PlanBørnefonden: Humanitære kriser rammer piger hårdest

Af Andreas Malmos

Udviklingsminister Rasmus Prehn, en række folketingsmedlemmer og fonde var samlet onsdag, da PlanBørnefonden, Oxfam IBIS og Red Barnet åbnede for debat om ’kvalitetsuddannelse i konflikter og katastrofer’ på Christiansborg.

PlanBørnefondens internationale og politiske direktør Anne Smith Petersen satte tyk streg under, at vi skal have særligt fokus på pigers uddannelse, når krisen rammer.

I Burkina Faso er flere end 765.000 mennesker internt fordrevne efter en stime af terrorangreb, hvoraf næsten 60 procent af de interne flygtninge er børn. Det har blandt andet resulteret i lukning af over 2.400 skoler. I Syrien raser borgerkrigen på niende år, hvor tusinder af børn misser vigtig skolegang.  Disse, og mange flere humanitære kriser, har medført, at over 75 millioner børn ikke går i skole på verdensplan.

Det gælder også i Sahel-regionen i Vestafrika, hvor væbnede konflikter og terror hærger store dele af særligt Burkina Faso og Mali.

”Der er tale om ekstreme religiøse grupper, der angriber og lukker skoler, så piger ikke kan få en uddannelse. Det hæmmer ligestillingen yderligere på den lange bane. Piger står sidst i køen, når der uddeles mad, og det er de første til at blive taget ud af skolen, når uddannelsessystemerne presses”, forklarer Anne Smith Petersen, der er international og politisk direktør i PlanBørnefonden.

Minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, arbejder aktuelt på en ny udviklingspolitiske og humanitære strategi, som bliver retningsgivende for Danmarks humanitære indsats de kommende år. Ved mødet satte han lighedstegn mellem kampen for adgang til uddannelse og kampen for ligestilling.

Ministeren fremhævede også vigtigheden af, at uddannelse prioriteres endnu mere i den humanitære indsats og han udtrykte stolthed over, at danske fonde i stigende grad går ind med støtte i humanitære kriser.

Her har fonde som LEGO Fonden og Novo Nordisk Fonden markeret sig de seneste år. Sidstnævnte støttede PlanBørnefondens nødhjælpsarbejde med to millioner kroner, da cyklonen Idai hærgede Mozambique, Malawi og Zimbabwe i marts 2019.

LEGO Fonden offentliggjorde i december en bevilling på 650 millioner kroner til PlanBørnefonden og en række andre organisationer til at sikre uddannelse til børnehave- og indskolingsbørn i flygtningelejre i Uganda og Etiopien.

Ved debatarrangementet anbefalede PlanBørnefonden, Oxfam IBIS og Red Barnet, at Udenrigsministeriet laver et overblik over, hvor stor en andel af den danske humanitære bistand, der går til uddannelse og at den danske regering følger Europa Kommissionen og sætter et mål om, at mindst 10 % af den humanitære bistand skal gå til uddannelse.