Pigerne tager magten over hele verden

I mere end 60 lande skifter direktørposterne, borgmestrene og ministrene navn for en dag, når mere end 1000 piger tager magten d. 11. oktober på FNs Internationale Pigedag for at sætte fokus på pigers rettigheder.

Herhjemme er det udviklingsminister Ulla Tørnæs, som overgiver ministertaburetten til de to ugandiske piger Faridah og Zaharah, som er er vokset op og bor i et af Kampalas store slumområder, hvor vold og overgreb er en del af hverdagen. De to piger skal rådgive udviklingsministeren om, hvordan man kan gøre en forskel for verdens udsatte piger.

På verdensplan er der 120 millioner piger, som er udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb. Volden forhindrer mange piger i at gennemføre skolen, få et arbejde og på sigt bryde med fattigdommen.

”Vi skal tage det her alvorligt. Piger er den gruppe, som er mest udsat for diskrimination og stigmatisering verden over. Blot fordi, de ikke er drenge. Men pigerne udgør et kæmpe potentiale, hvis vi vil. For hvert år en pige bliver i skolen, stiger hendes livsindkomst med op mod 20 procent, og det gavner ikke blot hende selv men hele samfundet,” siger PlanBørnefondens direktør Gwen Wisti.

Sammen med udviklingsministeren skal de to piger  besøge unge gymnasieelever på samfundsfagslinien på Nærum Gymnasium, hvor de holder oplæg og svarer på spørgsmål. Om aftenen er de med til uddelingen af PlanBørnefondens nye ”Pigepris 2018”, der går til en person eller organisation der har gjort noget ekstraordinært for piger.

Virksomheder og skoler giver også pigerne magten

Hos flere af PlanBørnefondens samarbejdspartnere giver direktørene også stolen videre til piger. Det gør de blandt andre hos frisørkæden Zenz, hvor dagens direktør er 13-årige Victoria, der har taget sin klasse med på råd om, hvad der skal til for at sætte mere fokus på verdens piger.

På Ny Holte Skole overlader skoleinspektør Søren Watt også pladsen til en af skolens elever, mens designer Mads Nørgaard og restaurantkæden Letz Sushi også gør det samme.

Du kan følge pigernes dag på virksomhedernes og PlanBørnefondens sociale medier.

Sådan markeres den internationale pigedag i Danmark

  • Faridah og Zaharah fra Uganda overtager udviklingsministerposten for Ulla Tørnæs og deltager blandt andet i en dialog med eleverne på Nærum Gymnasium om, hvordan udviklingsbistanden kan bruges til at gøre en reel forskel for verdens piger.
  • PlanBørnefonden uddeler for første gang prisen ”Pigeprisen”. Overrækkelsen sker på spillestedet Vega i København.
  • Virksomhederne Message og Mads Nørgaard lancerer kollektioner, som sætter fokus på pigers rettigheder.
  • Flere af PlanBørnefondens samarbejdspartnere overlader direktørstolen til pigerne.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform