Sarah fra Sierra Leone bruger WhatsApp i sin kamp for pigers rettigheder

Da Sarah fra Sierra Leone blev gravid som 15-årig og mistede sin mand til ebola, var hun tæt på at give op. Men i dag har hun genvundet sin tro på fremtiden, og hun arbejder nu for at sikre, at hun selv og andre unge kvinder får en uddannelse og undgår uønskede graviditeter.

Den lille landsby, hvor 24-årige Sarah bor, ligger fredfyldt mellem grønne palmetræer og de frugtbare marker ved Tai-flodens breder. Men tag ikke fejl. Bag den tilsyneladende idylliske facade gemmer der sig også traumatiske fortællinger.

Som så mange andre unge kvinder i Sierra Leone blev Sarah mor i så ung en alder, at hun nærmest selv var et barn. Hun var kun 15 år. Hendes forældre var blevet skilt nogle år forinden, og de havde begge så travlt med deres nye familier, at ingen af dem viste interesse for at hjælpe deres teenagedatter og hendes nyfødte søn. Heldigvis ville barnets far gerne tage ansvar for sin søn, og han og Sarah blev også gift. Men da ebolakrisen kort tid efter ramte Vestafrika i 2014, døde han, og Sarah var igen overladt til sig selv.

“Det er stadig ikke let for Sarah at tale om den periode i sit liv,” fortæller Hawanatu Mansaray fra Defence for Children, som er en af de lokale aktører, PlanBørnefonden samarbejder med om at forbedre pigers liv og vilkår i Sierra Leone, og som også har hjulpet Sarah.

”Jeg tror, det var svært for hende at sige farvel til sin mand, da hans landsby fik karantæne som resultat af ebolaudbruddet. Hele området blev omringet af soldater, og ingen fik lov at forlade stedet,” siger Hawanatu Mansaray.

Sarah blev gravid som 15-årig, og kort tid efter mistede hun sin mand og søns far til Ebola.

Men siden ebola-krisen, der ramte Vestafrika i 2014, er der sket meget. Sarah er i dag 24 år, hendes søn trives, og hun har tilkæmpet sig et nyt håb for fremtiden. Både for sig selv, men ikke mindst også for sin søn.

”Det betyder meget, at jeg ikke kun har mig selv at tænke på. Jeg er nødt til at sørge for, at min søn får en bedre opvækst, end jeg selv fik,” fortæller Sarah, som drømmer om at tage en uddannelse.

”Jeg håber, at jeg snart kan begynde på et landbrugskursus. Min afdøde mands forældre vil gerne tage sig af min søn, mens jeg studerer, og så håber jeg, at jeg på et tidspunkt vil kunne dyrke landbrug og åbne min egen butik,” siger Sarah.

WhatsApp-netværk beskytter pigers rettigheder

Men Sarah sørger ikke bare for sig selv og sin søn. Samtidig med at hun forsøger at få sin egen hverdag til at hænge sammen, agerer hun også mentor for andre piger og unge kvinder fra sit lokalområde.

Gennem besked-tjenesten WhatsApp har hun startet et stadigt voksende netværk, hvor piger kan dele deres problemer og bekymringer med hinanden. Bekymringer, som pigerne før i tiden ville være gået alene med. Det betyder blandt andet, at myndighederne oftere får besked, hvis en meget ung piger bliver gravid, eller hvis en pige udsættes for vold eller overgreb. Og når myndighederne får besked, kan pigerne også få hjælp. Sarah stiller sig desuden frivilligt til rådighed for myndighederne, som tit henter hende ind for at give andre piger gode råd.

”Den hjælp, jeg selv har fået, har lært mig at gå efter mine drømme, og det har givet mig perspektiv på livet. Derfor synes jeg også, det er vigtigt at hjælpe andre piger og unge kvinder i Sierra Leone,” siger Sarah om sin motivation for den frivillige indsats.

”Der er så mange piger, som er i samme situation som mig. Jeg kunne så godt tænke mig at se forandringer i forhold til hustruvold og teenagegraviditeter. Det er nogle meget presserende problemer, især i min region,” fortsætter hun.

Redskaberne til at skabe forandring i sit lokalsamfund får Sarah blandt andet gennem undervisning i programmet ”Girls Advocacy Alliance”, som blandt andet er implementeret af PlanBørnefonden. I disse sessioner lærer Sarah, hvordan man skubber på for at skabe forandringer ved at påvirke lokale, indflydelsesrige personer som for eksempel landsbyens høvding, den lokale skoleleder og de udsatte pigers forældre.

”Hvis vi skal løse problemerne på den lange bane, er det vigtigste, at pigerne får bedre adgang til uddannelse. Piger, som bliver gravide, dropper for det meste ud af skolen. Det har endda engang været lovpligtigt at gå ud af skolen, hvis man blev gravid. Sådan er det heldigvis ikke længere, men der er stadig behov for at gøre opmærksom på, at uddannelse er nøglen til at løse sociale problemer som fattigdom, vold og teenagegraviditeter,” siger Sarah, som allerede har fået landsbyens høvding på sin side i kampen for pigers ret til at gå i skole.
”Det er meget vigtigt, for han har stor magt i vores landsby. Nu arbejder vi sammen om at skabe forandringer,” siger Sarah.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform