Sådan bekæmper vi spredning af COVID-19

COVID-19  – eller coronavirus –  kan få store konsekvenser for de fattigste befolkningsgrupper i Afrika, som mangler adgang til rent vand, oplysning og lægehjælp. PlanBørnefonden er tilstede i 20 lande i Afrika syd for Sahara, hvor vi arbejder tæt sammen med lokale myndigheder og NGO’er for at forhindre smittespredning.

Her får du et overblik over arbejdet med at inddæmme spredning af COVID-19 i områder, hvor vi har sponsorbørn og udviklingsprojekter.

Sammen hver for sig

Ligesom i Danmark er budskaberne i de lande, vi arbejder i, de samme: ’Hold afstand’, ’vask hænder’ og ’bliv hjemme’. Sammen med lokale myndigheder og medier iværksætter vi oplysningskampagner, så folk får korrekt information på deres lokale sprog. Gode råd om smitteforebyggelse, håndhygiejne og symptomer sendes fra lokale radio- og tv-stationer og aviser. Samtidig bliver informationsmateriale delt ud og hængt op på offentlige steder i områderne.

Under ebolaudbruddet i 2014 var misinformation et stort problem i mange af de lokalsamfund, hvor virussen gjorde stor skade. Det skal undgås. Derfor arbejder vi sammen med myndighederne for at eliminere myter og misinformation ved at involvere religiøse og politiske ledere eller andre, som har en vigtig stemme blandt borgerne.

Sådan bekæmper vi spredning af COVID-19
Foto: Plan International Guinea

 

Adgang til rent vand

Det lyder måske simpelt at vaske hænder, men i dag har 40 % af verdens befolkning ikke adgang til rent vand at vaske hænder i. Det svarer til omkring tre milliarder mennesker, hvor hovedparten bor i Afrika syd for Sahara.

I samarbejde med lokale myndigheder opstiller vi vandtanke og beholdere på offentlige steder som skoler, sundhedsklinikker, kirker, moskeer og markeder. Der bliver også opført midlertidige toiletter og håndvaskstationer, som folk opfordres til at bruge som en del af oplysningskampagnerne.

Hygiejne og håndvask er en fast bestanddel af undervisningen for mange af vores sponsorbørn. I skolerne bliver børn undervist i, hvordan de kommer helt af med bakterierne. Senere får eleverne mulighed for at undervise hinanden i, hvordan man vasker sine hænder, så man ikke spreder bakterier til andre. Derfor er smittespredning og sygdomsforebyggelse ikke helt nyt for mange af børnene.

Overblik: Sådan bekæmper vi spredning af COVID-19 1
En af vores kollegaer i Plan International i Tanzania underviser børn i håndhygiejne. Billede er taget tidligere på året, før der var bekræftede COVID-19 tilfælde i landet. Foto: Plan International / Sala Lewis

 

Styrker sundhedsvæsnet

Under Ebola-udbruddet i 2014 i Vestafrika, så vi hvor hurtigt sundhedssystemer kan kollapse i verdens mest skrøbelige stater. PlanBørnefonden støtter flere sundhedscentre i landsbyer og i storbyens slumområder, der hvor vi har sponsorbørn og udviklingsprojekter. Det er herfra, at indsatsen mod COVID-19 tager sit udgangspunkt. Her hjælper vi myndighederne med at oprette karantænezoner og sikre, at flest muligt bliver testet. For at begrænse smitten effektivt uddeler vi pakker med masker, sprit og andre nødvendigheder for at gardere sig mod virussen.

Overblik: Sådan bekæmper vi spredning af COVID-19 3
Det er sundhedsklinikker som denne i Senegal, PlanBørnefonden støtter. Foto Plan International / Mortuza Sheikh 2018

Tæt på – klar til at rykke ud

PlanBørnefonden har en årelang tilstedeværelse i de lande, hvor vi arbejder. Det betyder, at lokalbefolkningen har tillid til os og vores lokale kollegaer, der arbejder i området. Vi har et godt forhold og samarbejde med lokale myndigheder, som løbende orienterer os om udviklingen i landene, og som gør det muligt at reagere hurtigt, når behovet opstår.

Her arbejder vi
PlanBørnefonden har sponsorbørn i alle de orange lande. Herunder 20 lande i Afrika syd for Sahara.

 

Sådan kan du støtte:

  • MobilePay: Valgfrit beløb til 401636
  • Klik her og donér valgfrit beløb via online betaling (Fradragsberettiget)
  • SMS: Corona til 1245, så støtter du med 50 kr.
  • Bliv sponsor: Klik her, og bliv sponsor for et barn – så er din månedlige betaling også med til at bekæmpe COVID-19 nu

Læs mere her: https://planbornefonden.dk/coronavirus/

Stop Corona

Støt med en skoleuniform