri – Ligestillingsforkæmper og direktør i Dansk Flygtningehjælp Ungdom
Mette Hybschmann – People and Sustainability Director at Knauf
Anders Haahr (ikke på billedet) – Forfatter, journalist og kønsdebattør

Tidligere vindere af Pigeprisen

  • Pigeprisen blev uddelt første gang i 2018, hvor den gik til Faridah Nalumansi og Zaharah Nakayiza fra Uganda. De modtog prisen for deres kamp for pigers rettigheder og ret til egen krop i bydelen Kawempe i Kampala.
  • Sidste år modtog Anja Leighton prisen for sin afsløring og fordømmelse af udbredt sexisme og mobberi, som hun og andre piger oplevede som 1.g’ere ved de såkaldte ”Puttemiddage” på Rungsted Gymnasium.

 

Stop Corona

Støt med en skoleuniform