Politisk uro i Bolivia forhindrer nødhjælp i at komme frem til nedbrændte områder

Bolivia er lige nu ramt af både politisk kaos og naturkatastrofe. Den 10. november gik Evo Morales af som præsident efter næsten 14 år på posten. Senest vandt han valget den 20. oktober. Men hans politiske modstandere og stigende protester i befolkningen har nu tvunget ham til at udskrive nyvalg efter beskyldninger om valgsvindel.

Protesterne har ikke kun haft store konsekvenser for Morales og hans tilhængere. Også de bolivianere, som bor i områder, der i august og september, blev ramt af historisk voldsomme skovbrande har lidt under de politiske uroligheder.

Der er nemlig omfattende brug for nødhjælp i de områder, hvor alt er brændt ned til jorden, og nu ligger dækket af et lag af aske. Men på grund af politiske protester og demonstrationer er veje og offentlige kontorer blevet lukket ned, hvilket forhindrer nødhjælpen i at komme frem.

Brug for hjælp til børnene
I den vestlige provins Chiquitanía er 153 lokalsamfund ramt af tørke efter otte måneder uden nævneværdig regn. 43 lokalsamfund blev ramt af skovbrandene, som får de normalt frodige skovområder til at fremstå som golde månelandskaber. Men det er ikke kun floraen og faunaen, som har taget skade af brandene. Skovene og markerne i området udgør livsgrundlaget for befolkningen i området, som også er påvirket helbredsmæssigt af alt den aske, som nu har forvandlet hele landskabet til et gråligt snelandskab.

PlanBørnefonden arbejder sammen med Plan Bolivia og en lokal partner samt både de nationale og lokale myndigheder samt befolkningen for at få vand, mad og hygiejne-produkter som toiletpapir og menstruationsbind ud til de ramte områder. Derudover arbejder vi på at genetablere de brønde og pumper, som udgør områdets vandforsyning både til befolkningen og de husdyr, som mange af familierne lever af. Og så arbejder vi for, at især børnene får hjælp til at komme videre og bearbejde det traume det er, at de har set hele deres område brande ned.

I regionen bor der også sponsorbørn, men ingen af dem er ramt af skovbrandene.

Skovbrande har skabt politisk debat
Årsagerne til, at skovbrandene har forsaget så store ødelæggelser, har skabt politisk debat i Bolivia. Miljøforkæmpere og lokale mener, at de omfattende brande skyldes, at Evo Morales i juli vedtog en lov, som opfordrede til at afbrænde skovområder, så de kan bruges til landbrug. Mens Morales regering mener, at det er vindforholdene og tørken, som er skyld i de historisk ødelæggende skovbrande. Uanset, hvad der har forårsaget brandene, forsøger vi i fællesskab nu at få hjælpen frem til familierne i de nedbrændte områder.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform