PlanBørnefonden deltager i verdens største konference om pigers rettigheder

Pigers og kvinders rettigheder er sammen med sundhed og trivsel på dagsordenen i den kommende uge, når aktører fra hele verden mødes til Women Deliver-konferencen 2019 i Vancouver. PlanBørnefonden deltager for at give en stemme til verdens mest udsatte piger.

Mere end 7.000 aktivister, politikere, virksomhedsledere, eksperter og journalister vil fra 3. juni være samlet i den canadiske by Vancouver til verdens største konference om pigers og kvinders rettigheder.

Det er femte gang, den globale organisation Women Deliver slår dørene op til den fire dage lange konference. Formålet er at sætte fokus på, hvordan lighed mellem kønnene gavner hele samfundet. På konferencen bliver der præsenteret ny viden, erfaringer og løsninger, der kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

I år vil de mange taler, debatter, foredrag og events kredse om temaet magt. Der vil være fokus på, hvordan magthavere både kan fremskønne – men også forhindre – fremgang og forandring, når det gælder pigers og kvinders rettigheder.

Blandt talerne er den canadiske premierminister, Justin Trudeau, og danske Kronprinsesse Mary, som er protektor for Women Deliver.

PlanBørnefonden taler de mest udsatte pigers sag

PlanBørnefonden og Plan International er også til stede på konferencen. Her repræsenterer vi dem, det hele handler om. Vi vil sikre, at verdens mest udsatte piger og kvinder, som hver dag lever med marginalisering, chikane og overgreb, får en stemme.

En af dem er 20-årige Faridah fra Ugandas hovedstad Kampala. Faridah er enlig mor til to og bor i Bwaise, som er Kampalas største slumkvarter. Her lever unge piger og kvinder i konstant fare for at blive udsat for vold og overgreb. På Women Deliver 2019 fortæller Faridah sin historie.

Faridah var kun 15 år, da hun fik sit første barn. Hendes forældre havde forladt hende, og hun var ikke selv i stand til at betale for sin skolegang. Da en mand tilbød at betale for hende, takkede hun ja – uden at kende konsekvenserne. Manden forgreb sig på Faridah, gjorde hende gravid og forsvandt. Siden har Faridah fået endnu et barn, og den unge, enlige mor kæmper nu for at forsørge sig selv og sine to børn ved at sælge nødder, chips og drikkevarer fra et lille skur.

“Det er meget farligt at gå alene i Kampala. Det største problem er chikane og overgreb på gaden, som man kan opleve uanset, om man går alene eller i en gruppe. Men det koster penge at betale for en “boda boda” (motorcykel-taxi), og hvis man gør det, kan chaufføren også godt finde på at tvinge en til sex,” fortæller Faridah.

20-årige Faridah bor i Kampalas største slumkvarter, hvor vold og overgreb er en del af hverdagen. PlanBørnefonden deltager på Women Deliver-konferencen 2019 for at give stemme til Faridah og de millioner af andre piger og kvinder verden over, som hver dag får krænket deres rettigheder.

Selvom vold og overgreb er hverdag for mange piger og kvinder i Kampala, er der ikke megen hjælp at hente hos de lokale myndigheder. Og politiet kræver høje beløb i bestikkelse for overhovedet at se på sager om overfald og voldtægt.

Millioner af piger og kvinder i verden har historier at fortælle, som minder om Faridahs. Men selvom Faridahs historie er barsk, indgyder den også håb og inspiration.

Faridah nægter at se sig selv som et offer, og gennem PlanBørnefondens projekt Safer Cities forsøger Faridah at råbe lokale beslutningstagere op i kampen for at gøre Kampala til et mere sikkert sted. For eksempel kæmper hun for mere gadebelysning. Det skal forhindre, at piger og kvinder bliver overfaldet i de trange, mørke gader mellem slummens blikskure om natten.

”Jeg tror på, at piger som mig er nødt til at handle for at gøre noget ved de problemer, som har indflydelse på vores liv. Jeg vil råbe politikerne og befolkningen op for at få dem til at skabe et rum, hvor der er plads til vores stemmer,” siger Faridah, som sidste år både overtog stolen som udviklingsminister fra Ulla Tørnæs for en dag og modtog PlanBørnefondens Pigepris.

Om Women Deliver

  • Women Deliver er en global organisation, der blev stiftet af Jill Sheffield i 2007
  • Organisationen arbejder for at styrke piger og kvinders rettigheder
  • Organisationen afholder Women Deliver-konferencen hvert tredje år. Købehavn var vært ved den seneste konference i 2016

Støt pigerne

Støt med en skoleuniform