Aktivister, journalister og religiøse ledere fra hele Mali deltog på PlanBørnefondens konference for at stoppe omskæring af piger i det vestafrikanske land. Nu vil mange af lederne give deres følgere klar besked om at stoppe den skadelige praksis, der rammer ca. 90% af landets piger.

“Nogle forældre tror, at omskæring begrænser deres pigers lyst til sex. Men koranen er imod det. Hvis vi omskærer vores piger, har de ingen nydelse ved sex. Det er at behandle dem som dyr.”

Ordene falder fra imam Mamadou Traoré, da han taler til de 244 fremmødte på konferencen for at stoppe omskæring af piger i Mali, der er arrangeret af PlanBørnefonden og The Global Media Campaign to End FGM med støtte fra den danske ambassade i landet. Imam Traoré er medlem af High Islamic Council, den højeste forsamling for muslimske ledere i Mali, og en af de mest progressive ledere, der har arbejdet for at stoppe omskæring siden 1999. Og der er brug for den slags stemmer i et land, hvor gamle skikke og traditioner gør, at ca. 90% af alle piger i landet bliver omskåret. En skadelig praksis, der kan forårsage alt fra manglende nydelse ved sex over cyster i underlivet til dødsfald grundet komplikationer, når kvinderne skal føde. Du kan læse tre piger fra Malis historier om omskæring her.

Omskæring sker på tværs af religionerne i landet, og de religiøse ledere spiller en enorm rolle i at få det stoppet. Derfor har der været afholdt indledende workshops i Malis regioner for at overbevise de lokale, religiøse ledere om at møde op til konferencen i landets hovedstad, Bamako.

“Vi religiøse ledere er profeter, som folket lytter til. Det bør være vores opgave hver eneste dag at kæmpe for at stoppe omskæring af piger. Jeg tror på, vi kan stoppe omskæring i Mali, men det kræver hårdt og vedholdende arbejde,” forklarer imam Traoré.

Den barske sandhed

Et af de vigtigste punkter på konferencen var et oplæg fra den maliske gynækolog Ibrahima Téguété. Gennem to timer var der koncentreret ro i salen, mens Téguété gennem barske statistikker og eksplicitte billeder viste omfanget af og konsekvenserne ved omskæring. Idéen med konferencen var netop at fokusere på fysiske og psykiske konsekvenser ved omskæring i stedet for at gøre det til et spørgsmål om religion.

Fra salen dristede enkelte religiøse ledere sig til at spørge, om omskæring måske kunne forsvares, hvis det blev gjort af professionelle læger frem for landsbyernes ældre kvinder, som der ellers er tradition for. Det blev blankt afvist af Téquété med argumentet om, at læger sværger ikke at på nogen måde gøre skade på mennesker.

Pointen trængte heldigvis også ind hos langt de fleste. Blandt andet hos imam Baba Diarra fra byen Koulikoro, der er medlem af High Islamic Council i Mali.

“På grund af gynækologens klare forklaringer og de billeder, vi har set her på konferencen, er jeg blevet meget klogere. Det er gået op for mig, at jeg er nødt til at ændre mit syn på omskæring. Før workshoppen gik jeg ind for omskæring, fordi jeg ved, at islam ikke forbyder det. Men nu, hvor jeg har set, hvor skadeligt det er for pigerne, er jeg imod.”

Også koranskolelærer og imam Seydou Kouraogo, der er den primære repræsentant for Segou-regionen i High Islamic Council, erklærede sig klar til at kæmpe for at stoppe omskæringen af piger – blandt andet ved at præge sine elever på koranskolen, hvor han underviser i biologi.

“Vi muslimer er her ikke for at skade nogen som helst mennesker. Så nu, hvor gynækologen har vist, hvor skadeligt omskæring er, bør vi som gode muslimer lade være med at gøre det. Der findes mange grupper indenfor Islam. Her i Mali tilhører de fleste Maliki-gruppen, hvor det er mod vores religion at gøre skade på mennesker,” forklarer Seydou Kouraogo.

Et tabuiseret emne

Selvom omskæring sker på tværs af religioner, og konferencen handlede om de fysiske og psykiske konsekvenser herved, er omskæring af piger stadig et emne, der giver anledning til stor debat blandt de religiøse ledere i Mali.

“Det har været svært at overbevise nogle ledere om at møde op til konferencen, og nogle vil ikke. Det er et kontroversielt spørgsmål. Nogle mener, omskæring er obligatorisk – andre at det er valgfrit. Det er en meget afgørende konflikt. For den har ikke bare rødder i religion, men også i gamle kulturer. Men hvis de religiøse ledere ser de billeder, videoer og vidnesbyrd, vi viser dem her på konferencen, bliver de overbeviste om, at det er forkert,” forklarer imam Mamadou Traoré.

I et land, hvor traditioner og religion spiller så afgørende en rolle, håber flere af de religiøse ledere på at kunne supplere de fysiske beviser fra Téguétés forelæsning med argumenter baseret på religion.

“Som religiøs leder arbejder jeg altid med beviser fra vores hellige tekster. Så hvis vi kan finde bare én linje i teksterne, der fordømmer omskæring, bliver det meget nemmere for os at overbevise folk. Det er svært kun med det videnskabelige bevis. For størstedelen af vores samfund følger traditionerne og religion. Mange samfund har omskåret deres piger, før Jesus Kristus gik på jorden,” siger imam Seydou Kouraogo.

Den rigtige metode

På konferencen deltog også Danmarks ambassadør i Mali, Marianne Kress. Selvom hun mener, det bliver meget svært at få stoppet omskæring af piger i Mali fuldstændigt, tror hun, at konferencen er et skridt i den rigtige retning.

“For at få en adfærdsændring på det her område tror jeg, at en konference som den her er et rigtig godt og vigtigt initiativ. Jeg synes, det er klogt, man tager fat i de konkrete, sundhedsskadelige konsekvenser for pigerne, og at man har fundet traditionelle og religiøse ledere, der er åbne for den her diskussion. For der er ingen tvivl om, at det maliske samfund er et meget traditionelt samfund, hvor religion og tradition spiller en vigtig rolle,” forklarer Marianne Kress og har også et bud på, hvordan vi fra Danmarks side kan være med til at gøre en forskel:

“Noget af det arbejde som PlanBørnefonden og andre NGO’er laver ude i lokalsamfundene, er virkelig der, hvor jeg tror, man skal tage fat for at skabe en adfærdsændring. På ambassaden og i det internationale samfund kan vi spille en rolle i forhold til lovgivningen og de nationale rammer.”

Konferencen bliver fulgt op med initiativer ude i regionerne, hvor flere af de religiøse ledere udtrykte en tro på, at de inden 2025 kunne halvere antallet af piger, der bliver omskåret.